Spring til hovedindhold

Sorte skyer trækker op, men solen skinner stadig

Over de seneste måneder har vi set positivt på aktiemarkederne med hovedvægt på healthcare, tech og biotech. Det har været en rigtig god periode, hvor det samlede minus på det danske aktiemarked blev mere end halveret.

Dette indlæg er markedsføring.

Over de seneste måneder har vi set positivt på aktiemarkederne med hovedvægt på healthcare, tech og biotech. Det har været en rigtig god periode, hvor det samlede minus på det danske aktiemarked blev mere end halveret.

Indtil for blot en uge siden var vi fortsat meget positive omkring udsigten på aktiemarkedet. Men nu ser vi igen de sorte skyer trække op. Og hvis det fortsætter sådan, vil det helt sikkert bryde den spirende optrend.

Vores hovedtese har været, at den forestående økonomiske opbremsning ville tage luften ud af inflationsforventningerne, og at det ville få særligt den amerikanske centralbank til at skrue ned for antallet af fremtidige renteforhøjelser. Samtidig har de børsnoterede selskabers overskud holdt pænt stand, og det har makroøkonomien også.

Men det billede er nu under forandring:

For det første var der for blot en uge siden kun 7% sandsynlighed for mere end fire renteforhøjelser i USA det næste år. Den sandsynlighed er nu steget til 53%, hvor der endda er 17% sandsynlighed for seks renteforhøjelser. Det er gift for makroøkonomien – og dermed aktiemarkedet – hvis centralbankerne træder hårdt på bremsen i et miljø, som allerede er præget af klare afmatningstendenser.

For det andet kommer der stadig tydeligere indikationer på, at vi står foran en økonomisk recession. Man kan ikke se det i beskæftigelsen, som stadig er brandvarm. Men der er en flodbølge af andre indikatorer, der peger direkte ned i et sort hul. Vi skal blot fremhæve tillidsindikatorer for forbrugerne og erhvervslivet, hvor den seneste uges PMI-målinger er meget negative. Hertil kommer, at udviklingen i lange renter, råvarepriser og energipriser også peger mod en brat opbremsning.

Når aktierne på det seneste har holdt stand, og endda er steget, har det især været på grund af solide 2. kvartalsregnskaber, hvor selskaberne fortsat fastholder lønsomhed og omsætning. Men analytikerne er nu begyndt at skrue ned for overskudsforventningerne for 3. og 4. kvartal.

På den korte bane vurderer vi dog fortsat, at der over den seneste måned er opbygget så meget positivt momentum, frygt for ikke ”at komme med” på næste optur og et kæmpe short squeeze, at det kan holde dampen oppe.

Men også vigende råvarepriser, transportpriser og energipriser, samt færre propper i logistikkæderne er alt andet lige godt nyt for erhvervslivet, da det betyder lavere omkostninger.

Overordnet ser vi en god mulighed for, at de positive drivkræfter på aktiemarkedet vil dominere kursudviklingen et stykke tid endnu. Men denne timing er ekstremt usikker.

Omkring den meget usikre timing vil vi som sædvanlig lade markedet selv fortælle os historien: Et afgørende pejlemærke er, om den styrende amerikanske aktiefuture S&P falder under 4.000, svarende til et fald på mere end 3%. Tilsvarende holder vi øje med Nasdaq 100-indeks i 12.900.

Vi vurderer, at der er plads til en mindre korrektion ned efter den seneste måneds massive kursstigninger. Da markederne står ved nogle meget svære modstande, er det helt naturligt, at de skal samle tilløb for at lave de afgørende brud. Men den store korrektion ned lurer i baggrunden. Markedet har blot ikke fortalt os den historie endnu.

Ugens danske vindere og tabere

Det var en meget rodet uge på det danske aktiemarked. De tre vindere var Bavarian, der fortsat bliver løftet frem af udsigten til et salgsboom af abekobbervaccine.

Andre vindere var mere konjunkturfølsomme papirer som MT Højgaard og Hartmann, der ellers har fået store kurstæsk, og som blev løftet af mildere økonomiske nøgletal, blandt andet stærke amerikanske beskæftigelsesdata.

Også transportaktier som NTG, DSV, Norden, Torm og A.P. Møller-Mærsk blev løftet godt frem i denne uge efter de gode økonomiske nøgletal. Det samme var tilfældet for H+H, Rockwool og Flügger.

I den modsatte ende af skalaen fik flere af de store healthcare-navne tæsk, blandt andet Novo Nordisk, ALK-Abelló, Chr. Hansen og ChemoMetec. Vi ser dog fortsat styrke i de defensive healthcare- og biotechpapirer, som, vi tror, vil klare sig bedre end de konjunkturfølsomme papirer.

Novo Nordisk blev sendt ned på et 2. kvartalsregnskab med en opjustering, men Novo er fortsat et klart køb. Det samme gælder ALK og ChemoMetec trods gevinsthjemtagningen i denne uge.

Også Ambu fik kursklø efter at selskabet udmeldte en nedjustering af årsforventningen, samt en spareplan. Umiddelbart signalerer den nye direktør handlekraft, og at der nu skal ske en grundig oprydning, og signalværdien er grundlæggende positiv. Nu er en usikkerhed taget ud af ligningen, og vi forventer, at Ambu-aktien vil kunne opbygge sig stille og roligt herfra.

PrøvØkonomisk Ugebrev FORMUEmed handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Materialet er produceret af Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrev, og skal anses som markedsføringsmateriale. Nordnet tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer. Nordnet modtager provision fra Økonomisk Ugebrev. Se alle satser her.

Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling, og der vil altid være en risiko forbundet med at investere. Tegning af andele bør ske på baggrund af prospekt og central investorinformation. Informationen findes på portfoliomanager.dk.

Materialet indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer i materialet. Morten Langer, Økonomisk Ugebrev, har ansvaret for materialets indhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 8. august 2022 kl. 12:00.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales i materialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet. Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer