Spring til hovedindhold

Er det tid til at justere din risiko?

Over en bred kam har aktiemarkedet leveret super afkast i de seneste 10 år, men er det på tide at kigge på din risiko og revurdere porteføljen?

Over en bred kam har aktiemarkedet leveret super afkast i de seneste 10 år, men det er ikke utænkeligt, at vi skal til at vænne os til lidt mere ”normale” afkast i de kommende år. Aktier har generelt haft rigtig gode betingelser for vækst de seneste 10 år, med højkonjunkturer og faldende renter over hele verden.

Kursgraf seneste 10 år på ishares Core MSCI World

Kilde: Nordnet.dk

Spred din risiko

”Sæt ikke alt på et bræt!”, ”Læg ikke alle æg i én kurv!”, ”Tilføj et ekstra ben til din taburet!” eller ”Sørg for et godt fundament for dit hus, såvel som din portefølje!”.

Du har sikkert allerede hørt et af disse velkendte udtryk, eller variationer over dem. Selvom man kan blive træt af den slags løftede pegefingre, indeholder de alligevel en vigtig pointe, nemlig: vær opmærksom på at sprede din risiko, når du investerer.

Forventet afkast på forskellige aktivklasser

Over en længere periode, forventes aktier at give klart det bedste afkast i forhold til andre aktivklasser. Rådet for Afkastforventninger opdaterer halvårligt deres forventede afkast, og ser vi på deres forventninger til 2022, er det fortsat aktier, der forventes at levere det højeste afkast.

Kilde: Rådet for Afkastforvetninger H1 2022 af www.afkastforventninger

Hvis man udelukkende fokuserer på ovenstående figur, kan det godt se ud som om, at man bør placere hele sin portefølje i aktier fra emerging markets (den mørkegrønne bar). Men der er naturligvis mere til sagen end det.

En investering i udelukkende emerging markets vil være ensbetydende med betydelig højere risiko, end eksempelvis globale aktier eller obligationer. Hertil kommer, at det figuren viser, er et forventet afkast. Og der er ingen garantier for, at et forventet afkast i virkeligheden bliver, som prognoserne foreskriver.

Derfor er det meget vigtigt, at du, når du investerer, er opmærksom på, at der vil komme dårlige perioder. Hvis du er typen, der har det bedst med, at de dårligere perioder giver mindre udsving, bør du nedjustere din risiko. Hvordan du gør det, kommer vil tilbage til.

Kursudsving på emerging markets vs. globale aktier

Nedenstående graf giver et overblik over en investering i hhv. et globalt indeks (MSCI World) og et emerging markets-indeks (MSCI Emerging Markets), når vi ser fem år tilbage.

Begge investeringer har givet et flot afkast – så hvad er der at være nervøs for? tænker du måske.

MSCI World vs. MSCI Emerging Markets afkast

Kilde: Nordnet.dk

Man kan se på grafen, at der er perioder, hvor det går nedad, men begge indeks har givet afkast på henholdsvis 40 pct (emerging markets) eller 78 pct (globale aktier).

Lad os se nærmere på, hvor langt ned det egentlig er gået i disse perioder. Nedenstående graf viser de perioder, hvor investeringen har givet negativt afkast – og enkelte af disse perioder strækker sig over længere tid.

Har du eksempelvis investeret i emerging markets i starten af 2018, er din investering på sit laveste niveau (-40 pct.) i marts/april 2020. Du ville først have været i plus ved udgangen af 2020.

MSCI World vs. MSCI Emerging Markets negative perioder

Kilde: Nordnet.dk

Enkelte perioder strækker sig meget længere end ovenstående eksempel. Det er netop derfor, du skal have styr på din risiko, og måske tilføje lidt mindre risikofyldte aktiver til din portefølje, hvis du ligger med for høj risiko i forhold til din appetit.

Enkeltaktier: Kursudsving hvis du kun ligger med Genmab og Novo

Mange investorer har kun aktier fra meget få selskaber (1-3) i deres portefølje. Er du en af dem, skal du være opmærksom på, at din porteføljes udvikling afhænger fuldstændig af udviklingen i disse få selskaber, og det derfor måske er endnu mere vigtigt at være opmærksom på at få mere spredning.

Nogle vil sige, at de blot vælger sikre aktier som eksempelvis Novo Nordisk. Men alene inden for de seneste fem år, har Novo Nordisk haft en nedadgående periode på -20 procent og Genmab på -46 procent.

Begge aktier er samtidig eksempler på, hvorfor det ofte kan betale sig at tænke langsigtet og ikke frygte kortvarige udsving på enkelte aktier, så længe der er styr på risikoen i din samlede portefølje.

Genmab vs Novo Nordisk negative perioder

Kilde: Nordnet.dk

Hvad er dit næste step, hvis du vil sprede din risiko?

Hvis du har en fornemmelse af, at du har for høj risiko i din investering, kan du tilføje nogle af de aktiver, der nedbringer din risiko. Det kan gøres på forskellige måder:

  1. Spred dine aktieinvesteringer. Har du kun få aktier, eller er alle dine aktier inden for den samme sektor, og vil du gerne forblive investeret udelukkende i aktier, kan en mulighed være at supplere med aktier, der opererer i forskellige sektorer og forskellige lande. På denne måde bibeholder du den fulde eksponering mod aktiemarkedet, men samtidig mindsker du din risiko, da du nu bedre vil kunne håndtere negativ udvikling i et enkelt af de selskaber, du har investeret i.
  2. Suppler med fonde eller ETF’er. Har du mange aktier, kan ETF’er eller investeringsfonde muligvis også være den rigtige måde for dig at opnå større spredning. Du kan selv vælge, hvilke fonde eller ETF’er, der passer til din strategi, men uanset hvilke du vælger, vil de typisk være en simpel måde at opnå større spredning. Herunder er et eksempel på, hvordan en portefølje med både enkeltaktier og ETF’er kunne være sammensat.

Eksempel på en portefølje med alternativer til aktier

Ovenstående er blot et eksempel på, hvordan du kan sammensætte en portefølje, der giver dig en spredt risiko. Eksemplet tager ikke højde for din økonomi eller kriterier for din portefølje, og skal derfor på ingen måde anses for rådgivning eller anbefaling af de enkelte investeringsfonde.

I ovenstående eksempel, indeholder porteføljen:

Ud fra afkastforventningerne fra Rådet for Afkastforventninger, vil denne portefølje forventes at give 4,8 procent i afkast årligt før omkostninger. Det er ca. en procent lavere, end forventningen ved investering i 100 procent globale aktier. Til gengæld har du nedbragt din risiko, med tilføjelse af aktier fra forskellige sektorer og markeder i verden, alternativer og en blanding af obligationer.

Alternativerne i porteføljen kan fx være:

  • Private Equity
  • Private lån
  • Senior banklån
  • Hedgefonde
  • Infrastruktur og ejendomme
  • Rådvare, landbrug og Guld

Det er altså en stor blandet pose af investeringer, som du ikke får ved investering i almindelige aktier. Alt dette bidrager til, at de udsving vi så på tidligere, vil være mindre.

Kursudsving seneste år i danske aktier vs Wealth Invest Strategi Alternativer

Kilde: Nordnet.dk – Gul = OMX C25 / Blå = Wealth Invest Strategi Alternativer

Som det fremgår af grafen, har alternativer ikke historisk haft samme kursudsving som danske aktier. De giver således noget stabilitet til en portefølje, da de ikke nødvendigvis stiger og falder i samme perioder.

Er det tid til at justere din risiko?

I denne artikel har vi kommet omkring en række faktorer, der spiller ind for risikoen i din portefølje. Det vigtige for dig er, at du gør dig nogle tanker om din risiko. Passer den til dine præferencer? Er det nødvendigt at gøre noget for at justere den?

Hvad du vælger at investere i, er i sidste ende helt op til dig. Heldigvis er der mange forskellige veje til justere risikoen.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.
Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse, og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for et fremtidigt afkast, og investering kan medføre tab.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer