Spring til hovedindhold

Sammenbruddet på First North Danmark nærmer sig

Desværre tyder meget nu på, at den danske vækstbørs, First North, nærmer sig det tredje sammenbrud på tre årtier.

First North har udviklet sig til et tag-selv-bord for rådgiverne, selskaberne og de smarte professionelle eller halvprofessionelle investorer, der får gaflet alle de mest attraktive lunser, når der en sjælden gang kommer en attraktiv notering.

De private investorer bliver groft udnyttet, og det nærmer sig kriminel udnyttelse af uerfarne private, der ikke kræver den risikopræmie, som bør ligge i en First North værdiansættelse.

Festen stopper naturligvis på et tidspunkt. Og det tidspunkt synes at nærme sig med hastige skridt. Vi har på det seneste set to nye First North noteringer, som i løbet af kort tid er brændt fuldstændig sammen.

Nord.Investments blev for et par uger siden noteret til en emissionspris på 11,30 kr. Fredag lukkede aktien i otte kroner, svarende til et kursfald på 30 procent. Var værdiansættelsen overdrevet høj? Ja, det var den. Igen.

Efterfølgende kom bycykeladministratoren Donkey Republic på børsen til en tegningskurs på 16,20. Fredagens lukkekurs var 11,30 svarende til et kursfald på 30 procent. Selskabets børsværdi er nu 175 mio. kr. og heraf er 110 mio. kr. kontanter fra emissionen. Selve selskabets værdi ekskl. kontanter er aktuelt 65 mio. kr.

Alle danskere har investeret i selskabet til fuld pris gennem Vækstfonden og LD Fonde, og det har altså ikke været en smart investering. Men i forhold til selskabets spændende koncept, synes vi faktisk, at det nu er en attraktiv værdiansættelse efter kursfaldet.

Men under alle omstændigheder er et eller andet gået helt galt i børsføringsprocessen, og både Nasdaq, rådgiverne og selskabet burde undersøge, hvad det er. Læs analyse i Økonomisk Ugebrev om First North og risikoen for, at de private investorer nu vender ryggen til den danske vækstbørs.

Så kom der lige 700 mio. nye aktier i Norwegian

Vi kan se på Nordnets statistik, at Norwegian i 2021 har været en af de mest populære aktier at investere i for de danske privatinvestorer. For dem, der har holdt fast hele vejen har investeringen været en katastrofe.

I Økonomisk Ugebrev har vi længe advaret mod, at der var lagt op til en ekstrem udvanding af den aktuelle aktiekapital, så det ville være naturstridigt, hvis ikke aktiekursen faldt dramatisk. Og det er sket fuldstændig som forventet. De seneste dage er aktien handlet til omkring 10 NOK, og nu mener vi faktisk, at aktiekursfaldet er tæt på bunden.

Vi har tidligere set mønsteret ved SAS-rekonstruktionen, hvor en stribe store långivere i SAS fik konverteret gæld til aktier, som de solgte kort tid efter, de havde fået dem tildelt. Det bankede de nye SAS-aktier ned i 50 øre. Da dette salgspres var overstået, steg SAS-aktien til 1,6 kr.

For Norwegian Air forventer vi, at der vil danne sig en bund omkring 8-10 NOK de næste uger. Og når salgspresset aftager, vil aktien stige til mindst 13-15 NOK. Så jeg er snart selv parat til at gå ind i Norwegian, muligvis som en kortsigtet spekulativ position.

Obligationsrenter siver tilbage

Som billedet er lige nu, er der lagt op til en ny fest på aktiemarkedet, som kan blive ført betydeligt højere op. Obligationsrenterne ser ud til at være toppet for denne gang, og det har især givet ny luft til teknologi, biotech og clean energy.

Værdiansættelserne på de dyreste aktier er langt hen ad vejen baseret på den meget langsigtede fremtidige indtjening, og når renten stiger bliver de tilbagediskonterede nutidsværdier lavere. Og omvendt. Derfor er det godt for disse aktier med opbremsning og måske vigende obligationsrenter.

I makroøkonomien synes der fortsat at være et massivt opadgående pres på råvarepriser, logistiksystemer og lønninger. Så der kan meget vel være tale om en pause i de stigende obligationsrenter. Vi holder øje med de vigtigste råvarepriser og den amerikanske forward inflation, som på det seneste er faldet fra 2,36 procent til 2,25 procent.

Det er Ikke meget, men der kan være tale om en foreløbig top i inflationsforventningerne, da efterspørgselspresset forventes at falde. Og aktiemarkedet har ikke noget imod at spille på, at ”vi håber på det bedste”. Det er næsten sket vedvarende gennem de seneste mange år.

Købssignaler for biotech og clean energy

Vi har et stykke tid luret på at gå ind i de store danske clean energy aktier. Clean energy er siden årsskiftet faldet ret markant, og det har revet Vestas og Ørsted med ned. De seneste ugers vendingssignaler tyder på, at vi nu har set en bund. Begge de danske storaktier er gået pænt frem.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer