Spring til hovedindhold

Aktienedtur: VIX-indeks indikerer storm, men kun i USA/Danmark

VIX-indekset er en god temperaturmåler på investorernes blodtryk og sindstilstand, og det tegner et klart stresset billede af udviklingen i udvalgte aktivklasser. Her er perspektiv og opsamling på udviklingen.

Året er startet skidt, og fredag var desværre ingen undtagelse. VIX-indekset er en god temperaturmåler på investorernes blodtryk og sindstilstand, og det tegner et klart stresset billede af udviklingen i udvalgte aktivklasser. Den gode nyhed er, at det ikke behøver at sprede sig meget. Den dårlige nyhed er, at det ikke har spredt sig mere, og risikoen for yderligere spredning består. Her er perspektiv og opsamling på udviklingen.

Per Hansen, Investeringsøkonom hos Nordnet

VIX-indekset måler risikoen

VIX-indekset (figur 1) er en god indikator for og temperaturmåler på nervøsiteten hos investorerne i USA/S&P 500. Den viser den underliggende volatilitet i optionerne bag ved S&P 500-indekset. Jo større udsving er, jo dyrere er det at købe en forsikring mod yderligere nedtur. Det svarer lidt til prisen på en forsikring. Jo flere indbrud, der har været på den gade, hvor du bor, jo større er risikoen for, at du også får uanmeldte og uønskede gæster, og jo dyrere vil din forsikringspræmie være. Når det drejer sig om aktier, handler det om udsving. Udsving er lig usikkerhed. Store udsving er stor usikkerhed.

Figur 1: Udviklingen i VIX-indekset under historiske ”kriser” siden 1997

Kilde: Investing.com

VIX siger ”storm”, men ikke orkan

VIX-indekset er således en risikomåler på investorernes opfattelse af risiko/afkastmuligheder. I lange perioder er der fred og ro og ingen fare. VIX-indekset sender ikke specielle advarselssignaler, og aktierne giver det gode afkast. I kortere perioder sendes der dog et ”mayday mayday” om nødstedte investorer. Det er et af de SOS’er, der sendes nu i udvalgte højrisiko-aktiver:

  • VIX-indekset ligger over lange perioder mellem observationerne 10-15.
  • På aktiemarkedet vil de fleste det samme på samme tid.
  • Det betyder, at VIX-indekset, når det rører på sig – fordi investorerne bliver nervøse – bevæger sig markant på kort tid.
  • Bevægelser kommer sjældent, men når de kommer, er det markant. Den ”gode nyhed” er, at stærke storme og orkaner er forbigående, selv om de kan føles voldsomme.
  • Seneste observation fra fredag viser et VIX-niveau på 28,35.
  • Under finanskrisen steg VIX-indekset fra 10 til 80+ på få dage. Det var en meget voldsom orkan.
  • De nuværende udsving er set i forhold til marts 2020 et ”mindre udsving”, selv om nedturen er meget markant. Marts 2020 var dramatisk. Orkan versus storm (som også kan føles voldsom).
  • I marts 2020 faldt alle markeder mere eller mindre synkront med 30-40 % på få uger, og mange enkeltaktier mere end halverede.
  • Det er ikke det, som vi har set, og formentlig ikke det, vi kommer til at se nu.
  • Det er først og fremmest i kategorien af højrisiko-aktiver, vi ser investorerne blive nervøse med seriøse fald i udvalgte aktier, og en større nedtur i de meget likviditetsdrevne kryptocoins. Se venligst yderligere i figur 2, inklusiv forklaringer.
  • Derimod er der næsten ingen bevægelser i råvarer generelt, USD, obligationsrenter. Olieprisen er derimod steget med 10 % i år.

Nedtur koncentreret i risiko og historiske vindere

I figur 2 nedenfor har jeg listet forskellige afkast år til dato. Udviklingen er på flere måder bemærkelsesværdig:

  • Den samlede nedtur år til dato for den globale investor i USD er på 6 %
  • S&P 500 er faldet 8 %
  • Størst har indeksfaldet været i Nasdaq composite med 12 %
  • Det er tæt på præcis det samme som i Tesla
  • Det danske indeks er faldet med i underkanten af 10 %
  • Novo Nordisk er faldet markant, men dog ikke så meget som AMBU og Bavarian Nordic
  • Ikke alle danske life science-selskaber er faldet tungt. Således er Lundbeck sluppet med 2 % kursfald. Prisfastsættelsen er, i modsætning til mange andre danske life science-selskaber, ekstremt lav. Samtidig er Lundbeck den måske mest USD følsomme danske C25-aktie, og USD er blevet styrket yderligere i januar fra et i forvejen ganske højt niveau. Pengene passer kan man sige.
  • For en gangs skyld kan Danske Bank siges at gøre sig bemærket på den gode måde. Sammen med Jyske Bank placerer den sig i toppen. Temaet er stigende renter, lav prisfastsættelse og meget lave forventninger.
  • De amerikanske biotekselskaber har mærket den stigende risikopræmie, og her er den dårlige udvikling fortsat fra sidste år. Afkast minus 13 %. Det er nok her risikofjederen er spændt ganske meget nedad.
  • Investorerne har fået læsterlige kursklø i ”spec-tech”. Altså i den gruppe af selskaber, hvor prisfastsættelsen har været ”fantasifuld” drevet af ekstrem likviditet, udsigten til meget høj vækst og jagten på morgendagens vinder. Det er her Cathie Wood er investeret. Hendes ARK Innovation er faldet med yderligere 25 % i år og er nu mere end halveret siden toppen i starten af 2021.
  • Olieprisen er steget med 10 %. Stigende oliepriser rimer på Omikron som den ”gode” Delta-variant. Samtidig vil overgangen til grøn energi give højere energipriser.

Figur 2: Afkast i forskellige aktiver i 2022

Kilde: Nordnet, egen tilvirkning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Køb eller kapitulation?

Det er meget forståeligt, at investorerne er i vildrede og nervøse. Hvad, der er det rigtige at gøre, handler bl.a. om risikotolerance, investeringshorisont, men først og fremmest om, hvad næste udvikling tilsiger på aktiemarkederne. Her er et par bud:

  • Ligner udviklingen i “spec-tech” dot.com-boblen? Tjah på nogle punkter, men der er også betydelige forskelle. Dot.com gav enslydende høj prisfastsættelse i alle selskaber med en e-handelsløsning. Det kan man ikke sige denne gang, men prisfastsættelsen har også denne gang været fantasifuld i udvalgte selskaber. Pas på med faldende knive. Udskilningsløbet er i gang, og den likviditetsrigelighed + lave og faldene renter, som var med til at skubbe til boblen, er fjernet og kommer ikke igen her og nu.
  • Spreder svagheden i Nasdaq/OMX m.v. sig til det globale aktiemarked? Måske, men aktuelt er der ikke noget, som tyder på det. Investorerne fokuserer blot på, hvad der er meget billigt, og det gælder bl.a. Kina og Brasilien, som har fået en god start på 2022 efter at udviklingen de seneste år har været nærmest katastrofal i EM.
  • Generelt søger investorerne, måske lidt overraskende i en tid hvor FED strammer pengepolitikken, over mod EM. Det skyldes formentlig udsigten til en råvarecyklus og ikke mindst, at prisfastsættelsen er meget lav, og der er jo bl.a. fokus på prisfastsættelse i en tid med frygt for stigende amerikanske centralbankrenter. Samtidig har en række EM lande været i gang med at stramme pengepolitikken, og de bliver formentlig færdige før Federal Reserve i USA.
  • Kommer investorerne hurtigt tilbage i udbombede danske aktier? Ikke givet, men et vist comeback er absolut muligt. Høj kvalitet, som er de danske selskabers varemærke, består på længere sigt.

2022 bliver anderledes på flere punkter

Jeg tror fortsat på, at 2022 bliver et anderledes investeringsår end 2021. Mindre stigninger, flere udsving og ændrede lederskaber, jævnfør indlægget Aktier: Den store optur lakker mod enden. Det er efter min mening ikke begyndelsen til en meget stor nedtur, men yderligere fald kan bestemt ikke udelukkes. Det hele blev startet af investorer, som var uforberedte på, at renterne nu skal til at stige, og hvad det kommer til at betyde. Interessant nok har renterne reelt ikke bevæget sig ekstremt meget endnu, men fornemmelsen for, hvad der kan ske er gået fra ignorance til frygt.

Køb kvalitet og hold fokus på prisfastsættelse

Under de fleste nedture er det relevant at bruge en af Warren Buffets mundheld: Det er bedre at købe høj kvalitet til en fornuftig pris end en dårlig aktie på tilbud. Det gælder også denne gang. Samtidig tror jeg, fokus på aktier med en lav/meget lav prisfastsættelse – for første gang i lang tid – giver afkastpote i 2022. Investorerne er udvandret fra ”spec-tech” – vækstselskaber uden væsentlig indtjening. Ud af SPACs, ud af kryptocoins og andre aktiver, som har været drevet af en enorm likviditet og udsigten til uendelig lave renter. Under nedture kommer der rebounds, men det er ikke givet, at investorerne, når stormen har lagt sig, vender tilbage til de samme selskaber igen. Som Warren Buffett også siger: ”Det er først, når tidevandet trækker sig tilbage, man kan se, hvem som har svømmet nøgen.”

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
10 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-01-24 17:02

Jeg har desværre for halvandet år siden købt en i Bull guld X15, som pt. er i minus på over 90% Tror i guld vil stige i den kommene tid?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-25 00:38

Problemet med guld er at det meste guld er papirguld, som ryger først, når markedet er nervøst. Guld er en alternativ valuta og knapt så meget en investering. Forudsætningen for markant run er måske at børnepjattet btc + går af mode. x 15 produkter er nærmest decideret svindel i øvrigt. Der er masser af glimrende knockout produkter, der ikke lider af samme “decay”. Husk dog på, at markedet tit tager et dip mere.., 1:1 sølv på porteføljen – altså i bund og grund sølv som basisvaluta er det optimale. Og som kuriosum kan man se på, hvor meget dollaren faldt… Læs mere

Gæst
Gæst
2022-01-24 11:57

Jeg deler nu stadig samme holdning som cathie fra Ark. Der er slet ikke sammenhæng i faldene i mange af aktierne i forhold til hvor meget de har vækstet. Mange biotek aktier har vækstet flere hundrede procent og alligevel er kursen tilbage ved samme niveau som før de vækstede og før corona. Dette hænger slet ikke sammen og set over en 10 årig periode så er jeg sikker på at cathie woods har helt ret når hun fortsætter med at købe på nedturen.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-24 12:18

Hej Kent

Det bliver spændende at følge. Aktiemarkedet er jo det dragende sted, fordi mulighederne er store. Fra tid til anden bliver investorerne mindet om, at der ikke findes gratis penge. Det er det som giver udsving, og uden udsving ingen betydelig risikopræmie, som giver investorerne merafkastet over tid og i gennemsnit. Hvis Cathie Wood har ret, giver nedturen eller turen snart tilbage til begyndelsen nye muligheder. Uanset hvad der måtte vise sig at være det dækkende billede: En gang imellem rystes risikotræet, og det sker så nu

Hilsen
Per

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-24 14:04

Præcis. Og man må jo sige at Ark har gjort det ret godt de seneste par år. De er helt tydelige med at deres investeringshorisont er 5-10 år og derfor tager de sig ikke af at deres portfolio taber 25% eller mere på kort tid. Hvis man handler så meget i vækstaktier som Ark gør er man også klar over at deres er stor udsving i aktierne over kort sigt. Derfor er man netop enten nødt til at have en super langt investeringshorisont eller være daytrader når man handler med vækstaktier – med andre ord, man skal have is i… Læs mere

Gæst
Gæst
2022-01-24 11:29

Finder der et sted, hvor man nemt kan følge VIX-indekset?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-24 11:35

Hej Ole

Ja, du kan følge VIX-indekset bl.a. via det her link: https://finance.yahoo.com/quote/%5EVIX?p=^VIX&.tsrc=fin-srch

Hilsen
Per

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-24 21:21

Tradingview.com
Opret en profil med google eller facebook. Du behøver ikke at oprette prøve version. Tradingview.com giver dig en ret detaljeret oversigt – men ja, det er nemmere bare at kigge på yahoo for et generelt overblik.

Gæst
Gæst
2022-01-24 11:04

“Kina og Brasilien, som har fået en god start på 2021 efter at udviklingen de seneste år har været nærmest katastrofal i EM.”….vi er i 2022

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-01-24 11:14

Hej Amjad

Tak for din præcisering. Det er rettet

Hilsen
Per