Spring til hovedindhold

Aktier: 2022 har været hårdt, men det er ikke et 2020-moment

De seneste uger, og 2022 generelt, har været meget hårde ved aktieinvestorerne. For enkelte selskaber har nedturen været brutal, men i gennemsnit er vi i Danmark meget langt fra et 2020-scenarie.

De seneste uger, og 2022 generelt, har været meget hårde ved aktieinvestorerne. For enkelte selskaber har nedturen været brutal, men i gennemsnit er vi i Danmark meget langt fra et 2020-scenarie. Det skyldes ikke mindst udviklingen i A.P. Møller-Mærsk og Pandora, men også i mange andre selskaber. Og det viser også, at 2020-nedturen var ekstrem og skabte et taknemmeligt udgangspunkt:

  • I nedenstående graf er forholdet mellem 24 selskaber fra C25 afbildet (A.P. Møller-Mærsk (APM) er med i indekset med A- og B-aktier) per ultimo fredag d. 4/3 2022 i forhold til d. 16/3 2020.
  • Nedturen i 2020 var ekstrem og meget brutal. Det er ikke det, som vi har set indtil videre i 2022, selv om det for udvalgte selskaber og mange investorer føles sådan, efter at først stigende renter og siden Ruslands invasion af Ukraine har gjort meget ondt.
  • Det uvægtede gennemsnit viser en indeksværdi på 158.
  • Bag ved den udvikling gemmer sig ikke mindst en 4x i A.P. Møller-Mærsks aktie, men også en noget nær 3x i Pandora er imponerende.
  • Andre selskaber, som trækker tallene op, er bl.a. DSV, Rockwool, Novo Nordisk, Jyske Bank og Vestas.
  • I den tunge ende, og med til at trække udviklingen ned, ligger bl.a. Lundbeck, Ambu og Tryg.

C25-selskabers aktiekurs per 4/3 2022 i forhold til Covid-19 per 16/3 2020:

Kilde: Nordnet, egen tilvirkning

Ikke et 2020-moment, endnu da

Ruslands invasion af Ukraine har naturligt skabt nervøsitet hos investorerne, men vi er endnu ikke i nærheden af et 2020-”moment”. I hvert fald for de største danske selskaber. Noget anderledes ser billedet ud, hvis man zoomer lidt ud og går under de allerstørste selskaber, hvor den nedtur, som for en række mindre selskabers vedkommende startede i 2021 og er fortsat med stor hast i 2022, for alvor tegner et billede af pressede aktiekurser. Det billede ser vi også i udlandet.

Lave og faldende aktiekurser kan naturligt friste investorer. Især hvis kursfaldet virker ”overgjort”, og uden at den underliggende værdi er faldet så meget som aktiekurserne. Aktierne er altid lidt eller noget foran udviklingen, men ikke alle signaler viser efterfølgende, at pris og kvalitet har fulgt hinanden. Ændringer i shortsolgte positioner har givetvis spillet en stor rolle i denne nedtur. Shortsalg forstærker dramatisk nedturen.

Udvalgte kommentarer:

  • Danske Bank er faldet meget, men udviklingen viser, at situationen i 2020 var endnu mere ekstrem.
  • Ambu har fået ekstreme kursklø. Tre negative præciseringer og en udvidelse af shortsolgte positioner har gjort mere end blot almindelig kursondt. Aktien ligger 1/3 under 2020-bunden.
  • Lundbeck figurerer også i denne henseende på en ”negativ-liste”, desværre.
  • Bavarian Nordic er blevet skåret midt over de seneste måneder, men der er stadig en anelse ned til 2020-lavpunktet, da selskabet midt i orkanens øje hentede nye aktiepenge til køb af vacciner fra GSK, og aktien blev presset.
  • APM stikker helt af fra alt og alle. Op til 10x i fragtrater gør sit indtryk.
  • Pandora havde sine egne og interne udfordringer for to år siden. Dengang bundede aktiekursen under 200, og chefduoen Alexander Lacik/Anders Boyer timede et stort insiderkøb perfekt.
  • De grønne himmelstormere Ørsted og Vestas kom ned på jorden i løbet af 2021, og udviklingen er fortsat i år. I mellemtiden skete der dog en eksplosiv udvikling fra marts 2020 og i resten af det år, da den grønne omstilling fik børsvinger i forventningerne. Det var en udvikling, som viste sig uholdbar på kort sigt, da indtjeningen ikke kunne følge med den store investeringsinteresse.

Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier.

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer