Spring til hovedindhold

Global modelportefølje: De 14 aktiers udvikling efter et halvt år

Det er nu seks måneder siden, jeg lancerede min globale modelportefølje. Se udviklingen sammenlignet med markedet, og find opdaterede nøgletal for porteføljens 14 udvalgte aktier her.

Tilbage i maj lancerede analytiker Thorleif Jackson en ny, global modelportefølje med rigtige penge, rigtige aktier og rigtige omkostninger. Nu er det igen tid til at gøre status. Her viser han udviklingen i porteføljen sammenlignet med markedet og deler opdaterede nøgletal for de 14 udvalgte aktier.

Det er nu seks måneder siden, jeg lancerede min globale modelportefølje, Nordnet Global, her på Nordnets blog. Nedenfor kan du se udviklingen de seneste tre måneder siden sidste statusopdatering og udviklingen siden porteføljens start den 31. maj 2022.

Status for Nordnet Global

Klik på tabellen for større version

Som det fremgår af tabellen, steg porteføljen 3,1% de seneste tre måneder, mens MSCI ACWI net (verdensindeks inkl. udbytter) steg 0,9%, og C25 steg 1,2%. Porteføljen slog dermed verdensindekset med ca. 2,2 procentpoint i perioden.

De bedste aktier i perioden var Globe Life (+18,9%), Pandora (+18,0%), Rio Tinto (+17,5%), HDFC Bank (+11,4%) og Industrivärden (+10,7%). De svageste aktier i perioden var Canadian Solar (-23,5%), LEG Immobilien (-19,4%), Davita (-16,7%) og JD.com (-13,2%).

Følgende aktier betalte udbytte i perioden: Junhui Shipping (0,293 NOK), Rio Tinto (2,67 USD) og Globe Life (0,208 USD).

Siden porteføljens start den 31. maj 2022 er porteføljen nede 3,4%, mens verdensindekset er oppe 1,4%. Efter seks måneder ligger porteføljen dermed 4,8% efter markedet. Jeg håber at få indhentet efterslæbet hen ad vejen.

Opdaterede nøgletal for porteføljen

Jeg har beregnet opdaterede nøgletal for porteføljen jf. nedenstående tabel.

Klik på tabellen for større version

Kilde: Estimater ifølge Yahoo Finance eller MarketScreener.com. Jinhui Shipping: 4/3 x 9 mdr. resultat.

I tabellen har jeg anvendt estimater fra Market Screener og Yahoo Finance. Der findes mig bekendt ikke estimater for Jinhui Shipping. Selskabet tjente, hvad der svarer til 0,363 USD i årets første ni måneder. Jeg har estimeret indtjeningen for 2022 ved at ekstrapolere dette beløb til i alt 0,48 USD.

Som det fremgår, er porteføljen prissat svarende til P/E2022=13,7 og P/E2023=14,8. Til sammenligning er MSCI ACWI prissat svarende til P/E=17,2 og P/EFORWARD=15,3 (pr. 30. november 2022). Porteføljen er dermed prissat omtrent som markedet, selvom kvaliteten i mine øjne er langt over gennemsnittet. Eksempelvis forrenter selskaberne egenkapitalen med ca. 29% i 2022, hvilket er markant højere end verdensindekset.

Lidt om udbytteafkast og aktietilbagekøb

Porteføljen giver et solidt udbytteafkast på 2,9% mod 2,3% for verdensindekset. Udbytteafkastet er endda en hel del højere, hvis man korrigerer for aktietilbagekøb.

Seks af selskaberne har således massive aktietilbagekøbsprogrammer: Berkshire Hathaway (1,6% af aktierne tilbagekøbt i 2022), Globe Life (3,7% tilbagekøbt i 2022), Fiserv (3,8% tilbagekøbt i 2022), Booking Holdings (5,5% tilbagekøbt i 2022), Pandora (5,9% tilbagekøbt i 2022), og Davita (11,6% tilbagekøbt i 2022).

Justeret for de nævnte aktietilbagekøb er porteføljens udbytteafkast tæt på 5,2%. Dertil kommer evt. aktietilbagekøb i 4. kvartal 2022.

Jeg synes, at alle mine porteføljeselskaber er aktionærvenlige. HDFC Bank udbetaler kun 17% af indtjeningen, men til gengæld vokser selskabet hurtigt. Kun Canadian Solar og JD.com returnerer ikke penge til aktionærerne via udbytter eller aktietilbagekøb. Det skyldes, at selskaberne er inde i en vækstfase. JD.com forventes at øge omsætningen med 15% p.a. i 2023 og 2024, HDFC Bank forventes at øge omsætningen med 20% p.a. i 2023 og 2024, og Canadian Solar forventes at øge omsætningen med 28% p.a. fra 2021 til 2024.

Ingen ændringer i porteføljen

Jeg laver ingen ændringer i porteføljen i denne omgang, og jeg regner faktisk ikke med at lave ændringer, før der er gået et år – altså omkring den 31. maj 2023. Tanken er kun at justere porteføljen én gang om året. Jeg forbeholder mig dog ret til at lave ændringer hver tredje måned i forbindelse med statusopgørelserne.

Jeg har tænkt mig at skrive separate artikler om de enkelte selskaber hen ad vejen, og jeg har allerede skrevet om LEG Immobilien her og Booking Holdings her.

Jeg håber, at læserne værdsætter Nordnets og mit initiativ til at lave en ny, global modelportefølje her på bloggen. Skyd løs, hvis du har spørgsmål til porteføljen.


Disclaimer: Thorleif Jackson ejer aktier i alle de nævnte selskaber, da der er tale om en rigtig portefølje tilhørende forfatteren personligt.

Dette materiale er udarbejdet af Thorleif Jackson og indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer i materialet. Thorleif Jackson har ansvaret for materialets indhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Materialet har ikke været forelagt de omtalte selskaber.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 6. december 2022 kl. 10:25.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Thorleif Jackson modtager honorar fra Nordnet. Honoraret er aftalt på forhånd og er ikke afhængig af materialets indhold eller de virksomheder, som er omtalt heri.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales i materialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet.

Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Der er altid en risiko forbundet med at investere. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
10 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2023-04-01 13:07

Hej. Den Globale modelportefølje du nævner @Thorleif – er det den der har ISIN nummer: IE00BMTD2K75 og hedder Nordnet Indeksfond Global ESG? Mvh René

Gæst
Gæst
2022-12-11 18:54

Hvad er grunden til at gå ind i Jinhui.

Husker noget om at ledelsen ikke helt er så aktionærvenlig.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-01-04 12:11

Hej Anders og Benielsen,
Jeg forstår godt jeres barske bemærkninger. Jeg må blankt erkende, at jeg ikke skulle have købt Jinhui Shipping til porteføljen. Jeg vil formentlig sælge aktien igen ved første lejlighed i forbindelse med porteføljens et års jubilæum omkring 1. juni 2023. Købet af Jinhui er tjedje gang jeg begår samme fejl, nemlig at købe en aktie jeg tidligere har solgt fordi kvaliteten var for lav. Hvor dum kan man være? Mine to andre fejl er Community Health Systems og Teva Pharmaceutical.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-02-19 18:50

Hej TJ, hvad mener du med Teva? Er ude igen? Kan du uddybe?

Gæst
Gæst
2022-12-06 16:52

Jeg savner din kommentar til Jinhui.

Og jeg forstår slet ikke, at du tør købe den. Du har jo investeret i den før og fulgt den i mange år. Med mindre der er sket noget radikalt, er det ikke en ledelse jeg på nogen måde tør stole på.

Gæst
Gæst
2022-12-06 14:05

Hvilke har du ellers igang af porteføljer ?

kan man se dem et sted hos Nordnet ?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-12-07 09:14

Der er også en udbytte portefølje der blev opdateret i november for 2023 baseret på nordiske aktier

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-01-04 12:05

Hej Alexander,
Jeg styrer også fortsat en dansk modelportefølje for Dansk Aktionærforening. Vi kalder den Fundamentalporteføljen. Den portefølje har eksisteret i 19 år og har slået markedet (C20) i 15 ud af 19 år. Fundamentalporteføljen er ca. 25-doblet i perioden:-)

Gæst
Gæst
2022-12-06 12:46

Bare en tanke, jeg synes alle, ikke bare Nordnet burde koncentrere sig om den fremtid vi går i møde. Når jeg siger fremtid, så det ikke bosættelse på Mars, men forhåbentlig det der skal forhindre at vi skal forlade hvor mor jord. glem nu olie industrien, de skal sløjfes, jeg mener som i vi skal tage styringen. Vi skal fandme vise den svensker der for 40 år siden at vi endelig tager klima seriøst. Olie industrien bruger milliarder på at føre os bag lyset, for forsker på Harvard som et, er betalt for at droppe grøn forskning, USA’s politikere (… Læs mere

Gæst
Gæst
2022-12-06 12:14

Tak for at kunne få lov at følge porteføljen og overvejelserne.