Spring til hovedindhold

Kan skildpadden slå haren?

Du kender sikkert historien om den pralende og lynhurtige hare, der skal løbe væddeløb mod den langsomme, men vedholdende skildpadde. I fablen bruger haren al sin tid og energi på at prale og nedgøre sin langsomme modstander, og den fører da også i langt det meste af løbet. Historien ender dog med (spoiler alert), at skildpadden vinder til slut – men hvordan kan du så overføre denne lektie til investeringsuniverset?

Kan vi lære noget af fablen?

I investeringsverdenen har IT og grønne aktier været super gode gennem de sidste år, hvor især historier om uendelige muligheder i fremtiden har givet markante kursgevinster i specielt 2020. Valueaktier har mindet mere om skildpadden i væddeløbet, og afkastmæssigt har de haltet gevaldigt efter i de sidste fem år.

Nu skal vi passe på ikke blot at sammenligne vækst kontra value med harer og skildpadder, men vi forsøger nu alligevel at lave en række langsigtede sammenligninger.

De sidste 30 år: Væddeløbet målt ud fra Wilshire Growth/Value-graf

Hvad er Wilshire Growth/Value

Wilshire Growth/Value-grafen er lavet ved at dividere Wilshire US Large-Cap Growth indeks med Wilshire US Large-Cap Value indeks. Når prisen er over 1, så er investorerne villige til at betale en præmie for vækst kontra value, og omvendt når den er under 1.

Wilshire laver indeks ligesom fx S&P 500, og du kan finde mere om disse indeks her.

Som du kan se via ovenstående graf, så performer vækst kontra value i forskellige perioder, og i lange intervaller er investorerne villige til at betale en betydelig overpris for vækst kontra value.

På nuværende tidspunkt kan du af grafen se, at vækst er på et forholdsvis højt niveau historisk, og kun i dotcom-boblen i 2000 var investorerne villige til at betale en højere præmie for vækstaktier.

Om historien gentager sig, og value igen performer, ved vi ikke. Vi kan dog se, at valueaktier har performet bedre end vækstaktier fra november 2020 til marts 2021.

Afkastgraf de sidste 10 år

Kilde: Longtermtrends.com

Som det ses af overstående graf, så viser den klart, at vækst har givet det bedste afkast på 10 års sigt, og specielt siden 2016 har vækst løbet fra value.

Afkastgraf de sidste 30 år

Kilde: Longtermtrends.com

På 30 år viser billedet dog noget andet. Her er vinderen på aktiemarkedet i USA US Small-Cap Value efterfulgt af US Mid-Cap Value.

Men hvad kan du konkret bruge det til? Skal du sætte din tillid til haren eller skildpadden?

Hvad skal jeg så investere i?

Det er en gammel traver, men vi kommer ikke uden om, at timing er altafgørende, men også en svær faktor. Måske er den bedste strategi derfor at have noget af hver i porteføljen. Om historien gentager sig er umuligt at sige, så den vigtigste læring er at finde din egen strategi.

Skildpadden kan selvfølgelig overraske, men hvis haren har lært noget af sidste løb, så ved den, at koncentration er nøgleordet. At sprede dine investeringer ved at drysse lidt ud over både value- og vækstaktier – eller sætte din lid til både skildpadden og haren – kan altså være den rette middelvej.

Savner du inspiration til value- eller vækstaktier, så prøv vores temasider her.

Eksempler på enkeltaktier i value eller vækst:

Value

Vækst

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer.

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast, og investering kan medføre tab

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
4 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-04-09 09:52

Det vil være ganske interessant at få nogle inputs som ikke er US relaterede – hvordan ser det eksempelvis ud hvis vi anvender et emerging markets indeks – eller fokuserer på tyske selskaber? Per Hansen gør i sit seneste indlæg meget ud af at Danmark ikke forholder sig investeringsmæssig som USA – Kunne det derfor være mere interessant at se på andre markeder?
Jeg ville personligt være glad for at få mere viden om 5 tyske value aktier og 5 indiske vækstaktier?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-04-09 10:14

Hej Maar. Vi må ikke specifikt anbefale enkelt aktier som køb, så de eksempler der er nævnt i blog er taget ud fra tema ETF’er med value og vækst som inspiration. I Tyskland ser bilsektoren billig ud og klassikske industriselskaber samt finans. Så der kunne være inspiration til at nogle interessante på vores temaside om tyske aktier som flest Nordnet investorer ligger med.

https://www.nordnet.dk/dk/marked/aktier/aktieinspiration/tyske-favoritaktier

Vedr. Indien, så kan vi desværre ikke handle direkte i Indien hos Nordnet, men tjek denne ETF for inspiration iShares MSCI India UCITS ETF USD (Acc) – Sammenlign og køb børshandlede fonde – Nordnet

Gæst
Gæst
2021-04-09 09:03

Hvis det er efter pe værdi, så er alibaba jo et kanon value selskab også. Men vækster stadigvæk bedre end Novo.

Man kan vidst ikke dele det alt for groft op i value og vækst 🙂

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-04-09 10:07

Hej Jimmi. Helt enig, meget svært at definere value og man kan ikke blot tage p/e værdier. Mening med blog er blot at sætte fokus på, at mange forskellige brancher kan være spændende og nogle klassiske value sektorer som fx finans pludselig kan performe igen i perioder.