Spring til hovedindhold

Tag selektive valg i vanskeligt marked

Den seneste tids markante ture op og ned på de vestlige aktiemarkeder afspejler en stigende underliggende nervøsitet over, hvad der ligger forude. Efter en tur ned i starten af ugen sluttede det amerikanske marked fredag aften tæt på All-Time-High.

Vi synes, det er vanskeligt at forholde sig til, hvad der sker de næste uger. Aktiemarkederne bliver nærmest kastet rundt af en masse modsatrettede drivkræfter, som gør det umuligt at gennemskue.

På den ene side betyder vaccineudrulningen i den vestlige verden, at genåbningen nu tager fart, og det afspejler sig i stærke ledende indikatorer på den økonomiske front.

På den anden side er der et massivt pres på logistikken med deraf følgende vareknaphed, og råvarepriserne stiger markant indenfor en stribe sektorer. Det kan meget vel munde ud i stigende inflation de kommende måneder. Og hvad vil centralbankerne så gøre ved det?

Vi har valgt at tage en lidt andet tilgang til det aktuelle marked. Vi kigger i mindre grad end normalt på det generelle marked, som p.t. langt hen ad vejen trækkes frem af teknologi. Så måske skal man være med her. Men da der ikke er mange teknologiaktier på det danske aktiemarked, forsøger vi at skrælle støjen fra teknologiaktierne fra.

Potentiale i clean energy aktier

Vi har i tidligere kommentarer fremhævet, at de danske clean energy aktier efter en større nedtur i årets første måneder, synes at danne en kursbund med udsigt til nye stigninger. Vi taler naturligvis om Vestas og Ørsted. I denne uge fik vi så det endelige købssignal. Men blandt andet en kursstigning i Vestas på 10 procent.

Det har Økonomisk Ugebrevs Portefølje nydt godt af, og siden vores entré i aktien den 22. marts har vi hentet en gevinst på 16 procent. Også Ørsted ser ud til at begynde at røre på sig, men med et efterslæb til Vestas på grund af en meget høj værdiansættelse.

Vi forventer flere kursstigninger i clean energy forude. For det første har de seneste positive udmeldinger om miljø og klima fra USA’s præsident Biden været med til at understøtte clean energy aktierne, og fredag aften efter dansk lukketid, fik de et ekstra nøk op.

For det andet kan der ligge mere forude, idet det tyske grønne parti, die Grüne, ser ud til at blive større end regeringspartiet CDU ved det kommende valg til september. Får de grønne del i regeringsmagten i Tyskland, vil der komme andre boller på suppen.

Vi kigger også lidt i en anden retning, nemlig på de store danske healthcare og biotech aktier. Styret af de internationale sektorindeks har begge aktiekategorier i år ligget lidt underdrejet.

Især healthcare aktierne er på det seneste kommet godt med, trukket af nye rekorder i amerikansk healthcare. Det europæiske Stoxx healthcare synes dog aktuelt at være stødt ind i en mur, og vi afventer herfra fortsat et klart købssignal.

I 2021 har de store danske healthcare og biotech aktier bidraget blandet til kursfesten. Genmab er faldet 9 procent i år, ALK-abelló er steget 4 procent, og Novo Nordisk ligger på plus 8 procent. Men vi forventer fortsat, at der ligger en sektorrotation forude. Vi bemærker, at det europæiske healthcare indeks fredag gav et kortvarigt købssignal ved at bryde den tidligere top i år. Men handelsdagen endte med et tilbagefald under toppen.

Også det amerikanske biotech indeks har flere gange de seneste måneder gjort anslag til at bryde op gennem en vigtig teknisk støtte. Et teknisk brud herfra vil udløse et meget stærkt købssignal, og vi ser på hjemmebanen især Genmab, Bavarian og Zealand Pharma få glæde af dette.

Nu starter den europæiske regnskabssæson: I den kommende uge lander 60 1. kvartalsregnskaber fra de store europæiske selskaber i Stoxx 600 indeks. Der er allerede kommet ni 1. kvartalsregnskaber, og 2/3 dem overraskede positivt i forhold til analytikernes forventninger.

Siden starten af april har de europæiske analytikere især opjusteret deres estimater for banker, teknologi og cykliske forbrugsvarer. Analytikerne er fortsat skeptiske overfor overskudsudviklingen i europæiske healthcare aktier, hvor der forventes et fald på 10 procent i forhold til samme kvartal sidste år.

I Økonomisk Ugebrev Portefølje er vi begyndt at skrue lidt ned for aktierisikoen, og den lavere aktieandel har også på det seneste kostet på performance, hvor vi halter lidt efter benchmark indeks. Vi synes dog, at vi har positioneret os stærkt til en snart sandsynlig rotation, som beskrevet ovenfor.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer