Spring til hovedindhold

Recession er en realitet, men nogle aktier vil stige

Over de seneste uger har vi fået bekræftet det billede, vi et stykke tid har tegnet: Nemlig at det største opmærksomhedspunkt ikke længere er stigende inflationsforventninger og centralbankernes renteforhøjelser.

Dette indlæg er markedsføring.

Over de seneste uger har vi fået bekræftet det billede, vi et stykke tid har tegnet: Nemlig at det største opmærksomhedspunkt ikke længere er stigende inflationsforventninger og centralbankernes renteforhøjelser.

De femårige inflationsforventninger er på det seneste dykket dramatisk, og det samme er obligationsrenterne. Og udsigten til centralbankrenteforhøjelser er betydeligt afdæmpet. Overordnet er det et supergodt signal for aktiemarkederne, men især for de sektorer, som begunstiges af lavere renter.

Markedets nye fokuspunkt er nu, hvor hård en økonomisk opbremsning vi får til efteråret eller næste forår. Bliver det en hård opbremsning med en dyb recession? Eller bliver det en blød landing? At give et skråsikkert bud på, om det bliver det ene eller det andet, svarer til at kigge i en krystalkugle.

Markedet har på det seneste indbygget en stigende sandsynlighed for en hård til mellemhård recession, men aktiemarkederne er også tæt på at have taget højde for dette. For investorer bliver det derfor afgørende de næste måneder at holde øje med de makroøkonomiske nøgletal for at spotte graden af den økonomiske opbremsning.

Størst sandsynlighed for positiv overraskelse

Umiddelbart er vores holdning, at der allerede er indarbejdet et grimt billede i de aktuelle værdiansættelser, og at der herfra er langt større sandsynlighed for positive overraskelser end negative overraskelser. Eksempelvis er det velkendt, at USA’s BNP-vækst i årets første kvartal var minus 1½ pct., og der er udsigt til nul eller minusvækst i 2. kvartal.

Atlanta Feds BNP-indikator peger med nye data fredag nu mod minusvækst i 2. kvartal på over 2 pct. Med minusvækst i to kvartaler er definitionen på en recession opfyldt. Det betyder, at vi er ekstremt tæt på en egentlig recession, som sikkert også rammer Europa.

Med en aktuel recession, og vigende oliepriser, råvarepriser og transportpriser, er det også klart, at behovet for store centralbankrentestigninger er markant lavere nu end tidligere. Og det betyder også, at markedet nu – eller snart – vil indarbejde forventninger om færre stramninger, og det vil være som positiv benzin på aktiebålet.

Vi kan stå foran et markant aktierally

At der allerede er ved at ske noget positivt på aktiemarkederne, viser den historie, som markedet selv fortæller os: Tech-aktierne i Nasdaq 100 ligger i dag på samme niveau som for halvanden måned siden. Og S&P Future er på samme niveau som for tre uger siden. Så balancen mellem købere og sælgere er uden tvivl ved at vende. Og får køberne overtaget, kan der ligge store kortsigtede kursstigninger forude.

Den kortsigtede store bekymring er, om analytikerne i deres estimater for selskabernes 2. og 3. kvartalsregnskaber fortsat er alt for optimistiske. Der har godt nok været tegn på moderate nedjusteringer i deres forventninger, men samlet set forventes fortsat stigende overskud de næste kvartaler.

For de danske C25-selskaber forventes overskudsvækst fra samme kvartal sidste år på 30 pct., og for de europæiske Stoxx 600-selskaber ses 15 pct. fremgang inden for healthcare, og 22 pct. i industri, men til gengæld overskudsfald i finans. At der kan ligge ulykker forude fremgår af de allerførste amerikanske 2. halvårsregnskaber, hvor resultatet var ok, men udsigten dybt skuffende.

Efter de vigende renter har de mindre konjunkturfølsomme tech-, biotech- og healthcare-aktier klaret sig bedst. I halvåret er de blevet sat meget ned i værdiansættelse, fordi analytikerne har indarbejdet højere diskonteringsrenter i modellerne. Og med udsigt til færre rentestigninger er det noget, der understøtter netop disse aktier, samtidig med at de rammes mindre negativt af en recession.

Modsat forholder det sig med bankaktierne, som nu bliver dobbelt negativt ramt.

For det første skulle markant højere centralbankrenter have løftet deres udlånsrenter og dermed deres renteindtægter. For det andet er det negativt for udlånsaktiviteten i bankerne, at vi står foran en periode med negativ vækst.

Netop disse udsigter har helt sikkert været med til at sætte de danske bankaktier ned på det seneste: De store danske bankaktier er alene den seneste uge faldet 6-8 pct., og vi tror ikke, at kursnedturen er overstået.

Ugens største vindere var de store danske biotek- og healthcare-papirer

Størst fremgang har der været til Lundbeck, GN Store Nord, Genmab, ALK og Novozymes. Til gengæld har industri- og transportaktierne haft det svært.

Og overraskende har Vestas og Ørsted den seneste uge kursmæssigt kørt hver sin vej. Tilsyneladende mener investorerne, at det bliver en kæmpe god forretning for Ørsted at købe dyr russisk gas via tyskerne frem for at købe det billigt på den langtidskontrakt, man allerede havde med russerne.

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Materialet er produceret af Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrev og skal anses som markedsføringsmateriale. Nordnet tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer. Nordnet modtager provision fra Økonomisk Ugebrev. Se alle satser her.

Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling, og der vil altid være en risiko forbundet med at investere. Tegning af andele bør ske på baggrund af prospekt og central investorinformation. Informationen findes på portfoliomanager.dk.

Materialet indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer i materialet. Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrev har ansvaret for materialets indhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 4. juli 2022 kl. 15:50.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales i materialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet. Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer