Spring til hovedindhold

Moden skifter også på aktiemarkedet

Hvem vinder de næste 10 år? Det er svært at spå om, for moden skifter også på aktiemarkedet. Se, hvem der historisk har leveret de bedste afkast, og få Brian Buus Madsens gode råd til dine fremtidige investeringer.

Som investor vil man gerne finde fremtidens vindere på aktiemarkedet. Er det virkelig så svært? Det korte svar er: “Ja”. For som med alt andet skifter moden også på aktiemarkedet.

De seneste 10-15 år har nogle af de store vindere været tech-aktier som fx Apple, Alphabet, Tesla, Microsoft og Amazon. I Danmark har de historiske vindere bl.a. været aktier som DSV og Novo Nordisk. Men hvem vinder de næste 10 år?

Hvis vi ser tilbage i tiden, se grafen nedenfor, så har den samme sektor ikke leveret det bedste afkast to årtier i træk.

10-årige afkast fra 1990’erne til 2020’erne:

Kilde: Egen tilvirkning. 20’erne dækker kun fra 1. januar 2020 og frem til 19. januar 2022. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Vinderne med det bedste afkast hvert årti:

  • 1990’erne: Teknologi
  • 2000’erne: Energi
  • 2010’erne: Teknologi
  • 2020’erne: Teknologi (husk, at der indtil videre kun indgår ca. to år).

Intet varer evigt, og hvis historien gentager sig, så vil teknologi ikke blive den bedste sektor i 20’erne. På langsigtet afkast er der dog ikke nogen sektor, som er kommet bare tæt på teknologisektoren siden 1990’erne. Det store spørgsmål er nu: Skifter moden igen?

Langsigtet afkast på sektorer i S&P 500 fra 1. november 1989 til 1. januar 2022:

Kilde: Egen tilvirkning med data fra Yahoo Finance på S&P 500. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Verden bliver mere og mere digital, og derfor vil teknologisektoren nok fortsat være dominerende. Som det fremgår af grafen over verdens største selskaber, vægter teknologi og især US-teknologi ekstremt meget pr. januar 2022. Men jeg vil næsten garantere, at de fem største selskaber målt på markedsværdi ikke vil være de samme i 2030 som i dag. Og måske kender vi slet ikke verdens mest værdifulde selskab i 2030 endnu. Tænk blot på, at Alphabet først blev børsintroduceret i 2004 og i dag er verdens 4. mest værdifulde selskab.

Verdens 15 største selskaber i mia. USD pr. 7. januar 2022:

Kilde: Value today. De grønne søjler er teknologiselskaber.

Det er svært at spå om fremtiden, og som moden skifter det også, hvem der overlever på selskabsniveau.

Der er lavet mange visualiseringer af de mest værdifulde selskaber historisk. Bl.a. denne visualisering fra American Business History Center, som viser de mest værdifulde selskaber i USA fra 1995-2020. I 1995 var General Electric det klart største selskab i USA efterfulgt af ExxonMobil, AT&T og Coca-Cola. IBM kom ind på en 8. plads som det bedste teknologiselskab. I 2020 bestod top fem af fem teknologiselskaber.

Hvis vi går længere tilbage i tiden, så viser historien også, at mange selskaber har svært ved at blive ved med at ligge i toppen. Blandt de store selskaber, som ikke har evnet at fastholde deres dominans, er fx:

Hvis du vil se flere selskaber, som ikke har evnet at følge med tidens trends, kan du se 50 eksempler her.

Aktierne kommer altid igen

Selvom moden skifter, og det derfor er svært at spå om fremtidens vindere, så er aktiemarkedet en god langsigtet investering. Det viser grafen herunder tydeligt. S&P 500 var i kurs 17,57 i 1928 og ligger pr. 25. januar 2022 i kurs 4.410.

Kursgraf på S&P 500 fra januar 1928 til januar 2022:


Kilde: Egen tilvirkning.

Der har været mange kriser og recessioner igennem den lange periode (de er markeret med grå i grafen), men historien viser også, at aktierne altid kommer igen ovenpå en svær periode.

Recessioner kommer med løbende mellemrum, og selvom verden som sagt ofte kommer sig hurtigt, findes der historisk perioder, hvor det har været meget voldsomt.

Historiske recessioner:

Kilde: Egen tilvirkning.

Grafen viser fire historiske recessioner. X-aksen angiver, hvor mange måneder der har været recession, og y-aksen viser aktieafkast fra indikeret recession. Vær opmærksom på, at aktiemarkedet ofte falder, før en recession indtræffer. Derfor ser faldet meget begrænset ud under Covid-krisen, men reelt faldt globale aktier med ca. 40 procent i marts 2020.

I august 1929 var S&P 500 i kurs 31,71, men i juni 1932 ramte S&P 500 kursmæssigt bunden i kurs ca. 4,4. Og først mange år efter kom kursen igen over 31,71. Så ja, aktier er rigtig gode langsigtet, men vi skal gerne undgå en periode som depressionen i 1930’erne. For så kan der godt gå meget lang tid, før aktier igen er gode.

Afkast i S&P 500 under depressionen i 1930’erne:

Kilde: Egen tilvirkning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Aktiemarkedet giver ca. 7 procent i afkast om året

Som tommelfingerregel siger man ofte, at aktiemarkedet giver ca. 7 procent i årligt afkast. Gennemsnitsåret findes desværre ikke ret ofte, og derfor giver aktiemarkedet enten markant mere eller mindre i afkast. Det er meget svært at spotte de dårlige år, hvorfor du som langsigtet investor bør blive i aktier.

Historiske årlige afkast på S&P 500 fra 1928 til 2022:

Kilde: Egen tilvirkning. Pr. 19. januar 2022. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Som grafen ovenfor viser, er der heldigvis flere år med positivt afkast (grøn) end med negativt afkast (rød). Den viser også, at det som sagt næsten aldrig er 7 procent i plus.

Skifter moden i 2020’erne? Her er mine bedste råd til fremtiden

Som jeg har forsøgt at illustrere i dette blogindlæg, så skifter moden også på aktiemarkedet. Jeg har desværre ikke en krystalkugle, som kan fortælle, hvem der kommer til at blive de mest innovative seleskaber i 2020’erne. Men her er mine bedste råd til fremtiden:

  • Lad dig ikke forelske i selskaber, men forsøg af være rationel
  • Spred din risiko over flere selskaber
  • Intet varer evigt
  • Historiske vindere er ikke nødvendigvis fremtidens vindere
  • Vælg aktier fra flere sektorer og lande
  • Renteniveauet kan blive en stor modstander mod dyrt prissatte aktier
  • Muligt regimeskifte på aktiemarkedet pga. andet renteniveau

Du kan finde inspiration til at vælge aktier til fremtiden på vores temasider. Tjek dem ud her.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse, og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer