Spring til hovedindhold

Køber du i øst og vest?

Dette indlæg er markedsføring.

De fleste succesfulde investorer har en plan for deres investeringer – typisk kaldet en strategi. Gennem tiden er der opstået forskellige modelporteføljer, som kan kaldes strategier på dåse. Dem kan du finde gratis på nettet. I denne artikel kommer jeg ind på tre af disse: The permanent portfolio, All weather portfolio samt 60/40 porteføljen. Først vil jeg dog gerne fortælle om min egen strategi, som jeg også har hældt på dåse, så jeg måske kan inspirere andre. Min modelportefølje har jeg kaldt for smørrebrødsporteføljen.

Smørrebrødsporteføljen

Min portefølje er bygget op, så den matcher mig. Jeg har ret travlt, så jeg har ikke nødvendigvis tid til at hoppe online og handle i tide og utide. Min portefølje skal helst kunne passe sig selv – også i længere perioder ad gangen. Du skal forestille dig et lækkert stykke smørrebrød. Nederst har vi rugbrødet derefter pålæg og på toppen mayo og karse. Det der mætter mest er rugbrødet, og det er derfor også det, der fylder mest. I hvert fald hvis de samlede investerbare midler er under 100.000 kroner. Er der flere penge at rutte med, så kan pålægget med fordel fylde mere.

Rugbrød

Nederst har vi som sagt rugbrødet, hvilket i min modelportefølje repræsenterer fonde. Det kan både være de dansk forvaltede fonde som eksempelvis Sparindex Globale Aktier Min. Risiko kl eller Danske Invest Danmark Indeks kl eller de internationalt handlede ETF’er (Exchange-Traded Funds) som fx iShares Core MSCI World (Acc). Fordelen ved fonde er, at vi opnår en meget stor spredning uden selv at skulle bruge tid på at vælge aktier. Har vi for eksempel 500 kroner om måneden at investere for, så kan vi sagtens ved køb af fonde opnå tilstrækkelig stor spredning uden at gøre andet. Vi kan altså blive mætte af rugbrød alene.

Æg og rejer

Oven på rugbrødet har vi pålægget. Pålægget symboliserer de store enkeltaktier. Det kan være danske, europæiske, amerikanske eller noget helt fjerde. Det centrale er, at det handler om store og stabile aktier. Det er dem, der er mindst risiko forbundet med, og hvor vi kan læne os tilbage og lade tiden arbejde for os uden de store bekymringer. Eksempler på den slags aktier kan være Ørsted, Novo Nordisk, DSV, Unilever, Nestlé, Roché, Microsoft, Visa eller Facebook. Når jeg selv vælger mine pålægsaktier, kigger jeg på den graf med den længst mulige historik. Hvis den er relativt stabilt opadgående, så er det en aktie for mig. Jeg kalder dem lineal-aktierne.

Mayo

Mayoen er her, hvor vi kan være lidt mere risikable ved for eksempel at implementere vækstaktier eller cykliske aktier. Under pålægget fokuserede jeg mere på værdi- og defensive aktier, men nu er hensigten at opnå yderligere spredning. Det kan jeg opnå ved at investere i en råvare som guld eller putte lidt penge i en crowdlendingplatform – her låner man penge ud til virksomheder eller private gennem en online platform lavet til dette. Af danske platforme kan nævnes Kameo og den nye Crowdton, hvor der er særligt fokus på ejendomme. Ellers bruger jeg selv den estiske platform Bondora, som har et let tilgængeligt produkt, der hedder Go & Grow. Du kan nok høre, hvordan navnet matcher mine indledende ord.

Det er vigtigt, at du ikke lader mayo-delen fylde for meget, selvom det typisk kan være sjovt at investere i eksempelvis vækstaktier. Medmindre du altså er villig til at bruge tid og kræfter på det og også er indstillet på højere bølgegang i depotet.

Karse

På toppen af en lækker smørrebrødsmad med æg og rejer, finder vi karsen. Her kan du have små volatile aktier, krypto-investeringer eller andre meget risikofyldte investeringer. Mange af os kommer som nye investorer til at vælge alt for mange aktiver i denne kategori. Det kan skyldes, at det netop er disse investeringer, der fylder meget i medierne og i diverse online investeringsfora. Men det er sjældent, at det tjener os godt i længden.

Andre modelporteføljer

Som lovet er her et kort blik på andre modelporteføljer. Det er ligeledes porteføljer, der kan klare sig selv, uden at vi hele tiden skal være over dem. De fleste af os har trods alt mange andre spændende ting, der også skal passes i hverdagen.

Permanent portefølje

Formålet med den permanente portefølje er at opbygge en portefølje, som vil klare sig godt under alle forhold – både når det går godt for den globale økonomi, og når det går dårligt. Dette opnås ved, at du investerer i negativt korrelerede aktivklasser. Negativt korrelerede betyder, at når den ene går ned, går den anden op. Og sådan er det ofte med guld og aktier. Ikke altid, men ofte. Den permanente portefølje fordeler sig på 25 procent aktier, 25 procent obligationer med lang løbetid, 25 procent kontanter og 25 procent guld. Som navnet indikerer er tanken, at vi derefter lader porteføljen passe sig selv på ubestemt tid.

All Weather portefølje

All Weather porteføljen har til formål at mindske risiko og store udsving. Derfor er porteføljen i høj grad bestående af obligationer, hvor du ikke er i risiko for kurssvingninger. Porteføljen er opbygget af 30 procent aktier, 40 procent obligationer med lang løbetid, 15 procent obligationer med mellemlang løbetid, 7,5 procent guld og 7,5 procent råvarer.

60/40 Portefølje

60/40 porteføljen er den modelportefølje, du typisk vil få anbefalet af din bank. Det skyldes nok, at den er super simpel. 60/40 porteføljen går nemlig bare ud på, at 60 procent af en portefølje er aktier, mens de resterende 40 procent er obligationer. Det er der ikke mange ben i. Alle de nævnte porteføljer vil kræve en årlig rebalancering. Det betyder, at vi sælger det, der er kommet for meget af, og køber det, der er for lidt af. På den måde kommer vi igen tilbage til den planlagte fordeling.

Hvis du er nysgerrig på modelporteføljer, kan du læse mere uddybende om flere på vores hjemmeside. Modelporteføljer bliver også til tider diskuteret på vores store investorgrupper på Facebook, Aktieklubben Danmark og Kvindelogen.

Kh Sarah

www.opheliainvest.dk

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer