Teknologiaktier har fyldt meget i bevidstheden hos mange investorer de seneste fem år. Selskaber som fx Apple, Microsoft, Tesla, Amazon og Nvidia har gjort det fremragende. Men der er også andre sektorer, du bør overveje som investor. Hvis stigende renter og inflation igen begynder at fylde i verdensbilledet, og vi kommer til at balancere på kanten af en recession, kan sundhedsaktier fx være særligt interessante.
Som det fremgår af diagrammet over branchefordelingen på iShares Core MSCI World, vægter teknologi 21%, mens sundhed vægter 13%.
Branchefordeling på iShares Core MSCI World pr. 6. april 2022:

Kilde: Nordnet.dk
Da performance kan variere meget i forskellige økonomiske faser, bør du som investor have aktier fra flere forskellige sektorer. I grafen nedenfor har jeg forsøgt at illustrere, hvornår forskellige sektorer ofte klarer sig godt. Man kan naturligvis finde selskaber, der altid gør det godt. Det er blot ment som et eksempel, du kan have med i dine overvejelser, når du skal sammensætte din egen portefølje.
Eksempel på sektorer i økonomiske faser:

Kilde: Egen tilvirkning
Banker har det fx typisk svært i perioder med recession. Faldende aktivitet skaber mindre efterspørgsel på lån, og der vil ofte komme større tab på lån, som bankerne tidligere har givet. Derudover falder renten ofte i perioder med recession, hvilket også gør det sværere for banker at tjene penge.
Hvis vi ser på den cyklus, som vi befinder os i nu, vil jeg antage, at vi er på vej ind i en opbremsning. I perioder med opbremsning vil sektorer som energi, materialer, forbrugsvarer, forsyning og sundhed typisk klare sig godt.
Afkast på forskellige sektorer fra januar til 10. april 2022:

Kilde: Egen tilvirkning – data fra finvix på US-sektorer
Som det ses på afkast, har sektorer som energi og materialer gjort det bedst i 2022. En stor del af denne stigning skyldes naturligvis geopolitiske ubalancer pga. Ruslands invasion af Ukraine, men allerede fra starten af 2022 lå disse sektorer med gode afkast.
Aktuelle P/E-niveauer på amerikanske selskaber i april 2022:

Kilde: Egen tilvirkning – data fra finviz
P/E-niveauer (price/earnings) kan indikere, om aktier er dyre eller billige. Men husk, at der findes mange andre nøgletal, og at man derfor ikke udelukkende kan investere i aktier ud fra P/E-niveauer.
Derfor er sundhedsaktier interessante
I ustabile perioder, som jeg mener, verden befinder sig i nu, kan sundhedsaktier være interessante, fordi behovet for medicin og generelle sundhedsydelser ikke bør ændre sig uanset økonomisk cyklus.
I Danmark har vi generelt mange aktier inden for denne sektor. Her kender stort set alle Novo Nordisk, som virkelig har leveret i mange år. Det har mange Nordnet-investorer også fundet ud af, og pr. 11. april 2022 har 70.526 af vores kunder Novo Nordisk-aktier.
Kursgraf på Novo Nordisk:

Kilde: Nordnet.dk pr. 11. april 2022.
Ud over Novo Nordisk har Danmark mange andre selskaber inden for sundhed. Et udvalg af dem er:
Inspiration til sundhed uden for Danmarks grænser
Synes du, sundhedsaktier lyder interessante, men vil du ikke kun have danske selskaber i din portefølje, kan du finde mere inspiration ved at bruge vores ETF-screener.
I øjeblikket har vi 19 forskellige ETF’er med fokus på sundhed, som ligger med årlige omkostninger på mellem 0,15% og 0,68%.
Her er to af dem som eksempel. Den første har fokus på USA og den anden på Europa:
iShares S&P 500 Health Care Sector
Beholdning – top 10:

Kilde: Nordnet.dk
Xtrackers MSCI Europa Health Care ESG
Beholdning – top 10:

Kilde: Nordnet.dk
Spredning kan være din redning
Synes du, nervøsiteten på aktiemarkederne er stigende, og har du i dag kun meget kursfølsomme aktier? Hvis du kan svare ja, kan sundhedsaktier måske være en mulighed for dig.
Få mere inspiration på vores temaside om investering i medicinalbranchen.
Ovenstående nævnte aktier skal blot ses som eksempler, og er ikke anbefaling om hverken køb eller salg. Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse, og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.