Spring til hovedindhold

Hvad gør jeg, hvis renten stiger?

Der bliver i medierne talt en del om rentestigninger på globalt niveau, og renten i for eksempel USA og Danmark er også kravlet op siden bundniveauet i 2020. Historisk set ligger vi globalt stadig på meget lave niveauer, men hvis stigningen i de lange renter fortsætter, som vi har set i de seneste par uger, så kan det give både nye udfordringer og muligheder på aktie- og obligationsmarkedet.

Renteudvikling på 10-årig dansk statsobligation fra 2010-2021

Renteudvikling på 10-årig US statsobligation de sidste fem år

Kilde: Investing.com

Især vækstaktier inden for eksempelvis IT og bæredygtighed vil blive ramt ekstra negativt af de stigende renter, da en del af disse handler på voldsomme høje nøgletal. I denne blog fra den 22. februar 2021 skrev Per Hansen om emnet. Her kommer han blandt andet ind på en mulig rotation væk fra vækst og henimod eksempelvis valueaktier.

Hvad kan jeg gøre som investor, hvis jeg tror på rentestigninger?

Du skal som investor altid lave en investeringsstrategi, der matcher din tidshorisont og risikoniveau. Samtidig skal du huske på, at selvom nogle i markedet forventer stigende renter, så er det ikke garanti for, at det rent faktisk sker.

I løbet af de sidste 10 år har markedet ofte råbt: ”Ulven kommer”, når det gælder de eventuelle stigende renter – men ulven er bare ikke kommet endnu.

Hvis der faktisk kommer rentestigninger i løbet af den næste periode, så vil det skabe øget volatilitet og en del rotation i markedet, og der vil derfor være aktier, som vil blive ramt negativt.

Du bør derfor træde varsomt, og se dig godt for – måske værdiansættelse på selskaberne igen bliver aktuelt, og derfor vil alt måske ikke blot handle om drømme.

Obligationer

  • Pas på med lange obligationer med høj varighed. Kursen kan hurtigt falde
  • Invester primært i obligationer med kort løbetid

Eksempler på obligationer der kan bidrage positivt til en portefølje:

  • Korte virksomhedsobligationer eller obligationer fra Nye Markeder med kort løbetid
  • Indeksobligationer

Du kan finde inspiration til obligationer via vores screener nedenfor:

Aktier

Pas på med ikke udelukkende at ligge med en aktieportefølje med høj værdiansættelse eller stor gæld, da disse hurtigt kan blive ramt meget negativt. På lang sigt kan vækstaktier stadig være gode, og især den grønne omstilling vil sikkert køre i mange år endnu, men mange af selskaberne har altså taget forskud på glæderne og bliver i øjeblikket ramt meget kraftigt. Om det fortsætter, ved vi ikke, men overvej risikoen specielt, hvis du tror, at renten fortsat vil stige.

Vores bedste råd er som altid: Spred din risiko og overvej, om det ikke er tid til at fylde depotet op med nogle valueaktier.

Her får du et par eksempler på høje grønne vækstaktier, som pt. bliver ramt på kursen:

Plug Power (kursgraf pr. 23. februar 2021)

Ørsted kursgraf pr. 23. februar 2021

Per Hansen har tidligere skrevet omkring værdiansættelsen i Ørsted – Læs det her.

Nel kursgraf pr. 23. februar 2021

Aktier der typisk klarer sig godt ved stigende renter

Vi vil muligvis se et comeback til valueaktier, da disse kan være et godt alternativ til høje vækstaktier. Siden oktober 2020 har valueaktier faktisk klaret sig super godt, men hvis du måler tre til frem år bagud, så er de stadig langt efter vækstaktierne.

Sektorer, der typisk klarer sig godt i et stigende rentemiljø, hvor inflation kan blive et tema, er:

  • Banker
  • Industri
  • Mine & råvare

Den 17. december 2020 havde vi et webinar med Lars Tvede, hvor han netop lagde op til et comback til valueaktier. Hør Tvedes begrundelser her.

Hvis du gerne vil eksponere dig mod valueaktier, så kan du finde inspiration i disse investeringsforeninger:

Maj Invest Value Aktier
Wealth Invest Linde & Partner
Sparindex INDEX Europa Value
Nordea Invest Stabile Aktier
Sparindex INDEX USA
Value Invest Japan
Sparindex Japan Value

Hvis du ønsker ETF’er, som henvender sig mod banksektoren, så kan du se to konkrete eksempler i nedenstående. Sådanne ETF’er har det typisk relativt godt i et stigende rentemiljø.

Ishares Stoxx Europe 600 Financial Services
Ishares S&P 500 Financials Sector

Hvis du bruger vores screener på ETF’er og søger på finans, energi og value, så er der 64 forskellige ETF’er, som du kan se her.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast, og investering kan påføre tab.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer