Spring til hovedindhold

Rusland/Ukraine: Derfor kan det være den grønne katalysator

Rusland og Ukraine er i åben krig. Det har genskabt betydningen af energimæssig sikkerhed, diversificering i forsyningen og den grønne omstilling. Torsdag/fredag reagerede investorerne med stigninger i Vestas og Ørsted.

Rusland og Ukraine er i åben krig. Det har fået genskabt betydningen af den energimæssige sikkerhed, diversificering i forsyningen og, formodentlig, den grønne omstilling. Torsdag/fredag reagerede investorerne med større stigninger i Ørsted/Vestas. Set i en investeringsmæssig optik, bør udviklingen få investorerne til at forvente et grønt investeringsbonanza:

  • Ruslands aggression har allerede haft betydning for investorerne
  • Nogle af de aktier, som har bevæget sig mest og tiltrukket sig ditto opmærksomhed, har været Ørsted/Vestas.
  • Aktierne faldt sammen med det øvrige marked markant torsdag morgen, men siden lavpunktet har begge aktier rejst sig og er steget med ca. 25 %.
  • Investorernes logiske opfattelse er, at Ruslands invasion af Ukraine er et energipolitisk wake-up call. Det kan medføre en mere diversificeret energiforsyning end blot den russiske olie og gas, og kortsigtet formentlig at få genåbnet nogle af de energimæssige produktionsformer, som ellers var på vej på ”pension” (atomkraft, kulkraft, naturgas).
  • Men også at investere langt mere og hurtigere i den grønne omstilling.
  • Det seneste år har det knebet med investeringsviljen fra energiselskaberne, og da salgspriserne var relativ fastlåste på grund af konkurrencen, har stigende input- og transportomkostningerne udhulet indtjeningen.
  • Vestas har som markedsleder klaret sig bedst. Selv om EBIT marginen på 2-4 % er uholdbart lav, kan Vestas på den ene side holde skindet økonomisk på næsen i forhold til konkurrenterne, men investorerne er selvsagt og naturligvis ikke imponerede, og aktien er blevet savet næsten midt over.
Konflikten kan også føre til oplivning af energiformer der ellers var på vej på “pension” som kul og atomkraft.

Vestas står formentlig foran Ørsted det kommende år

Stigningen i Vestas/Ørsted har været den samme målt fra torsdagens lavpunkt og frem til fredagens slutkurs = 25 %. Den seneste uge har aktierne bevæget sig i tandem. Man kan tænke, de er to alen af samme stykke, men helt så synkront kommer de næppe til at bevæge sig fremadrettet. Her er grunde til at Vestas det kommende år, med udgangspunkt i de størrelser, som vi kender i dag, har bedre investerings- og aktiekort på hånden:

  • Vestas er markedsleder i størrelse og profitabilitet inden for vindmøller. Når det drejer sig om Ørsted, har de mange flere konkurrenter og flere kommer løbende til.
  • Vestas har taget den prismæssige brydekamp med kunderne, som skal til for at minde dem om, at salgspriserne skal op. Vi har endnu ikke set det afspejlet i ordreindgang og priser i stort tal, men mon ikke det er et spørgsmål om tid før det kommer, og før også konkurrenterne Siemens/Gamesa, GE Renewable og Nordex også hæver priserne? Vestas bør, ikke mindst i den nuværende situation, kunne genskabe den pricing power, som de ikke har haft den seneste tid. Konkurrencesituationen bør gå Vestas’ vej.
  • Anderledes er det med Ørsted. De møder ikke kun konkurrence fra traditionelle energiforsyningsselskaber, men også fra olie- og gasproducenter, som gerne vil med ind på det grønne marked. Disse selskabers økonomi får medvind fra høje priser på olie- og naturgas, hvor deres stærke cashflow giver dem muligheder for at byde ind med meget konkurrencedygtige priser, som Ørsted ikke nødvendigvis kan matche. De seneste udbudsrunder vidner om mange udbydere og skarpe priser.
  • Vestas er teknologileverandør. Ørsted er en turnkey virksomhed. Når det drejer sig om vindteknologi, er det svært at komme uden om Vestas, men formentlig noget lettere at komme uden om Ørsted.

Rusland/Ukraine: Konsekvensen bør blive et investeringsbonanza for grøn omstilling

Ruslands invasion af Ukraine har formentlig skabt et energipolitisk wake-up call. Vesten vil over tid være mindre afhængig af Rusland, end de er i dag. Det betyder flere energikilder, i en overgangsperiode vil vi formodentlig også se et comeback til fossile brændstoffer og måske endda atomkraft (eller i det mindste en langsommere udfasning). Men det betyder også langt flere investeringer i grøn omstilling. Ikke kun på grund af Rusland, men også fordi det nu bør være gået op for de fleste, at overgangen til grøn energi kommer til at tage lang tid, vil være forbundet med relativ høje energipriser og kræver en ekstrem acceleration i de grønne investeringer.

Ruslands invasion af Ukraine har formentlig skabt et energipolitisk wake-up call, der kan give medvind til grøn omstilling.

Enes verden om en fast grøn investeringsandel?

Udviklingen i Rusland bør alt andet lige give en ny energipolitisk dagsorden, som kan mærkes hos de grønne aktier. Det gælder ikke kun men også hos Ørsted og Vestas. Det tog Tyskland 4 dage at øge deres forsvarsudgifter til 2+ % af bruttonationalproduktet. Gad vide, hvor længe det varer, før den grønne omstilling også får sin særlige og naturlige plads og andel af bnp? Ikke kun i Tyskland men i hele Europa/Verden. Rusland kan være den katalysator, som de grønne aktier og investorer har ventet på.

Udviklingen i Vestas/Ørsted, 1 uge (slutkurs 25. februar 2022)

Kilde: Nordnet.dk

Udvalgte grønne investeringsmuligheder

Ud over Ørsted og Vestas, så kan mange andre grønne aktier også være relevante at se nærmere på.

Udvalgte grønne investeringsmuligheder:

ETF

Aktier

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer