Spring til hovedindhold

Pas på: ”Gode inflationstal” er snyd og humbug

Erhvervsmediernes overskrifter meldte i onsdags om bedre (lavere) inflationstal i USA end forventet. Den umiddelbart positive nyhed fik alverdens aktiemarkeder til at stige markant.

Dette indlæg er markedsføring

Erhvervsmediernes overskrifter meldte i onsdags om bedre (lavere) inflationstal i USA end forventet (TV2). Den umiddelbart positive nyhed fik alverdens aktiemarkeder til at stige markant.

Meget tyder på, at mange af de professionelle investorer, der har været negative bears eller direkte shortsellers, nu har givet op. De har kastet håndklædet i ringen og skruer voldsomt op for deres risikotagning.

Dels fordi de igen og igen den seneste måned er blevet kørt over af fortsatte kursstigninger, og dels fordi de nu er bange for ikke at komme med på den næste lange aktiestigning.

Billedet er meget typisk. Så snart de mest negative og forsigtige investorer endelig vælger at hoppe med på vognen, så stiger risikoen også for, at det hele vender. Og det er lige præcis, hvad der sikkert også sker denne gang.

Økonomisk Ugebrev har været positive på aktiemarkederne de seneste måneder, og det har givet rimelige afkast i porteføljen. Men nu er vi ved at blive bekymrede over det, vi ser. Vi vil naturligvis fortsætte med at ride med på bølgen. Men vi ser stadig de sorte skyer trække op på aktiehimlen, som vi også beskrev i analysen for en uge siden.

I disse måneder holder vi særligt øje med 3-4 risikoindikatorer, som siger noget om investorernes risikovillighed.

En vigtig risikoindikator er itraxx crossover, som afspejler, hvor villige de professionelle investorer er til at tage risiko ved køb af erhvervsobligationer. Denne indikator viser det samme som VIX på aktiemarkedet: der bliver virkelig læsset mere risiko ind i de professionelle investorers porteføljer.

Vores virkelige bekymring drejer sig om de signaler, rentemarkedet giver omkring renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank det kommende år. Over de seneste uger har markedet for alvor skruet op for antallet af forventede renteforhøjelser fra FED, nemlig op til 6-7 renteforhøjelser over det kommende år. Det er markant flere, end de 2-3 renteforhøjelser markedet ventede for blot en måned siden.

Ændringen skyldes især, at inflationstallene i virkeligheden ikke er så gode, men også at der fortsat er pæn damp under kedlerne, især i amerikansk økonomi.

De seneste data for erhvervstilliden i USA fra ISM var overraskende positive, Citigroup Economic Surprise-indeks viser ny fremgang, og Atlanta FED’s GDP-indikator tipper også opad med en forventet vækst i årets 3. kvartal på 2,5% efter to minuskvartaler.

Spørgsmålet er, om vi allerede har lagt recessionen bag os (i hvert fald i USA, men hvor det fortsat ser meget skrøbeligt ud i Europa)? Særligt amerikansk tech har på det seneste præsteret meget stærkt, men også det konjunkturfølsomme Dow Jones transport-indeks er kørt solidt fremad med en aktuel test af det vigtige lange 200 dages glidende gennemsnit.

Best case herfra vil være, at FED stille og roligt øger renterne, mens makroøkonomien balancerer mellem en vækst på 0 og 2%. Det vil i hvert fald sikre stabilitet i de børsnoterede selskabers overskud og også fremad hjælpe med markant lavere råvarepriser på blandt andet metalråvarer, energi og transport.

Så selvom FED’s renteforhøjelser kan vælte hele læsset, kan der også være lagt op til et flermåneders rally, fordi makroøkonomien fortsætter med at holde sig omkring nul- eller lille plusvækst. Hertil kommer, at beskæftigelsen i både USA og Europa er historisk stor, og det giver heller ikke anledning til at frygte en stor økonomisk opbremsning.

Men det er også helt sikkert, at vi let kan stå foran et efterår med meget store makroøkonomiske omvæltninger. Indtil videre forventer vi dog, at aktiemarkedet vil holde vejret og blive båret frem af det nye momentum, tenderende til ny aktieeufori.

Ugens danske videre og tabere

Efter Torm var ugens bedste aktier ISS, NTG og Ambu, som vi alle har i ØU’s portefølje, og dermed også i investeringsfonden ØU Invest Balance (det tidligere Aktieugebrevet Invest).

ISS kom før regnskabet med en mindre opjustering og varslede en strategidag til efteråret, hvor vi forventer, at der sættes ekstra skub i opkøb for at booste væksten.

For Ambu ser vi fortsat en positiv effekt af, at den nye CEO gjorde rent bord ved at udmelde en nedjustering, og det ser ud til at shortfondene nu har fået travlt med at nedbringe deres positioner.

Andre større plusser var der til Chr. Hansen, Novozymes (godt regnskab), Carlsberg, Royal Unibrew og SAS. Markedet ser fortsat mest positivt på de defensive danske storaktier, som ikke rammes af den konjunkturnedgang, som er sandsynlig for europæisk økonomi dette efterår.

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Materialet er produceret af Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrev, og skal anses som markedsføringsmateriale. Nordnet tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer. Nordnet modtager provision fra Økonomisk Ugebrev. Se alle satser her.

Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling, og der vil altid være en risiko forbundet med at investere. Tegning af andele bør ske på baggrund af prospekt og central investorinformation. Informationen findes på portfoliomanager.dk

Materialet indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer i materialet. Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrev, har ansvaret for materialets indhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 15. august 2022 kl. 09:00.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales i materialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet. Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer