Spring til hovedindhold

Sælge aktierne eller have is i maven?

Man har hørt det så mange gange tidligere, og alligevel er det bare så utroligt svært. Når aktiekurserne styrter ned dag efter dag, når alle andre sælger sine aktier, når man tror hele verdensøkonomien er ved at falde sammen, og når man mest af alt også bare har lyst til at sælge hele porteføljen… Ja, så er det faktisk lige netop der, man skal købe ind. Aktieeksperterne står nærmest i kø for at få os til netop ikke at paniksælge, men have is i maven og i stedet kigge nærmere på attraktive købsmuligheder i selskaber, som måske er faldet overdrevet meget.

Alligevel vil jeg med det samme erkende, at jeg personligt ikke har is nok i maven til at følge den strategi fuldt ud. Jeg ville dog aldrig nogensinde finde på at sælge alle mine aktier og gå helt ud af markedet, men jeg får det lidt bedre i maven, når jeg mindsker min risiko, når det virkelig ser rigtig skidt ud. Og man må nok erkende, at det gør det nu her i starten af 2016. Derfor er jeg for tiden heller ikke fuldt investeret i aktier. Allerede for ca. et halvt år siden reducerede jeg min aktieeksponering fra ca. 95 % til 80 %, og de seneste dage har jeg solgt yderligere lidt ud, så jeg nu ligger på ca. 70 %.

Hvis du også føler, at du har det bedst med at mindske din risiko, vil jeg her liste nogle muligheder op.

Sælg aktier – gå kontant eller i obligationer

Det, som de fleste private investorer gør, er blot at sælge nogle af deres aktier og gå kontant. Her vil jeg anbefale, at du sørger for at sælge aktier, der ikke mindsker din risikospredning. Har du f.eks. en portefølje med 10 aktier, kan det være bedre at sælge f.eks. 25 % i en af de aktier, der vægter meget i din portefølje i stedet for at sælge f.eks. 100 % i en af de aktier, der vægter mindre. Husk også at kigge på andet end blot antallet af aktier i porteføljen, men også spredningen i forhold til sektorer og geografi.

Hvis du ikke ønsker at ligge kontant, kan du evt. købe obligationer, men her skal du være opmærksom på den meget lave rente, som du kan opnå på obligationsmarkedet for tiden, og den risiko, som du vil have med kurstab på obligationer, når renterne stiger igen.

De 25 bedst performende obligationsafdelinger hos Nordnet den seneste måned

Rentetorvet – læs mere om obligationer og andre muligheder for renteinvesteringer

Køb Bear produkter – gå kort i markedet med indeks eller enkeltaktier

Hvis du føler, at du ikke vil sælge dine aktier, men alligevel gerne vil mindske din eksponering i markedet, findes der er række muligheder.

Shorthandel. Hos Nordnet er det ganske enkelt at shorte enkelte aktier, dvs. gå kort i enkeltaktier, hvor du vil tjene penge, når kursen på aktien falder. Hvis du f.eks. har en portefølje med 10 aktier, kan du vælge at shortsælge i f.eks. tre aktier, som modsvarer en værdi på ca. 30 % af din portefølje.

Du bør dog være opmærksom på, at shorthandel er risikabelt og kræver, at du overvåger dine positioner nøje. Skulle en aktie, du shorter, stige kraftigt i værdi, kan dit tab blive omfattende, da aktier kan stige med mere end 100 %.

Læs mere om muligheder og risici ved shorthandel her

Certifikater – Bearprodukter. En form for produkter, som er blevet populær, er de nye Bull og Bear-certifikater. Her kan du, på samme måde som ved shorthandel, vælge nogle aktier, som du vil gå kort i. Men i stedet for at shorte aktierne, køber du et Bear-produkt i f.eks. tre enkeltaktier, og på samme måde, som ved shorthandel, har du opnået en reduceret markedsrisiko i din portefølje uden nødvendigvis at sælge ud af dine aktier. Hvis du synes, det er svært at vælge enkeltaktier, kan du også vælge at sælge hele indeks kort, altså købe et Bearprodukt i fx C20-indekset eller det tyske DAX-indeks.

Certifikater på Københavns Fondsbørs

Afslutningsvis vil jeg minde om, at vi hos Nordnet ikke tilbyder investeringsrådgivning, og at ovenstående alene skal ses som inspiration til, hvilke muligheder du har som kunde hos Nordnet. Jeg vil også anbefale dig at læse vores investeringsøkonom Per Hansens seneste blogindlæg ”Frister aktier efter januarudsalget?” og lytte til den seneste Podcast ”Ser det sort ud for olien”.

Max Gandrup
Senior Product Advisor (landechef Danmark 2002-2016)

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2016-01-21 12:42

Nogle gange så lyder du altså lidt som en overbeskyttende spelt bedstefar, Max.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2016-01-21 13:27

🙂 /Max