Spring til hovedindhold

Omkostninger ved handel i udlandet – Transparent Banking trin 5

Mange kunder har givet det feedback, at vi ikke informerer godt nok om valutaomkostninger ved handel med udenlandske værdipapirer.

Og vi må indrømme, at det er en såkaldt om’er. Selvom vi har haft information på siten, har den ikke været god nok eller let nok at finde. I første omgang har vi samlet nogle af de vigtigste punkter under Kundeservice, og informationen vil også senere blive vist andre steder på nordnet.dk.

Samtidig er der nogle forhold, som gør det hele svært at forklare, nemlig at der ikke er nogen fast standard for, hvordan valutaomkostninger gøres op, og at der er to forskellige måder at veksle på hos os.

Her vil jeg prøve at forklare det hele lidt mere grundigt, så læs videre, hvis du har mod på nogle regneeksempler.

Sådan gør storbankerne

Lad os begynde med branchen. De fleste banker tilføjer eller fratrækker en såkaldt valutamarginal, som opgøres i danske kroner. Valutamarginalen adskiller sig generelt fra valuta til valuta og bank til bank. Hos Nordnet operer vi kun med et spread mellem køb og salg af valutaen, ikke med en valutamarginal.

Googler man på ”valutamarginal”, kan man finde de fleste af de større bankers lister over valutamarginaler. Når en af storbankerne angiver en valutamarginal på ca. 0,29 for svenske kroner, betyder det, at du betaler ca. 0,29 danske kroner oven i den aktuelle kurs, hvis du køber 100 svenske kroner. Antager vi, at kursen på svenske kroner er 0,8050, og du køber 100 svenske kroner, betaler du med andre ord 80,79 danske kroner.

Sådan gør Nordnet

Andre aktører, som f.eks. Nordnet, har samme procentuelle spread for alle valutaer. Når du handler med automatisk veksling hos os, er spreadet på 0,5 % mellem købs- og salgskursen. Mange har tolket det som om, at vi er næsten dobbelt så dyre som banken. Sådan er det naturligvis ikke.

Når du køber eller sælger, henholdsvis lægger vi 0,25 % til eller fratrækker samme procentsats. Køber du eksempelvis svenske værdipapirer for 100 svenske kroner til en kurs på 0,8050, betaler du 80,50 DKK + 0,25 % (ca. 0,20 DKK) = 80,70 DKK. Havde du solgt, ville du have fået 80,50 – 0,25 % (ca. 0,20 DKK) = 80,30 DKK.

Da bankens gebyr er fast i danske kroner, mens vores er en procentsats, ligger det i sagens natur, at jo højere valutakurs, desto mindre en procentdel af valutakursen udgør bankens valutamarginal (forudsat at banken ikke hæver valutamarginalen ved stigende valutakurser). Havde den svenske krone i eksemplet ovenfor kostet 116 DKK, ville bankens marginal have svaret til Nordnets spread. Og i ærlighedens navn, så har jeg ikke regnet på alle bankers valutamarginaler, men man kan sikkert også konstruere et eksempel, som ville falde ud til storbankens fordel.

Valutakonti vs. automatisk veksling

Som udgangspunkt veksler vi automatisk, hvis du investerer i udlandet. Men på aktiedepoter kan du også vælge at aktivere valutakonti. Det kan være en fordel, hvis du investerer meget i udlandet. Dermed behøver du nemlig ikke veksle hver gang, du har handlet. Men samtidig skal du holde tungen lige i munden: Handler du f.eks. for 100 euro og har en valutakonto i samme valuta, vil du få et minus på 100 euro på kontoen indtil du veksler. Vil du undgå at betale renter, skal du gøre det inden valørdagen (her 2 dage).

Hvad koster det? Ja, for det første koster det kun noget, hvis du vælger at veksle. Når du så veksler, sker det ikke som med automatisk veksling med det samme. Nordnet veksler samlet for alle kunder tre gange om dagen via en underleverandør. Det betyder med andre ord, at når du bestiller en veksling, kan du ikke præcis vide, hvilken kurs du vil få. Til gengæld er spreadet på kun 0,15 %.

Du kan læse mere om valutakonti her.

Før jeg taber den sidste læser: Ja, jeg og mine kolleger ved, at dette er svært at gennemskue, og vi arbejder på at gøre vores setup enklere. Indtil da kan du læse mere her:

Hvad koster veksling hos Nordnet vs. min bank

Omkostninger for udenlandske depotbeviser (ADR og GDR)

Max Gandrup, landechef Danmark.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
17 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2019-10-27 11:23

Jeg har lige flyttet til jer og overvejre meget kraftigt at flytte igen fpga af jeres valuta gebyr på pensionskonti! For hvis det du skriver Max 0.25% pr veksling er rigtigt så skal jeres IT system rettes, når jeg prøver at købe en ETF i Euro på min ratepensions konto beregner den valuta veksel bebyr til 0.5%!! En ordre for ca 100KKR udløser et veksel gebyr på 500 kr = 0.5% nedenunder er der direkte kopi fra jeres egen web beregning som bevis! Når jeg så skal sælge den igen er det garanteret det samme altså total 2*0.5% = 1%… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-10-28 13:47

Ok IT problem fundet, jeg tog fejl fordi det papir jeg ville købe default viste gebyr omksotninger inkl salgsomkostninger, når man vælger eksl salgs omkostninger så viser det korrekt 0.25%. Jeg har handlet i mange år men aldrig før været ude for et system hvor man kan se salgsomkostninger beregnet imens man er ved at købe og derfor så jeg det simpelt hem ikke det flueben. Jeg anbefaler at I sørger for at default valg er ens for alle papirer, evt kna man som kunde selv vælge om det man vil have det vist inkl eller eksl salgomkostninger.

Gæst
Gæst
2015-03-09 10:20

valutaveksling i pensionsordninger—Max du skriver det ikke er teknisk muligt at oprette en valutakonto til pensionsordninger—men der er overhovedet ingen hindringer for at den automatiske omveksling kan ske til 0,15% som ved private depoter i stedet for som det er nu i pens. på 0,5 %.—-det vil give betydelig mere handel til fordel både for kunden og nordnet.–Venlig hilsen Kaj Madsen.

Gæst
Gæst
2015-03-09 10:02

valutaveksling i pensionsordninger

Gæst
Gæst
2015-02-13 08:26

Spændende artikel, men personligt mener jeg der er et stykke vej til noget man som privatkunde kan føle er ”Transparent banking”. I denne valutasnak kan jeg nævne et par ting der ville give mening, for mig, hvis man som bank virkelig mente man ville være transparent. Jeg har taget udgangspunkt i et par meget, for banken, nemt implementerbare funktionaliteter: • Jeg vil gerne se præcis det spread som jeg betaler til Nordnet hvis en handel udløser en veksling. Dette spread skal ses en kommission jeg betaler for at veksle. Dette øger mine handelsomkostninger, kan nedsætte min profit etc. Det er… Læs mere

Gæst
Gæst
2015-02-03 11:05

Hvorfor er det ikke muligt at få valutakonti på pensions konto?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-02-03 11:20

Hej Henrik

Desværre er det i dag ikke teknisk muligt for os at tilbyde valutakonti på pensionskonti. Vores administrationssystem for pension kan ikke håndtere valutakonti, men da vi har en efterspørgsel efter det, vil vi undersøge de tekniske muligheder nærmere.

/Max

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-02-06 21:21

Hej Max,

Vil bare tilslutte mig at valutakonti på pensionsdepoter ville være en stor fordel at få, hvis muligt. Mener at ku huske at ha snakket med jeres kundeservice på et tidspunkt hvor jeg fik at vide at en kontantbeholdning på et pensionsdepot skulle opgøres i danske kroner.
Men hvis ikke der er nogen lovlig hindring for valutakonti på pensionsdepoter ville det være en klar forbedring af jeres platform.

Vh
Jesper

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-11-23 12:22

Kan kun støtte op om valutakonti på pensionsdepoter. Håber det snart bliver muligt.

Gæst
Gæst
2015-02-02 11:23

Fint med lidt debat omkring dette område, idet det er en ret stor skjult omkostning. Det er fint at i har et fleksibelt system hvor man kan tilkoble valutakonti. Men! Jeg må indrømme at jeg ikke kan forstå hvorfor automatisk veksling har et så markant dårligere spread? Egentlig ville jeg helst være fri for at fedte rundt med den manuelle veksling via valutakonti, men når jeres spread på automatisk veksling er så meget dyrere bliver man jo nærmest nødt til det.

Gæst
Gæst
2015-01-30 12:05

Alt andet end transparent eksempel, du bruger. Som regel veksler man nok større (meget større!) beløb end for 80 DKK af gangen. Utroligt intransparent eksempel, da størstedelen må forventes at veksle for tusindvis af DKK af gangen. Lad os i stedet sige, at man køber for 50.000 SEK i en given svensk aktie. Det vil i så fald koste 50.000*0,020 = 100 DKK. Hos storbanken vil det omvendt stadig kun koste 0,29 DKK, mens jeres vil koste 100 DKK – jeg gentager: HUNDREDE KRONER! Latterligt… Dybt, DYBT latterligt! Latterligt, at det er så dyrt. Latterligt, at det bliver beskrevet med… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-01-30 13:55

Valutamarginalen er jo per 100 enheder… I dit eksempel vil det koste 0,29 kr. x 500 = 145 kr. at veksle til 50.000 SEK

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-01-30 15:00

Søren. There can also be additional revenue generated by banks which is often disguised by a slightly less favourable exchange rate to the end customer. If you bothered to compare exchange rates between banks perhaps you would care to share your findings? In my experience, I find Nordnet is fairly competitive.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-02-02 21:00

Ja.. og veksler man manuelt hos Nordnet er der et spread på 0,15%. 0.075% ved køb eller salg. Det giver ved veksling af 50.000 SEK en omkostning på 37,50 kr.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-01-30 15:58

Du har fuldstændig ret. Det er sindssygt det skal være så dyrt.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-01-31 11:11

Søren, det er dybt latterligt, at du er så dårlig til at regne, og samtidig har du ingen logisk sans. Du burde ikke have lov til at handle aktier.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-02-02 10:48

Lige med svenske kroner er de altså billigere for de 0,29 skal du betale hos de andre banker for hver 100enhed. Dog vil det som der står i opslaget betyde, at hvis kursen havde en været højere så var de ikke billige længere. Men du skal ind og lave regnestykket hvor hver enkelt valuta, for der kan være forskellig procentvise omkostninger men giver dig ret i artiklen selv ikke gør det mere gennemskueligt på generel plan, men er jo ens ansvar som aktionær holde styr på den slags