Spring til hovedindhold

Tip en 20’er: Bliver 2022 en afkasttvilling til 2020?

I denne blog kigger Per Hansen, Investeringsøkonom hos Nordnet, frem mod 20 scenarier for 2022 og giver sit bud på, om de bliver til virkelighed.

2021 har været et godt aktieår i det generelle ”tilfælde”, fordi indekssværvægtere har drevet den gode udvikling. Under indeksoverfladen ser det dog noget anderledes ud, og mange investorer i enkelte aktier er skuffede over aktieåret 2021.

De generelt høje afkast kommer desværre formentlig ikke til at gentage sig næste år. Aktier forbliver interessante for dem, som spreder risikoen og tænker langsigtet, men 2-cifrede afkastprocenter bliver svære at opnå gennemsnitligt. Her er nogle nedslag, for året der snart er gået fantastisk og overraskende godt:

 • Mere end 20 % afkast for en global investor i dansk regning. Det er absolut godkendt. Gennemsnitligt men ikke nødvendigvis i det enkelte tilfælde. Mange investorer, som har investeret uden for benchmark, har oplevet skuffende afkast.
 • Når aktierne stiger meget, plejer USD at have det vanskeligt, men ikke i år. Investorerne har både tjent på gyngerne og karrusellerne samtidig. En passiv anbragt global investor har efterhånden tæt på 2/3 af sine aktiver i USD direkte og en god del i valutaer, som følger USD udviklingen.
 • De danske aktier har igen gjort det fornuftigt. Novo Nordisk var fremragende, men også andre selskaber har bidraget til aktiefesten.
 • De grønne hurtigløbere fra 2020 er, efter en hæsblæsende start på året, hvor der blev bygget videre på den fænomenale udvikling fra sidste år, vendt tilbage til en lidt anden form for ”virkelighed”. Især den sidste nedjustering fra Vestas har kortsigtet taget luften ud af investorernes optimisme. Vestas aktie slutter året mere end 1/3 under de højeste niveauer fra starten af året.

Hvad kommer der til at ske i 2022 – Per Hansen tipper en 20’er:

 1. Stiger Novo Nordisk op mod 1000 og nærmer markedsværdien sig 2000 mia.?
  Per Hansen: Jeg tror det trods alt ikke, men mindre kan også gøre det.

 2. Vil AMBUs udsigter vise sig at være konservative efter flere negative præciseringer har gjort selskabet meget mere forsigtige med hensyn til at stille investorerne noget i udsigt, som de ikke efterfølgende kan indfri og må gå den tunge bodsgang og nedjustere?
  Per Hansen: Jeg tror det

 3. Bliver 2022 for alvor året, hvor Jacob Aarup-Andersen dokumenterer, at ISS er tilbage i en 4-5 % margin gænge?
  Per Hansen: Muligheden er til stede med forbehold for at der ikke kommer større Covid nedlukninger igen.

 4. Vil investorerne tilgive Vestas og tro på at 2023 kan byde på 7+% EBIT margin?
  Per Hansen: Nok ikke helt, men der kræves nok også mindre for at give et fornuftigt afkast

 5. Byder 2022 generelt på et comeback til de grønne aktier?
  Per Hansen: Tjah – både og. 2021 har været et udskilningens år, hvor nogle af de store nok har skuffet på grund af indtjeningssvigt og meget høje forventninger og prisfastsættelse; de store er sluppet ”billigere” end nogle af de mindre selskaber, som har fået en brat opvågning efter 2020 himmelflugten. Selskaberne har i mange tilfældet brugt 2020 udgangspunktet til at kapitalisere på stigningerne og sikre sin fremtidige kapitalbase igennem nyemissioner. For specifikt Vestas aktionærerne er det dog en lille trøst, at andre trods alt har det værre.

 6. Bliver 2022 året, hvor Lundbeck vågner til dåd?
  Per Hansen: De skal have meget mere ud af deres pipeline. Hvis ikke Lundbeck ved egen kraft kan forløse potentialet, skal de tage andre initiativer. Ledelse/bestyrelse skal træffe et valg og ud af trædemøllen. 4. skuffende aktieår i træk viser svagheden i at have en meget stor ejer, som ikke udøver aktivt ejerskab. Prisfastsættelsen er meget lav, og kombinationen af netop lav prisfastsættelse, stigende USD (hvor Lundbeck er den C25 aktie med største USD eksponering) og fokus på valueaktier kan måske gøre en god forskel. Spørgsmålet er om investorerne tør købe ind på, at der nu skal til at ske noget nyt?

 7. Lancerer Sampo et købstilbud på Topdanmark for de 53 % som de aktuelt ikke ejer, og er tilbuddet tilstrækkelig attraktivt for investorerne?
  Per Hansen: Jeg tror tilbuddet kommer. Spørgsmålet er om det er tilstrækkelig attraktivt?

 8. Tør investorerne at købe ind på FLS’ transformation med købet af ThyssenKrupp?
  Per Hansen: Ja, jeg tror det

 9. Får GN Store Nord lanceret de produkter, som de udskød i forbindelse med Q3 og vil de igen få de computerchips, som de har brug for til tiden?
  Per Hansen: Ja, jeg tror det, men investorerne starter med at være skeptiske.

 10. Bliver 2022 året, hvor containerraterne ”kollapser” tilbage til det rette niveau på 1000-2000 USD per 20-40 fods container?
  Per Hansen: Jeg tror raterne begynder tilbageturen til mere normale langsigtede rater i 2. halvdel af 2022, men jeg tror raterne forbliver meget højere end det langsigtede gennemsnit igennem hele året.

 11. Laver SAS endnu en kapitaludvidelse?
  Per Hansen: Det er 50/50. Er Omikron den gode smitte (spreder sig hurtigt med få og små symptomer) kan 2022 blive bedre end frygtet. En større nedlukning, vil øge risikoen.

 12. Bliver der børsnoteret flere (mere end 1) større danske selskaber med markedsværdi større end 10 mia.
  Per Hansen: Nej, jeg tror det ikke

 13. Hæver den amerikanske centralbank FED sin (FED-funds) rente i 2022, 3 gange som deres ”rentevejviser” tilsiger?
  Per Hansen: Jeg tror det

 14. Stiger den amerikanske 10 årige rente til mindst 2 %?
  Per Hansen: Ja, jeg tror det

 15. Fortsætter Tesla opturen og passerer aktien kurs 1500 i 2021?
  Per Hansen: Med Elon Musk er alt muligt. Prisfastsættelsen er astronomisk, men det har den været længe og er blevet højere. Stigende renter vil gøre det sværere for investorerne at kursdrømme.

 16. Skubber de kinesisk elbiler så tilpas meget til markedet og Tesla, at de får et betydende fodfæste, og ”made in China” bliver helt elektrisk også hos europæiske forbrugere?
  Per Hansen: Muligt, men jeg tror det ikke

 17. Stiger C25 mere end 10 %?
  Per Hansen: Nej, jeg tror det ikke

 18. Vil renteforskellen mellem USD og EUR udvides og give mulighed for at USD rammer 7,00 i dansk regning, som er godt for danske selskaber?
  Per Hansen: 7,00 er nok lidt til den gode side, men mindre stigning er meget mulig.

 19. Får biotekselskaber et risikomæssigt comeback efter et forfærdeligt 2021.
  Per Hansen: Stigende renter og ditto risikoaversion får ikke den udvikling til at ligge lige til det naturlige højreben, men i biotek er alt muligt/umuligt og i hovedsagen dataafhængig med hensyn til udviklingen i deres forskningspipeline.

 20. Stiger S&P 500 mere end Nasdaq?
  Per Hansen: Ja, jeg tror det

Hvad tror du kommer til at ske i 2022?

Download din egen tip en 20’er-liste her, og udfyld den (evt. i selskab med andre kloge hoveder) med det, du tror kommer til at ske i 2022. Til nytårsaften 22/23 kan I tage den frem og se, hvem der fik ret.

Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
5 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-12-30 12:01

Spændende tip 20 med gode spørgsmål der kan gå begge veje.
Jeg er dog noget pessimistisk for 2022 i forhold til 2021, da det var den 6. højeste stigning af f.eks. S&P500 siden 1940 (https://www.finansanalyser.dk/hojdepunkter-fra-2021/#SP500).
Godt nytår til alle

Gæst
Gæst
2021-12-29 10:04

Jeg vil meget hellere se en analyse på hvor mange rigtige Per Hansen fik for investeringsåret 2021, hvis han altså blev stillet en tilsvarende opgave i slutningen af 2020? Det er meget mere interessant og kunne stå som et supplement til denne artikel.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-12-29 19:51

Ja, og i den forbindelse kunne han jo så fortælle om, hvor meget han fejlvurderede Tesla allerede i 2021.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-12-29 20:02

Ville også være festligt at få Per-drengen til at forholde sig til, hvor voldsomt han har fejlvurderet Tesla-aktien. Meeeeen jeg tvivler på at det sker. Han er for glad for de tyske mærker til at åbne øjnene for, at Tesla leverer rekord P&D om få dage og med AL sandsynlighed et blow out Q4 regnskab med overskud på i omegnen af 2.3 millarder USD.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-12-29 21:14

I sidste års artikel var der ikke lige så direkte bud på hvad det kommende år kunne bringe, men der var da nogen bud på 2021 udviklingen: 1) USD vil blive svækket yderligere i 2021 I 2021 blev USD styrket overfor EUR og andre valutaer, så det var vist en forbier. 2) Ikke alle grønne aktier bliver vindere i 2021 Her ramte Per Hansen meget godt, idet at grønne aktier generelt har haft et svært år – nogle har haft det sværere end andre. 3) US aktier vil give et skuffende afkast grundet flytning af funds flow til Europa/Emerging Markets… Læs mere