Spring til hovedindhold

Mere afdæmpede og forsigtige kursstigninger herfra

Ja, vi tror fortsat på, at 2019 bliver et rigtig godt aktieår. Det er startet fint med et plus på Copenhagen Benchmark på 5,3 procent, og man skal ikke lade sig snyde af, at de danske aktier den seneste uge har ligget stille. Underliggende er stemningen på de internationale aktiemarkeder stadig meget positiv. Fredag blev både det toneangivende tyske DAX-index og det amerikanske S&P 500-indeks løftet meget solidt.

Vi baserer fortsat vores positive syn på det forhold, at centralbankerne er blevet nervøse for udsigten til en ny global recession, og at de derfor har trukket i land på de pengepolitiske stramninger. Sandsynligheden for en uændret amerikansk centralbankrente i år er 67 procent, og der er endda fem procent sandsynlighed for en rentesænkning. 24 procent tror på en enkelt renteforhøjelse.

Recessionen ser ud til at være afværget for denne gang: De ledende økonomiske indikatorer for amerikansk økonomi er i januar begyndt at pege opad igen. Eksempelvis den ugentlige indikator fra ECRI har været i plus de seneste to uger. Og også de hårdere makrodata viser bedring: Blandt andet Citigroups Economic Surprise indeks og Atlanta FED’s indikator viser solid vækst også i 4. kvartal. Endelig lægger vi meget stor vægt på, at de to centrale risikoindikatorer for amerikanske BB ratede Junk Bonds og europæiske erhvervsobligationer har udviklet sig meget positivt siden starten af året. De to indikatorer, som afspejler de store investorers syn på de underliggende markedsrisici, understøtter billedet af, at recessionsscenariet er ved at være væk igen. Holder de to indikatorer stand, vil aktiemarkederne hen over året gå frem. Men der kan selvfølgelig godt komme nogle mindre udsving undervejs.

4. kvartalsregnskabssæsonen har været blandede bolsjer, men ikke meget negativ: De seneste ugers analytikerjusteringer for de amerikanske S&P 500 selskaber har været opadgående, efter nogle måneder med nedjusteringer. For 4. kvartal forventer analytikerne fortsat overskudsvækst på 14,3% i forhold til samme kvartal forrige år. Og for 1. kvartalsregnskaberne er forventningen fremgang i overskuddene på mere moderate 2,0 procent, hvor der er tale om en nedjustering fra 2,7 procent den seneste uge, og fra 5,3 procent primo januar. Det store spørgsmål bliver således selskabernes udmeldinger for 2019, som er vigtigere end de faktiske 4. kvartalsresultater.

På den helt korte bane er vi nået til massive modstande: Selvom vi grundlæggende er positive på aktiemarkederne, skal man ikke kaste al forsigtighed over bord. Det tyske og amerikanske aktiemarked nåede fredag frem til nogle massive modstande, som teknisk kan give anledning til en mindre negativ korrektion ned.

Også det toneangivende amerikanske teknologiindeks SOX er efter nogle hæsblæsende uger, nået til en afgørende modstand i 200 dages glidende gennemsnit. Også det kan indikere, at der nu er brug for en pause eller måske en test nedad på 2-3 procent. Vi vurderer dog, at strategien med buy-on-dips, altså supplér op på generelle markeds-tilbagefald er den rigtige vej frem. I Økonomisk Ugebrevs Portefølje har vi 70 procent af kapitalen i aktier, og den andel vil den kommende tid blive forøget ved tilbagefald.

Og ugens vindere var… Ja, ugens vindere var Vestjysk Bank, Ambu, NKT, SimCorp, NNIT og GN Store Nord. Generelt har det en positiv afsmittende effekt på flere af de danske teknologiorienterede aktier, at de amerikanske techaktier igen har fået et gevaldigt løft.

Men også de danske bankaktier er over en bred kam gået frem. Den lavere sandsynlighed for en recession er på flere måder en løftestang for bankaktierne, dels fordi stigende obligationsrenter vil øge indtjeningsmulighederne, og dels fordi udsigten til stigende udlånstab er blevet modereret. Vi ser dog fortsat en svag europæisk økonomi. Og det er næppe den store hjælp fra den europæiske centralbank, at de forventede renteforhøjelser nu er rykket meget langt ud i fremtiden.

Grundlæggende er europæisk økonomi meget svag. Det afspejles også i de aktuelle regnskaber i de europæiske stoxx600 selskaber, hvor der stort set ikke forventes overskudsfremgang i forhold til 4. kvartal 2017. Heller ikke de kommende kvartaler ser analytikerne ud til at have store forventninger til de europæiske selskaber.

Ugens regnskaber med solide plusser, undtagen for Danske Bank: Vi er nu godt i gang med regnskabssæsonen for 4. kvartalsresultater. Der kommer i denne uge regnskaber fra flere store danske selskaber: Ambu (tirsdag, forventet EPS-vækst på 29% til 0,10), FLSmidth (torsdag forventet EPS-vækst på 505% til 6,46), Danske Bank (fredag forventet EPS-vækst minus 24% til 4,40) og endelig Novo Nordisk (fredag EPS-vækst 11 procent til 3,72).

MODTAG LYNHURTIGE AKTIETIPS PÅ SMS OG MAIL FRA ØKONOMISK UGEBREVS ERFARNE ANALYTIKERE

Morten W. Langer
Chefredaktør på FORMUE

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer