Spring til hovedindhold

Aktiestatus: Et hårdt halvår, men der er håb forude

Første halvår har budt på en af de sjældne og meget hårde aktienedture. Er du som investor skuffet, frustreret og nervøs over den nuværende aktiestatus, er det naturligt, men der er håb forude!

Første halvår har budt på en af de sjældne og meget hårde aktienedture. Er du som investor skuffet, frustreret og nervøs er det naturligt, men der er håb forude!

Et usædvanlig dårligt halvår for aktier og obligationer

De første 6 måneders aktiestatus er noget, som investorerne hurtigst muligt vil forsøge at glemme. At aktieindeks går synkront op og ned, er ikke et særsyn. Større fald derimod kommer sjældent, og de fald, som vi har set i 2022 er ”meget store” snarere end ”større”.

Kun ”helle” i negative indlånsrenter

Aktieinvestorerne har fået kursklø. 20% eller mere på indeksniveau. Det er i sig selv en dårlig historie. Samtidig har de investorer, som tidligt eller i løbet af halvåret har vekslet aktier til obligationer, også måttet sande, at man nok kan løbe, men ikke undgå at blive negativt påvirket. De negative afkast har været så bredt funderet i risikofyldte aktiver, at et rigtigt ”helle” kun har været at betale negative indlånsrenter.Hansen og Larsen gør status i ugens afsnit: Hvorfor har det været et usædvanligt dårligt halvår, og hvordan kommer resten af investeringsåret mon til at se ud?

🎧 Lyt med i afsnit 125 af Investeringspodcasten, hvor der gøres status over, hvordan resten af investeringsåret 2022 kommer til at se ud.

Dyrt regimeskifte fra lav til høj inflation

22 ud af 25 af danske aktier i C25 har givet negative afkast. Kun Novo Nordisk, Chr. Hansen og Jyske Bank steg i 1. halvår. Det viser på den ene side bredden af nedturen. Inklusiv det faktum, at der ikke kun er ét, men en del danske selskaber, som er faldet mere end 40%. Det viser, hvor grum tilpasningen til et regimeskifte fra lav til høj inflation og de dertilhørende stigende renter, har været.

Novo Nordisk begrænser dansk nedtur til ”kun” 20%

Havde det ikke været for indekssværvægteren, Novo Nordisk, ville det på indeksniveau være gået endnu værre. For de som ikke har investeret indeksmæssigt, er denne nedtur ikke en nyhed, men den porteføljemæssige realitet.

IT og detailhandel hårdest ramt af inflation og rentestigninger

På aktiemarkederne er det gået hårdest ud over Nasdaq Composite med en nedtur på 30%. Lidt mildere har det været i S&P 500, som har udviklet sig som det danske C25, det tyske DAX-indeks og det svenske tilsvarende S30-benchmarkindeks. Alle er faldet ca. 20%. Teknologiaktier er ikke ene om at være hårdt ramt. Også indenfor detailhandlen og specifikt beklædning har høj inflation og stigende renter været en meget hård cocktail – og givet betydelig modvind. Aktiekurser, som er blevet tæt på halverede, er desværre ikke i den henseende noget særsyn.

Høje energipriser – godt for Norge

Ikke alle er blevet ramt af nedturen. De investorer, som har investeret i tillid til, at de høje olie- og gaspriser ville være godt for Norge, står på indeksniveau omtrent med det samme, som de startede året med.

Anden halvdel skal blive meget bedre

Det er naturligt, hvis du som investor er skuffet og nervøs. Det er let at få øje på den lange række udfordringer lige nu. Disse udfordringer har i investeringsmæssig henseende nye mærkater, men, at der altid er udfordringer, er sædvanligt. Det nye er, at centralbankerne ikke hjælper kortsigtet og stopper nedturen.

Per Hansen er investeringsøkonom hos Nordnet

Aktieinvestorerne er økonomiens forpost

Det er også sædvanligt, at der er en betydelig tidsmæssig forskydning mellem det, som sker nu i økonomien, og det som investorerne forventer, indregner og indstiller sig på, der skal ske i anden halvdel af 2022. Høj inflation og forventninger om flere rentestigninger er investorerne i et meget stort omfang indstillet på. Det er dog ikke givet, at der er sat nedtur på alle udfordringerne, og derfor kan der komme mere nervøsitet og kursfald, før kurserne for alvor vender retningen.

Forvent indtjeningsnedjusteringer

Næste pejlepunkt bliver halvårsregnskaberne. De bliver fornuftige, men ikke prangende. Halvårsregnskaberne er dog ikke investeringsvejviseren for de kommende måneder. Det bliver i stedet analytikernes negative tilpasninger af indtjeningsforventningerne. De skal formodentlig endnu længere ned, på grund af lavere vækst. Aktierne har dog indregnet en del af den effekt.

Råvarenedtur viser helingsproces i gang

Udvalgte råvarer som hvede, bomuld, kobber, osv. er faldet en del i forhold til topnoteringerne de seneste uger. Det er den begyndende heling, som senere vil være med til at sende inflationen ned. Faldet skyldes desværre ikke udsigt til fred i Ukraine, men en kombination af forventninger om lavere efterspørgsel og ikke mindst, at de investorer, som har spekuleret i stigende priser og en mangelsituation, nu skifter investeringsfokus. I såvel op- som nedture, spiller den spekulative positionering en stor rolle og er med til at forstærke udviklingen. Det er også sket under denne optur og det efterfølgende fald.

Læs mere om investering i råvarer hos Nordnet

Fat mod: Nedtur øger langsigtede afkastmuligheder

Halvåret sluttede dårligt. De kortsigtede udsigter ser problematiske ud, men der er håb forude. Anden halvdel af året skal blive meget bedre, og kan næsten ikke andet. Der findes dog ikke nogen investeringsgarantier, men midt i al nedturen, bør du huske at tænke og investere langsigtet. De langsigtede afkastmuligheder er blevet forbedrede efter store fald i aktie- og obligationskurser.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.


Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer