Spring til hovedindhold

Halvleg 2021: Investorerne fører stort!

Første halvår 2021 har aktiemarkedsmæssigt ikke kun været godt, men decideret fremragende. Et globalt halvlegsafkast på mere end 15 %, svarer regulært til 4 gange det normale. Her er noget af det som investorerne har fokuseret på, kunne glæde sig over og som har skabt det fremragende halvårsresultat:

 1. ”Globale danskere” har investeringsmæssigt kunne glæde sig over mere end 15 % i afkast. Det er ikke kun godkendt; ikke kun ”godt”; men fænomenalt.
 2. Lokale afkast har været gode og på det seneste har en let styrket USD givet det seneste ”nyk” op for danske investorer. Den ”globale dansker” har en ”passiv” USD eksponering på mere end 50 %.
 3. Renterne steg, faldt tilbage og har nu lagt sig til ”ro” på et langsigtet fortsat lavt niveau. FED bestemmer, som de plejer, og de får deres vilje. Renterne skal op i anden halvdel af 2023, siger FED, men det kan ske før, siger investorerne. Næste mellemtid er, når FED begynder aftrapning af de månedlige opkøbsprogrammer. Uanset hvad: Renterne er bundet ud; de amerikanske vil stige før og mere end de europæiske, og det vil være naturligt, hvis USD afspejler den udvikling og stiger. Der er dog ikke aktuelt noget som tyder på store rentestigninger, og det er det som er mest afgørende for investorerne.
 4. Sverige indtager nordisk aktietop med 21 % i afkast; I Tyskland er DAX indexet steget med ca. 14 % og altså lidt under det globale afkast; Amerikanske aktieindeks ligger på 15-17 %, mens OMX C25 og Danmark er henvist til en sekundær placering og må, for en gangs skyld,”nøjes” med 11 %.
 5. Demant indtager ”Dansktoppen” sammen med DSV med afkast på tæt på 50 %. ISS er en stærk #3.
 6. Ørsted, Vestas tager bundplaceringerne og de grønne investorer tager sig en kurspause
 7. AMBU taber 8 % og Lundbeck skuffer igen. Er investorerne ved at resignere og kapitulere med hensyn til Lundbeck? Aktien er lav prissat, men hvad gør og hjælper det, hvis der ikke er udsigt til, at den bliver dyrere, og der ingen identificerbare kurstriggere er?
 8. Bavarian Nordic tordnede i vejet på først og fremmest håbet om en dansk finansieret Covid-19 vaccine strategi. Den danske regering nøler og smøler dog, tænker investorerne.
 9. Meme-aktier tager opmærksomheden. GME/AMC er de mest ”prominente” navne fra første halvdel af 2021. Vi hører meget om Covid-19 varianter. Orphazyme har været den danske ”meme-variant”. På trods af 2 kuldsejlede projekter og en ”FDA behøver flere data” afvisning af en markedsføringsansøgning, handler aktien adskilt fra ”fair analytikerværdi”.
 10. I første halvår er mange mindre danske selskaber blevet børsnoteret. Der er stor afkastspredning. De som klarede sig bedst, som ikke sjældent var de som var lavest prissat, steg markant efter noteringen. Den klart ringeste (Valuer) blev mødt med prisfatsættelseskritik en masse. Aktien er faldet med 70 % siden børsnoteringen.
 11. Genmab har holdt biotekfanen højt i et generelt lidt udfordrende biotekmarked.
 12. Tryg fik gennemført sin mammutkapitaludvidelse med stor succes og afsat Codan, Danmark til Almindelig Brand, som til gengæld har måtte opleve et ekstremt kursdyk på frygt for, at de har betalt en for høj pris. Samtidig er det investorfrygten, at synergierne ikke kan leveres og indfries. Ledelsen i Almindelig Brand har sat sig selv under pres, fordi deres forventninger er en forøgelse af EPS i 2024. Set i den kontekst er et kursstyrt på mere end 25 % for Almindelig Brand meget bemærkelsesværdigt.
 13. Norwegian blev rekapitaliseret, og de private måtte lægge ryg til udvanding på mere end 96 %.
 14. For 2020 raketten som norske Kahoot, har hverdagen meldt sig. Aktien er blevet mere end halveret fra toppen og mange private investorer har fået sig en brat kursopvågning
 15. Oliepriserne er steget markant og ligger på de højeste niveauer i 2 år. Kombinationen af genåbningen og at OPEC+ (OPEC + Rusland) har genvundet grebet om oliemarkedet, har fået oliepriserne til at stige. Det vil presse luftfarten, som kæmper med for få fly i luften; en lav loadfaktor og intensiveret konkurrence.

Forventninger til 2. ”halvleg”: Afsnit 75 i investeringspodcasten den 22/7

I afsnit 75 af investeringspodcasten med Hansen og Larsen, som udgives den 22/7 vender vi tilbage med udsigterne for 2. halvdel af 2021, og nogle af de aktier som Helge Larsen og jeg selv tror på for 2. halvdel af 2021.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer