Spring til hovedindhold

Game on eller game over?

Det har længe været ”game on” for gaming-selskabernes aktiekurser, men nu har en del af aktierne tabt lidt af pusten. Frederik Vest Hansen ser nærmere på udvalgte selskaber og afkastudviklingen de seneste år.

Der er gang i gaming-markedet over stort set hele verden. Det har længe været ”game on” for selskabernes aktiekurser, bortset fra det seneste år, hvor en del af aktierne har tabt lidt af pusten. Det betyder dog ikke, at branchen er gået i stå. Tværtimod. Den seneste tid har budt på flere store opkøb, og gaming-selskaberne har i den grad taget kampen op om forbrugernes spilletimer og de mange digitale verdener, metaverses, der skyder op i hastig fart.

Den 18. januar i år lagde Microsoft et bud på hele 68,7 milliarder USD for købet af gaming-virksomheden Activision Blizzard. Det fik Activision Blizzards kurs til at stige med næsten 40 procent, inden den faldt lidt ned igen og sluttede i 82,3 USD pr. aktie. Microsofts bud lyder på 95 USD pr. aktie.

Microsoft er mest kendt for udvikling af styresystemer og software til professionelt brug, men har allerede en del spiludviklere under sig via deres Xbox Game Studios. Populære spil som Minecraft, Age of Empires, Wolfenstein, Quake, Doom, Skyrim eller Fallout er alle skabt af spiludviklere, som Microsoft har opkøbt gennem årene.

Hvis købet af Activision Blizzard går igennem, kan Microsoft tilføje spil som Call of Duty, Guitar Hero, Crash Bandicoot, Warcraft, Diablo, Candy Crush og en masse andre til porteføljen.

Hvorfor byder Microsoft så meget for en spiludvikler?

Der er tre milliarder mennesker, som aktivt spiller videospil i dag via mobil, PC eller konsol. Og med nye generationer, der i endnu højere grad har taget interaktiv underholdning til sig, er spilindustrien nu den største og hurtigst voksende form for underholdning. Spilindustrien vokser også inden for metaverse-platforme, og her ønsker bl.a. Microsoft at være blandt de førende. Det kan du læse mere om i dette blogindlæg: Er du klar til metaverse?

Spilindustrien er enorm, og der er mange aktører, der kæmper om forbrugernes spilletid. Her i starten af 2022 er der allerede store opkøb. Senest har Sony Interactive Entertainment, selskabet bag bl.a. Sony Playstation, købt Bungie for 3,6 milliarder USD for at opruste i kampen mod Microsoft og de øvrige spiludviklere. Samtidig vil Take-Two Interactive overtage Zynga for hele 12,7 milliarder USD.


Her er afkastudviklingen de seneste år

I blogindlægget her vil jeg give eksempler på både enkeltaktier og ETF’er, hvis du ønsker at købe ind i en bredere del af gaming-markedet, og se nærmere på afkastudviklingen. Der er mange om buddet, så de nævnte selskaber dækker ikke alle mulige investeringer.

ETF’er

Hvis du vil investere bredt i gaming-markedet, kan du købe to ETF’er via Nordnet:

VanEck Vectors Video Gaming startede i slutningen af juni 2019 og har siden da givet over 90 procent i afkast. Det er ca. dobbelt så meget som en bred investering i MSCI World, se graf nedenfor. Det bedre afkast kan især skyldes, at spilindustrien har nydt godt af nedlukningen under covid-19.

Kilde: Egen tilvirkning. Historisk afkast er ikke en garanti for fremtidig afkast.

Top 10 investeringer for VanEck Vectors

Top 10 investeringer for Global X

Aktier

Hvis du vil investere i enkeltaktier og se, om du kan vælge dem, som vil klare sig bedst fremover, har jeg her samlet 10 eksempler.

Der har været stor forskel på de bedst performende gaming-aktier de seneste par år. Grafen viser afkastet siden 1. juli 2019.

Afkast i procent fra juli 2019 til februar 2022

Kilde: Egen tilvirkning. *Unity Software blev børsnoteret 18/9 2020. Afkast beregnet frem til 1/2 2022 og er inklusiv udbytter. Historisk afkast er ikke en garanti for fremtidig afkast.

Sea Ltd.

På toppen af skamlen over afkast siden juli 2019 finder vi Sea Ltd. med hele 350 procent. Aktien har været meget omtalt de seneste par år. Og det er også en populær aktie med knap 6.200 investorer alene via Nordnet Danmark. På trods af selskabets store stigning de seneste år er aktiekursen mere end halveret, siden den toppede i november 2021.

Sea Ltd. er en internetvirksomhed, der opererer inden for tre segmenter:

  • Digital underholdning/Gaming via Garena, der tilbyder en social underholdningsplatform og udbyder mobil- og online PC-spil. Derudover er de en global leder inden for eSport.
  • E-commerce via Shopee. Shopee blev lanceret i 2015 og er en ledende e-commerce-platform i Sydøstasien og Taiwan.
  • Digitale finansielle services via SeaMoney, der blev lanceret i 2014, og som er en digital betalings- og finansiel serviceudbyder i Sydøstasien.

NetEase

NetEase er en mindre kendt aktie i de danske investorers øjne. Ikke desto mindre er det en af de ledende udbydere af Kinas mest populære PC- og mobilspil. NetEase har operereret siden 1997 og samarbejder bl.a. om udvikling af spil med Blizzard Entertainment og Mojang (et selskab under Microsoft).

Activision Blizzard

Activision Blizzard blev skabt i 2008 ved en sammenlægning af Activision, en af de største udviklere af konsolspil, og Blizzard, en af de største udviklere af PC videospil. Selskabet har en lang række af succesfulde spil bag sig, bl.a. World of Warcraft, der har skabt 8 milliarder USD i salg, og Call of Duty, der med over 14 spiltitler er solgt i mere end 175 millioner kopier over 12 år.

Gravity

Gravity har de seneste år oplevet samme popularitet som Sea Ltd. hos de danske investorer i Nordnet. Selskabet er placeret i Korea og udvikler online mobilspil. Selskabets største spil, Ragnarok Online, er tilgængeligt i mere end 90 markeder. Aktiekursen toppede i januar i kurs 214. Siden er den faldet til den nuværende kurs på knap 62 USD (pr. 9. februar 2022).

Zynga

Zynga udvikler spil til mobile platforme, som iOS og Android, og til sociale netværk, som fx Facebook. Zynga tjener penge på spil-downloads og køb foretaget i spillet. Selskabet udvikler spil som Zynga Poker, Words with Friends og Farmville.

Electronic Arts

Electronic Arts er en af verdens største spiludviklere. Selskabet udvikler spil til konsoller, PC og mobil. Mange kender Electronics Arts for sportsspil som FIFA og Madden. Derudover står selskabet bag store spil som Battlefield, Apex Legends, Need for Speed og The Sims.

Tencent Holdings Ltd.

Tencent Holdings Ltd. er et stort multinationalt kinesisk selskab, der opererer i flere internetrelaterede produkter, underholdning og kunstig intelligens.

Gennem store investereringer og opkøb er Tencent blandt verdens største spiludbydere. Her er et udvalg af de selskaber, som Tencent enten har opkøbt eller investeret i. Listen er bestemt ikke udtømmende:

  • Riot Games: Kendt for League of Legends. Tencent har opkøbt alle aktier i selskabet og ejer derfor Riot Games.
  • Epic Games: Bedst kendt for spillet Fortnite, der i dag især spilles af mange børn og unge. Tencent ejer en stor aktiepost i Epic Games.
  • Bluehole: Kendt for spillet PUBG, der er et battle royale-spil ligesom Fortnite. Tencent ejer en andel af selskabets aktier.
  • Ubisoft: Tencent ejer en mindre aktiepost i det børsnoterede selskab, der er bedst kendt for spil som Assassin’s Creed, Far Cry, Tom Clancy’s Rainbow Six, Rayman og Just Dance m.fl.
  • Activision Blizzard: Tencent ejer en mindre aktiepost i Activision Blizzard.
  • Supercell: Bedst kendt for spillet Clash of Clans. Tencent ejer aktiemajoriteten af selskabet.

Nintendo

Nintendo var med til at skabe Pokemon Go og står bag konsoller som Nintendo Wii og Nintendo Switch. Med over 103 millioner solgte Switch har salget for nylig overgået Wii.

Take-Two Interactive

Take-Two Interactive består af Rockstar Games og 2K, der står bag nogle af de største spil til PC, smartphones og tablets. I deres portefølje kan nævnes spil som Grand Theft Auto med 345 millioner solgte spil, NBA 2K, Civilisation og Boarderlands.

Siden juli 2019 vil Take-Two Interactive have givet 31 procent i afkast.

Unity Software

Den sidste aktie, jeg vil nævne, er Unity Software. Unity Software er danskstiftet og blev børsnoteret i USA i 2020. Siden da har den givet et afkast på 107,3 procent (februar 2022) i forhold til aktiekursen på 52 USD ved børsnoteringen.

Unity Software tilbyder en software-platform til at bygge og operere interaktive 2D- og 3D-spil til mobiltelefoner, tablets, PC, konsoller samt AR- og VR-enheder. Derfor vil du ofte se dets logo, når du åbner spil produceret på platformen.

Skal du investere i gaming nu?

Gaming-aktier har generelt haft det svært det seneste års tid. De store gevinster, de havde under nedlukningen på tværs af verden, har de derfor også tabt lidt af. Se udviklingen i grafen nedenfor.

Jeg håber, at du har fået inspiration og indsigt i de store virksomheder, der alle kæmper om toppen af spilmarkedet. Om det er nu, du skal købe op – og om det skal være i ETF’er eller enkelte aktier – er helt op til dig.

Afkastgraf fra januar 2021 til februar 2022

Kilde: Egen tilvirkning. Historisk afkast er ikke en garanti for fremtidig afkast.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse, og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer