Spring til hovedindhold

Investorerne forlader tech, health care og biotek

De finansielle markeder er stille og roligt ved at indstille sig på stigende inflation, øget økonomisk vækst og højere obligationsrenter. Efter forrige uges dramatiske hop i obligationsrenten, har markederne skullet fordøje de markante stigninger, og stilstanden i renterne har givet aktierne ny luft.

Det er dog meget tankevækkende, at det igen er udvalgte sektorer, der klarer sig godt. Nemlig de sektorer, som begunstiges af åbning af økonomierne efter bredere vaccinedækning og mere solid økonomisk vækst. Vi vil igen fremhæve industri, transport og banker. Her kommer man ikke til at gå helt galt i byen.

Den store joker lige nu er, hvor hurtigt obligationsrenterne vil stige: De amerikanske teknologiaktier ligger fortsat underdrejet, og de vil blive sat yderligere ned af endnu højere obligationsrenter. Vi bemærker, at det vigtige amerikanske halvlederindeks (sox) fredag aften ikke formåede at bryde op gennem 50 dages glidende gennemsnit. Det ser vi som et negativt signal.

Risiko-scenariet er, at nedturen i tech for alvor bider sig fast, og at det river alle andre sektorer på aktiemarkedet med ned. Sådan ser det dog ikke ud lige nu. Vi ser et klart billede af, at vækstafhængige sektorer som industri og transport klarer sig rigtig godt. Bankerne understøttes af både højere obligationsrenter og udsigterne til højere økonomisk vækst på 3-6 måneders sigt.

At aktiemarkederne generelt har klaret sig supergodt den seneste uge, skal man ikke lade sig snyde af. Vi lægger vægt på, at industri- og transportaktierne har klaret sig godt blandt andet Vestas, Rockwool, Torm, NTG og DS Norden. Også flere af de dyre health care og tech-aktier har klaret sig godt. Men vi er tøvende over for, om det holder vand. ChemoMetec, cBrain og RTX har også præsteret solide stigninger den seneste uge i kølvandet på et pænt comeback for amerikanske tech.

Men altså: Vi forventer, at tech og health care vil ligge underdrejet den kommende tid. Vi vil selvfølgelig forsøge at spotte, hvornår der kommer vendingssignaler i de to sektorer. For langsigtet vil de komme op igen. Men især værdiansættelserne på amerikansk big tech vil have godt af at komme ned.

Kurspresset kan blive forstærket hen mod månedens afslutning: De store indeksfonde skal nemlig rebalancere deres porteføljer, hvor tech skal vægte mindre, og hvor industri og transport skal fylde mere. Det kan udløse yderligere udsalg i tech-aktierne.

Selv efter de seneste ret voldsomme kursfald handles eksempelvis Tesla til næsten 100 gange overskuddet i 2023 efter forventet buldrende overskudsvækst de kommende år. Så der er stadig noget at tage af. Mens eksempelvis Amazon ”kun” handles til ca. 35 gange det forventede overskud i 2023, så der bliver måske en spændende opsamlingsmulighed.

Pas på rotationen ud af europæisk health care: Mange investorer vil nærmest på rygmarven hælde til at sætte deres penge i health care aktier, fordi de anses for sikre og ikke så følsomme over for ugunstige konjunkturer. Og tanken er også rigtig. Men det er vigtigt lige nu at være opmærksom på, at der sker en gigantisk rotation ud af health care og biotek, som har været stærk begunstiget i corona-året. Nu trækker kapitalen i stedet over mod industri, transport og banker.

Denne rotation vil også påvirke det danske Large Cap indeks, der er tungt lastet med netop store life science aktier. Coloplast er i år faldet én procent, Genmab er 17 procent nede, og ChemoMetec er også i minus. Novo Nordisk er steget tre procent i år. Og så er der special cases som Lundbeck og Bavarian, som har klaret sig betydeligt bedre på grund af selskabsspecifikke historier.

Parken-regnskab tegner misvisende dystert billede af 2020: Parken Sport & Entertainment har netop aflagt et af de mest uigennemsigtige regnskaber i mange år. I virkeligheden har selskabet klaret sig godt gennem 2020 trods coronakrisen. Ekstraordinært store nedskrivninger og aftrædelsesgodtgørelse til Ståle Solbakken udløser en officiel bundlinje på minus 229 mio. kr. Men det reelle ordinære likviditetsminus er kun omkring 45 mio. kr.

Gælden er øget 450 mio. kr., men de fleste af pengene er anvendt til investeringer i spillerindkøb og bygning af sommerhuse i Lalandia Søndervig, som kommer til at udløse et stort overskud senere. Forventningerne til 2021 er også stærkt mangelfuldt beskrevet.

Er vi vidne til den nye ejerlederstyring af Parken uden en professionel uafhængig formand ved roret efter varsling af Bo Rygaards fratræden? Eller er det et forsøg på en legitimering af modtaget statsstøtte på knap 100 mio. kr.?

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer