Spring til hovedindhold

Regnskaber fra USA: Det holder vi øje med fra Big Tech

Big Tech

2023 har budt på et stærk comeback for de amerikanske Big Tech-aktier. Og snart er det regnskabssæson. Her er Invested.dk’s bud på, hvad investorerne holder øje med.

2023 har budt på et stærk comeback for de amerikanske Big Techaktier. Med stigninger på 35-180% i år er det et åbent spørgsmål, om der er mere benzin i tanken til at forlænge rallyet for techsektoren.

De store amerikanske ITgiganter står stærkt. Men forventningerne er også høje. Senere i juli kommer der regnskaber fra de fleste af selskaberne, og i det følgende ser vi på, hvad man kan forvente af aktierne og hvad man skal holde særlig øje med.

Microsoft – hold øjnene på skyen og AI

Microsoft har nærmest udelukkende haft medvind i år. Det skyldes delvist lanceringen af ChatGPT fra firmaet OpenAI, som Microsoft er medejer af. Microsoft står til at profitere på generative AIbølgen, da de som udbyder af cloud computing vil mærke en stærkt stigende efterspørgsel efter den beregningskraft, de kan stille til rådighed.

Den amerikanske ITgigant vinder markedsandele på cloud computingmarkedet og er nu nummer to i verden efter Amazon. Siden januar har Microsoft tilbudt servicen Azure OpenAI Service, som giver kunderne mulighed for at bruge OpenAI’s modeller, for eksempel GPT4, DALLE 2 og Codex. Partnerskabet med OpenAI sætter Microsoft i en helt central position i forbindelse med det nuværende AIboom.

Samtidig står Microsoft også foran at skulle inkorporere generative AI i sine produkter, blandt andre Word og Excel og det vil gøre virksomhedens produkter lettere at bruge. Analytikere og investorer vil i forbindelse med regnskabsaflæggelsen d. 27. juli holde særligt øje med, hvilken indflydelse udviklingen omkring ChatGPT og generative AI har på Microsofts cloudforretning. Microsoft står til at kunne overraske positivt, men forventningerne er også høje.

Download ETF-guide til investering i Big Tech-selskaberne
Man kan investere i disse selskaber ved at købe aktierne enkeltvis, men en anden oplagt mulighed er at købe dem via ETF’er for at sprede risikoen mere. På invested.dk har vi udarbejdet en guide til, hvilke ETF’er der er bedst på området, alt efter hvilket skattemiljø man befinder sig i.
Download ETF-guiden her

Alphabet – cloud er fremtiden, men annoncer er afgørende

Alphabet er endnu et selskab, som har potentiale til at nyde godt af AIboomet. Ved sidste kvartalsregnskab genererede selskabets cloud-division for første gang overskud, og analytikerne vil fokusere på, om dette momentum fortsætter.

Alphabet har følt et vist pres siden lanceringen af ChatGPT, og nu er selskabet selv kommet på banen med et modsvar, som er deres egen chatbot Bard. Og ligesom Microsoft vil Google integrere AIværktøjer i deres Workspace-programmer.

Alphabet har også for nylig offentliggjort, at de er på vej med nogle værktøjer, som vil overgå ChatGPT. Selv om det kan tage et godt stykke tid, før produktet kan benyttes af slutbrugerne, så viser det, at Alphabet på ingen måde er bagud rent teknologisk. Tværtimod.

Det kan være ret afgørende for de lidt mere langsigtede perspektiver for aktien. Ved regnskabsaflæggelsen 25. juli vil investorerne holde særligt øje med, om Alphabet holder momentummet i annonceforretningen, som stadig udgør hovedparten af selskabets omsætning.

Meta – annoncecomeback og Reality Labs

Metaaktien er strøget til himmels i år, men det er sket på en lidt kedelig baggrund, da aktien sidste år faldt næsten 70%. Årsagen, til at udviklingen er vendt, er, at Meta efter en periode med negativ vækst, oplevede en positiv vækst i omsætningen ved sidste kvartalsregnskab. Ved det kommende regnskab vil investorerne derfor fokusere på, om det stærke comeback i annonce-forretningen er af blivende karakter. Forventningerne er positive, og aktien har mere end fordoblet sin værdi siden årsskiftet.

For Meta er AI også et stærkt fokusområde. Og selskabet gjorde for nogle måneder siden deres egen sprogmodel LLaMA til open source. LLaMA er Meta’s svar på GPT, som danner basis for ChatGPT. Ved at gøre modellen åben for alle har Meta allieret sig med tusindvis af udviklere i open sourcecommunityet og det er formentlig et godt træk, da virksomheden ellers ville være lidt bagefter på dette felt.

Analytikerne vil i forbindelse med det næste regnskab også kigge nærmere på, hvordan det går med effektiviseringerne af Meta samt udgifterne i Reality Labs, som står for at udvikle Meta’s bud på Metaverse en tredimensionel videreudvikling af internettet.

Amazon – kan de fastholde førepositionen på cloud

Amazon vil som ledende aktør på cloud computingmarkedet også nyde godt af det boom, man oplever inden for generative AI. Den seneste bølge af interesse fra AI får flere analytikere til at forvente, at cloudmarkedet vil vækste med 14-20% årligt i resten af årtiet, og Amazons cloud-division AWS vil som markedsleder profitere af dette.

Bekymringen kunne gå på, om AWS kan fastholde sin markedsandel over for konkurrenterne Microsoft og Alphabet, som begge står stærkt inden for AI. Amazon udviste stærke vækstrater ved det seneste regnskab og imponerede særligt med væksten i annonceforretningen.

Ligesom de andre Big Tech-selskaber fokuserer Amazon også på large language models og offentliggjorde for nogle måneder siden en ny service kaldet Bedrock. Denne service gør det muligt for AWS’ kunder at arbejde med modeller fra AI21 Labs, Anthropic, Stability AI og Amazon via et API, hvilket vil gøre kunderne i stand til at benytte med modellerne med deres egne data. Hvis generative AI bliver så stort, som mange eksperter regner med, så vil det også kunne give Amazonaktien medvind i de kommende år, også selv om selskabet kan risikere at tabe lidt markedsandele til Microsoft og Alphabet.

Analytikerne vil ved regnskabet d. 27. juli fokusere særligt på, om væksten i cloud-forretningen fortsætter med pæne, tocifrede procenter. I seneste kvartal var væksten i omsætningen for AWS 16%.

Apple – digitale tjenester i fokus

Apple er et af de mest succesfulde brands nogensinde. Siden de lancerede iPhone i 2007, er omsætning, overskud og aktiepris stukket fuldstændig af. Siden 2016 har selskabet endda været en af superinvestoren Warren Buffetts yndlingsaktier, og aktien udgør nu næsten halvdelen af værdien i Berkshire Hathaways portefølje.

Apple har med sin nuværende størrelse svært ved at udvise de samme vækstrater som tidligere, men der er en række andre faktorer, som gør, at aktien stadig står stærkt. Apple bruger flere penge end nogen andre på at købe egne aktier tilbage, og det er med til at holde hånden under aktien. I løbet af de sidste årti har Apple købt egne aktier for 593 milliarder dollars, og det betyder, at aktionærer som Warren Buffett år efter år kommer til at eje en stadig større del af Apple. Det får værdien af den enkelte aktie til at stige i værdi.

Den amerikanske tech-gigant har også igennem de seneste år opbygget en meget lovende forretning inden for “services”-området. Dette dækker blandt andet over backup af data via iCloud og services som Apple TV+ og Apple Music som er konkurrenter til henholdsvis Netflix og Spotify. Apple havde ved sidste regnskab 975 mio. (!) abonnenter på deres services. Apple står stærkt på dette område, da de har “pricing power” på en del af disse produkter. Det er besværligt for brugerne at benytte alternativer, og Apple har netop annonceret prisstigninger på iCloud-backup på over 25% i en række lande – blandt andre Danmark.

Investorerne vil ved regnskabsaflæggelsen 26. juli fokusere særligt på, om der fortsat er god vækst i services-forretningen, da den har en højere overskudsgrad end andre forretningsområder.

NVIDIA – kan blive udfordret i Kina

NVIDIA har været en af årets bedst performende aktierog med god grund. Aktien eksploderede i værdi, da selskabet i maj offentliggjorde en af de største opjusteringer nogensinde med deres salgsprognose for andet kvartal i år. NVIDIA forventer at kunne omsætte for 11 mia. dollar i andet kvartal, og investorerne vil helt naturligt fokusere på, om dette viser sig at holde stik, og hvordan virksomhedens guidance er for de kommende kvartaler. Der er ingen tvivl om, at den amerikanske chip-producent er en af de helt store vindere i forbindelse med det AI-boom, som er i gang og formentlig vil vare i flere år, og måske resten af årtiet. Forventningerne er også høje, og nogle mener, at virksomheden er højt prissat. Ifølge tipranks.com har 29 ud af 32 af de store finanshuses analytikere dog stadig en købsanbefaling på aktien og et gennemsnitligt kursmål på 466 dollar.

Et usikkerhedsmoment for aktien er, at USA forventes at indføre yderligere kontrol af eksport på AI-chips til Kina. Dette kan ramme NVIDIA og kan måske få nogle investorer og forvaltere til at lette på pedalen, ellerhvis yderligere, omfattende eksportkontrol bliver iværksat sælge ud i stor stil.

Modvind eller medvind fra makroøkonomien

For alle Big Tech-virksomhederne gælder det, at de er stærkt positionerede til at være blandt de første, der høster produktivitetsgevinsterne ved AI, og særligt generative AI. Mange forventer, at man som udvikler vil kunne producere langt mere med en AI-assistent, som hjælper med at kode, og at flere af selskaberne har kunnet skære 5-20% af deres medarbejderskare, uden at det har skadet deres evne til at levere gode resultater.

Første halvdel af året har været forrygende for alle virksomhederne nævnt her. I andet halvår vil det være afgørende, hvordan den makroøkonomiske udvikling spiller ind. Højere renter kan påvirke forbrugerne og virksomheder til at forbruge mindre og det kan i sidste ende også påvirke Big Tech-virksomhederne, fordi de er afhængige af indtægter fra annoncer, samt at virksomhederne fortsat vil investere mere i cloud computing. Hvis inflationen forbliver høj, eller en recession begynder at vise sig i horisonten, så vil det også kunne påvirke virksomhedernes aktiekurser, da ingen af dem vil være upåvirkede af, hvis makroøkonomiske tendenser trækker i den forkerte retning.

Ønsker man at investere i selskaberne, kan det være en sund og solid fremgangsmåde at sprede sin risiko på flere af selskaberne samt at sprede risikoen ud over tid. Enten kan man købe aktierne enkeltvis og selv dosere størrelsesforholdene mellem dem, eller alternativt kan man købe dem igennem ETF’er. Et par eksempler kunne være:

Hvilken man skal vælge afhænger blandt andet af, hvilket skattemiljø man befinder sig i; om der er tale om frie midler, pensionsmidler eller investeringer på en aktiesparekonto. Vi har udarbejdet en guide til, hvilke ETF’er der er de bedste på dette område, alt efter hvordan man bliver beskattet her.

Christian Jain Kongsted ejer aktier i Microsoft, Alphabet, Meta, Amazon, Apple og NVIDIA.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer og udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Christian Jain Kongsted
Forfatter og medejer af invested.dk

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer