Spring til hovedindhold

Ny fremgangsperiode for clean energy og health care?

I den seneste uge har billedet på de finansielle markeder ændret markant udtryk: Flere råvarepriser og fragtrater er faldet tilbage, og det har givet inflationsforventningerne et tryk nedad. Og det har taget toppen af den seneste måneds stigning i obligationsrenterne.

Det er endnu for tidligt at konkludere på, om det nye billede bliver en varig tendens. Eller om det blot er en kortsigtet forvirring fra den overordnede trend mod stigende obligationsrenter.

Den nye tegning er rigtig god for aktiemarkederne, og vi har de seneste uger set meget positive signaler fra teknologi, clean energy, farma og biotech. For flere af disse delindeks mangler vi det endelige købssignal. Men det er meget tydeligt at se, at investorerne står parate til at deltage i denne rotation.

Både clean energy aktierne Vestas og Ørsted synes nu at have lagt klar afstand til bunden, og det globale clean energy indeks mangler kun den sidste millimeter for at give et langsigtet købssignal, efter en lang nedtur siden årsskiftet.

Billedet er næsten det samme for biotekaktierne. Det amerikanske biotech indeks, BTK, gav faktisk købssignal fredag aften, men endte med at falde lidt tilbage lige før lukketid. Som det fremgår af grafikken skal der også her meget lidt til for at udløse købssignalet.

Nogle af de stærkeste danske biotekaktier har dog ikke ladet sig holde tilbage. Genmab er siden starten af marts steget 20 procent. Og alene 7 procent den seneste uge. Bavarian har modsat været inde i en sivende tendens, dog med et gevaldigt spring op, da det kom frem, at den danske regering vil satse finansielt på en danskudviklet coronavaccine.

Bekræftet teknisk brud

Supervigtigt for det danske aktiemarked er dog, at de europæiske health care aktier i det brede Stoxx 600 indeks i denne uge bekræftede et afgørende teknisk brud, ved at stige op over tidligere toppe fra det seneste år.

Fem gange det seneste år har de europæiske health care aktier testet nogenlunde samme toppe. Men i denne uge kom det endelige brud, og det kan også være et forvarsel om en rotation tilbage mod health care, på bekostning af blandt andet industri og transport.

Som det fremgår af grafikken synes der at være tale om et meget overbevisende brud, hvor vi dog helt kortsigtet godt kan komme til at se en korrektion ned for at bekræfte det tekniske brud.

Zealand Pharma, Genmab og Bavarian steg i ugen alle 5-6 procent. Men også de danske teknologiaktier tog et pænt spring opad, i kølvandet på at de amerikanske teknologiaktier i ugens også vandt ny styrke. Det gælder Netcompany, SimCorp og Columbus. Men fortsatte stigninger vil med stor sandsynlighed være betinget af, at de amerikanske teknologiaktier fortsætter opad.

Og det vil i sidste ende afhænge af udviklingen i obligationsrenten og kommende udmeldinger fra den amerikanske centralbank om udsigten til tapering, altså neddrosling af de pengepolitiske stimulanser og obligationsopkøb i markedet.

Det mest sandsynlige scenarie er, at den globale økonomiske vækst fortsætter frem i højt tempo. Og det vil lægge pres på aktiemarkederne, fordi centralbankerne så bliver tvunget til at skære i de pengepolitiske stimulanser. Men på den helt korte bane synes der at være en tro på, at obligationsrenten er toppet, og det kan give ny grobund for fremgang til de dyreste vækstaktier.

Så de fleste investorer vil nok vælge at hænge på, for at være med på en fortsat fremgangsperiode på aktiemarkederne, men altså i andre sektorer end tidligere. Man skal blot vide, at den underliggende markedsrisiko fortsat bare stiger og stiger.

Og når markedet pludselig begynder at fokusere på, at centralbankerne tvinges til at trække stimulanserne tilbage for at begrænse overophedning i makroøkonomien og inflation, kan det gå meget, meget hurtigt nedad. Vi siger det bare.

Ugens danske vindere

Vestegnens stolte fodboldklub Brøndby IF vandt i Århus, og hovedaktionær Jan Bech Andersen kan nu se frem til, at klubben selv kan bestemme, om den skal blive danske mestre. Nu på mandag møder BIF FC Nordsjælland på hjemmebane, og det bliver et brag af en kamp. Ikke mindst hvis BIF vinder.

Klubben er allerede klar til Champions League kvalifikationskampe, som vil give 30-40 mio. kr. ekstra i kassen. Efter kursstigningen har BIF en børsværdi på 582 mio. kr., hvilket virker meget overdrevet i forhold til Parkens børsværdi på 754 mio. kr.

Bliver BIF mestre, og stiger aktien yderligere, er det en god overvejelse at sælge sine BIF aktier.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer