Spring til hovedindhold

Er Tesla på Ausfahrt eller Autobahn?

Er Tesla på Ausfahrt eller Autobahn?

Tesla har været banebrydende inden for elbiler og langt foran konkurrenterne de sidste 10 år. I de sidste par år er konkurrencen blevet markant større og udover direkte konkurrenter fra Kina som fx Nio og Xpeng, så har alle de traditionelle bilproducenter strategier for elbiler og investerer kraftigt i nye modeller til fremtiden.

I denne blog vil vi udelukkende se på en sammenligning mellem Tesla og de tre store tyske bilproducenter Volkswagen, BMW og Daimler.

Salg af elbiler har haft en enorm vækst i 2020, og det ser ud til at fortsætte i mange år endnu. I en rapport fra EV volumes.com kan man se, at salget fra sommeren 2020 er vokset meget.

Tabel over globalt salg af elbiler pr. måned i 2020

Kilde: https://www.ev-volumes.com/country/total-world-plug-in-vehicle-volumes/

5-årig kursgraf på Tesla, Volkswagen, BMW og Daimler pr. 1. maj 2021

Kilde: Egen tilvirkning

Som det fremgår af ovenstående kursgraf, så har Tesla givet et markant bedre afkast i løbet af de sidste fem år end de øvrige tyske bilaktier. Dog fremgår det også, at Tesla alene har været god i 2020, men ikke bedre i de øvrige fire år.

Kursgraf på Tesla, Volkswagen, BMW og Daimler pr. 1. maj 2021

Kilde: Egen tilvirkning

Hvis vi måler afkastet alene for 2021, så taber Tesla markant målt på afkast i forhold til de øvrige tyske bilaktier – og især i forhold til Volkswagen, som er steget over 55 procent i 2021.

Elbiler og fremtiden?

Der hersker nok ikke meget tvivl om, at elbiler er kommet for at blive og vil fylde markant mere af bilflåden i 2030 end i dag. Hvem, der bliver den store vinder, er umuligt at spå om, men der vil nok være flere spillere end i dag. Deloitte har lavet en analyse omkring forventningerne til elbiler mod 2030. Deloitte forventer, at Kina vil have 49 procent af det totale marked for elbiler i 2030.

Prognose fra Deloitte

  • Salg af elbiler forventes at vokse med 29 procent om året indtil 2030
  • Salg af elbiler i 2020 = 2,5 mio.
  • Salg af elbiler i 2030 = 31,1 mio.

Tabel over salg af elbiler ift. det totale bilmarked

Kilde: Deloitte analyses, IHS Markit, EV-Volumes.com

Som det fremgår af den grønne graf i ovenstående graf, så forventer Deloitte, at 32 procent af det totale bilsalg i 2030 vil være elbiler.

Markedsværdi i mia. USD pr. 6. maj 2021

Kilde: Egen tilvirkning

Antal produceret biler i 2020

Kilde: Egen tilvirkning

Hvis du ser på markedsværdien af Tesla holdt op i mod de tyske bilproducenter og endvidere ser på bilsalget, så kan en overvejelse være, at sprede risikoen på flere bilaktier?

Hvad skal jeg gøre som investor?

Som investor i bilaktier skal du vurdere, hvilken risiko du vil løbe. Om Tesla bliver ved med at være fem gange så stor som fx Volkswagen i fremtiden, ved vi ikke. Men du kan evt. prøve at tjekke de elbiler som konkurrenterne til Tesla har lanceret. Tænk bagefter over hvilken bil, du selv ville vælge?

Hvis du tænker, at investering i elbiler skal være andet end Tesla og tyske biler, så har Ishares lanceret en bred ETF, som fokuserer på elbiler. Den hedder Ishares Electric Vehicles and driving Technology, hvor Tesla vægter ca. fem procent.

  • Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer.
  • Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.
  • Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast, og investering kan medføre tab

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer