Spring til hovedindhold

Markedet trækker stadig mod ”billigere” aktier

I starten af den forgangne uge fik de allerdyreste aktier, med rekordhøje værdiansættelser målt på overskud i forhold til aktiepris (P/E), et kæmpestort spekulativt løft. Vi har tidligere påpeget, at de amerikanske FANG aktier, altså Big Tech, har fået store kurstæsk på det seneste. Men mandag og tirsdag fik disse aktier, sammen med de dyreste danske aktier, et stort løft.

Sidst på ugen er disse høje P/E papirer igen ved at komme tilbage til virkeligheden, og det ser ud til, at de nu genoptager en stille og rolig glidebane. Grundlæggende ser vi de store stigninger som en teknisk modreaktion på for hurtige kursfald i forrige uge og ugen før.

Aktuelt ligger de amerikanske FANG-aktier fortsat knap 10 pct. under toppen i starten af november. På vores hjemmebane endte både ChemoMetec og cBrain ugen i solide minusser trods den stærke start på ugen. Og vi tror, at de store investorer fortsat vil tage risiko af bøgerne ved at reducere de allerdyreste aktier, altså dem med en Price/Earnings på over ca. 50-60.

En vigtig drivkraft for denne udvikling ventes at blive stigende obligationsrenter i kølvandet på en fortsat høj inflation. Fredag kom amerikanske forbrugerpriser, CPI, som landede lige præcist på analytikernes konsensusskøn på 6,6 pct. for inflationen det seneste år. Det er det højeste i 40 år.

Selvom oliepriserne på det seneste er faldet noget tilbage, er der fortsat meget høje og stigende transportpriser. Eksempelvis containerfragtrater og tørlastrater ser også ud til at stige igen efter en halvering fra starten af oktober til medio november. De fortsat anstrengte logistikkæder gav ny fremgang til mange af de danske transportaktier, blandt andet NTG, Torm, Københavns Lufthavne, Mærsk, DSV og SAS.

Samtidig synes de industrielle råvarepriser, afspejlet i CRB Raw Industriel, at holde sig på et historisk højt niveau, så der ser heller ikke ud til at komme lettelser fra den front.

Inflationen er kommet for at blive.

Så indtil videre peger det i retning af, at den høje inflation er kommet for at blive. Det er også med til at understøtte de fortsatte forventninger til mindst én og måske tre amerikanske renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank frem mod juni.

Samlet set synes der at være meget mere modvind end medvind på aktiemarkederne. Og det får os til at tro, at der fortsat vil ske en sektorrotation over mod mere valueagtige aktier og andre særlige aktiehistorier, herunder opkøbscases, turn around-cases og restruktureringscases – på bekostning af de dyre Big Tech og Med Tech aktier.

Med til at komplicere billedet er, at centralbankernes stramninger kan risikere at kaste de vestlige økonomier ud i recession. Vi er slet ikke der endnu. Men med stigende råvarepriser, pres på logistikkæderne og fortsat høje energipriser kan der ikke undgå at komme en negativ afsmitning på den økonomiske vækst. Og det vil ramme de konjunkturfølsomme aktier.

Med til at understøtte aktierne er fortsatte opjusteringer i analytikernes estimater for 4. kvartals resultaterne. For de 600 store europæiske virksomheder i Stoxx 600 ses en overskudsvækst på 59 pct. i forhold til 4. kvartal sidste år. Det vigtige er, at analytikerne over de seneste måneder fortsat er med til at opjustere deres Earnings Per Share-skøn. Særlig stor overskudsvækst ventes inden for finans, industri, health care og tech.

Vi har i Økonomisk Ugebrevs Portefølje den forgangne uge taget lidt af vægten mod konjunkturfølsomme aktier for at sikre en mere balanceret risiko. Vi forventer dog, at den store bevægelse på aktiemarkederne især vil ske som en sektor rotation, hvor nogle sektorer falder, mens andre stiger. Derfor ser vi ikke nogen aktiekraklignende udvikling. I hvert fald ikke lige foreløbig.

Parken gennemfører ny struktur, men i to trin.

Vi har tidligere skrevet om, at Parkens varslede nye selskabsstrukturer, som kunne synliggøre skjulte milliardværdier. Det forventer vi, fortsat vil ske med fredagens meddelelse, hvor opsplitningen dog deles op i to faser. Grundlæggende struktureres aktiviteterne nu, så alle ejendomsaktiviteter i princippet kan samles i et stort ejendomsselskab.

Ejendomme og badeland i Lalandia udskilles i første omgang i et ejendomsselskab, og det samme sker med kontortårnene i Parken og selve stadion. I en senere fase vil de kunne lægges sammen i et stort ejendomsselskab, som vil kunne tiltrække målrettede ejendomsinvestorer. Driften af Lalandia lægges i et andet selskab.

Selve fodbolden i FCK fortsætter et år endnu sammen med driften af stadion, men det gør det muligt allerede nu at frasælge denne del separat, hvilket vi ser som en oplagt mulighed. Vi tror ikke, at de jyske storaktionærer ønsker at bruge kræfter på den ustabile fodboldforretning. Indtil videre har Parkens ledelse ikke fortalt meget om deres planer.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail her. Første måned 1 kr.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer