Spring til hovedindhold

Renteuro smuldrer: Godt for tech, biotech og cleanenergy

Det er som om, historien gentager sig: Først kommer der hurtige stigninger i obligationsrenten, og det udløser kursfald på aktiemarkederne. Herefter kommer der en kort stabiliseringsperiode, hvor markedet konkluderer: ”Nå, var det det”. Og så stiger aktiemarkederne igen.

Fredag gik markederne amok, og det amerikanske aktiemarked kørte i All-Time-High. Så hvis vi skal fjerne al støjen og konkludere: Teknisk er der igen udløst et aktierallysignal, som muligvis kan føre aktiemarkederne meget højere op.

Vi skal dog fortsat holde øje med obligationsrenten. Den må ikke gå agurk i en ny stigning herfra, fordi vi så kommer ind i nye territorier, hvor fremtiden bliver meget mere usikker.

Vi har efter den seneste stigning i obligationsrenten set en ny stabilisering, hvor renten holder sig på niveau med toppen tilbage i februar 2021. Så faktisk er obligationsrenten ikke steget de seneste tre måneder.

Men vi skal fortsat være meget opmærksomme på, hvad der sker herfra. Nye massive rentestigninger vil igen vælte aktiemarkedet. Men lige nu ser det ikke ud til, at markedet er indstillet på at sende obligationsrenten højere op. Heller ikke selvom råvarepriserne fortsætter med at stige. Mærkeligt.

Disse urolige markeder er naturligvis ekstremt svære at navigere i. Vi har fortsat fokus på nogle udvalgte aktiehistorier, som vi tror meget på – blandt andet Pandora og ISS. Men vi har også fortsat fokus på, hvad der sker med de store danske clean energy aktier, Vestas og Ørsted, som uden tvivl er langsigtede vindere, men som også handles til ekstremt højere værdiansættelser.

De to store energiaktier følger meget tæt i halen på det globale clean energy indeks, som siden årets start nærmest er styrtdykket. I den forgange uge kom der endnu et tryk nedad, men fredag var meget positiv. Vi holder nu godt øje med nye købssignaler i Vestas og Ørsted, for vi vil gerne ind i begge aktier, men det skal ske på det rigtige tidspunkt.

Fredag steg Vestas hele fem procent, så det kan være vi endelig har set bunden. Vi ønsker dog et købssignal i det globale clean energy indeks, og det har vi ikke fået endnu. Men vi er tæt på.

Private investorer går helt galt i byen med Norwegian: Vi har i ugens løb leveret tre analyser af Norwegian Airs igangværende kapitalforhøjelse på ugebrev.dk, og det er tydeligt, at de private investorer er total rundforvirrede. Både den gamle Norwegian aktie og tegningsretterne handles til alt for høje kurser, som ingen bund har i virkeligheden.

Det bedste tip vi kan give til nuværende Norwegian aktionærer er: Sælg hurtigst muligt – og før din nabo. Aktien handles i 35 NOK, og en tegningsret koster 13 NOK plus en ny aktie 7 NOK, som tilsammen er 20 NOK. Hvad vil du helst have: En aktie der koster 20 NOK eller 35 NOK, og de er fuldstændig ens? Svaret er ikke svært.

Det andet spørgsmål er så den fair pris på tegningsretterne. Professionelle investorer har lige købt nye Norwegian aktier for fire mia. kr. til 7 NOK stykket. Det er godt nok en del lavere end både 20 og 35 NOK for den samme vare.

I vores analyser giver vi et estimat på, hvor ØU som et spekulativt tip kunne finde på at tage en portion tegningsretter i Norwegian. For det kunne vi godt finde på. Ubalancer i prisdannelsen under en emission, som denne er ofte ekstremt store. Og der vil indenfor de næste uger komme et stort salgspres på tegningsretterne, som vil gøre dem meget, meget billigere – forventer vi. Men prisen, vi går efter, er markant lavere end den aktuelle. Det vil vi godt afsløre.

Ugens vindere og taber: Det var en fremragende uge på det danske aktiemarked. Vinderne var særligt de selskaber, som kom med gode regnskaber, eller som bekræftede igangværende positive turnaround processer. Heriblandt var ISS og Pandora, som steg henholdsvis 18 og 11 procent i den forgangne uge. Også blandt andet Nilfisk, FLSmidth og Rockwool overraskede positivt. Og i det hele taget synes den igangværende regnskabssæson at blive en fest for de danske selskaber.

I forhold til den aktuelle sektorrotation synes transportaktierne at klare sig markant bedre end andre sektorer. Blandt ugens stærkeste plusser var DFDS, DSV, NTG, DS Norden, Torm og A.P. Møller-Mærsk.

Det globale økonomiske opsving er selvfølgelig godt for transportselskaberne, så de kan i resten af året også få stærk vind i sejlene.

Men man skal bare være opmærksom på, når festen ebber ud. For det gør den, før vi ved af det, på grund af overnormale transport- og fragtrater i kølvandet på coronaåbningerne.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer