Spring til hovedindhold

Vil du have lavere risiko på dine aktieinvesteringer?

Brian Buus Madsen, Nordnet

Alle ønsker det højest mulige afkast til lavest mulige risiko, men er det ikke svært? Det korte svar er jo, men du kan ret simpelt fjerne noget af din risiko – nemlig din aktierisiko.

Alle ønsker det højest mulige afkast til lavest mulige risiko, men er det ikke svært? Det korte svar er jo, men du kan ret simpelt fjerne noget af din risiko – nemlig din aktierisiko.

Hvad er risiko, og hvordan skal man forholde sig til risiko, når man investerer i aktier? Risiko kan være svært at forklare – især til nye investorer, fordi risiko kan være meget subjektivt, og hvad der er lav risiko for dig, er måske høj risiko for andre.

Hvis du er nysgerrig på, hvordan du kan minimere din aktierisiko, skal du læse med i denne blog.

Selskabsrisiko

Selskabsrisiko er risikoen tilknyttet det enkelte selskab. Det betyder, at aktien over lang tid typisk vil udvikle sig i takt med, om selskabet gør det godt eller skidt. Risiko i det enkelte selskab knytter sig derfor til fx:

  • Omsætning
  • Vækst
  • Ledelsen
  • Innovation
  • Produkter og/eller ydelser

Selskabsrisiko kan nedbringes ved at have flere forskellige aktier samt ved at sprede sig i forskellige brancher. En tommelfingerregel siger, at man minimum bør have 15 aktier for at have en god spredning.

Eksempel på minimering af selskabsrisiko i bankaktier:

Kilde: Nordnet

Kilde: Nordnet

Som det fremgår af de to kursgrafer ovenfor, var spredningen ved at have aktier i både Nordea og Danske Bank noget bedre, end hvis man blot havde ligget med Danske Bank-aktier de sidste tre år. Det havde selvfølgelig været bedre kun at have Nordea-aktier, men så var risikoen også større og hvem ved hvad der sker i fremtiden.

Afkast de sidste tre år i eksempel ved investering på 100.000 kr. (uden udbytter og skat):

Nordea: 37.030 kr.

Danske Bank: -3.640 kr.

Halvdelen i Nordea og halvdelen i Danske Bank: 16.695 kr.

En simpel måde at sprede sig på, og dermed minimere selskabsrisikoen, er via en fond eller ETF.

Ved at have en diversificeret portefølje, kan selskabsrisikoen minimeres, da forskellige aktier agerer forskelligt. Dermed vil noget både stige og falde, når man har en veldiversificeret portefølje. I praksis er det dog nok nærmest umuligt, og det kræver meget tilpasning, men tommelfingerreglen om, at ”spredning er redning”, gælder stadig.

For at gøre det simpelt, så tænk på det gamle ordsprog ”gyngerne og karrusellerne”, der handler om, at nogle gæster i en forlystelsespark gerne vil prøve de vilde forlystelser, mens andre vil prøve noget forsigtigt. Ved at have begge dele rammer man flere kunder, og man er derfor ikke så afhængig af kun en kundetype. Det samme kan man sige om selskabsrisiko. Jo flere selskaber, jo flere strenge har din portefølje at spille på.

Markedsrisiko – (også kaldet systematisk risiko)

Markedsrisiko er risikoen for tab som følge af ændrede priser på de finansielle markeder. Det kan eksempelvis være ændringer i rentesatser, valutakurser og lignende. Markedsrisiko påvirker altså det overordnede marked og ikke bare en enkelt aktie eller branche. Som aktieinvestor må man acceptere markedsrisiko, når man investerer i aktier. Aktier stiger og falder, men på langt sigt, plejer aktier at være en god investering. Man kan altså ikke diversificere sig til lavere markedsrisiko.

Markedsrisiko kan fx påvirkes af:

  • Stigende inflation
  • Finanskrise
  • Krig
  • Recession
  • Politisk uro
  • Energikrise

Globale ETF’er, som fx iShares Core MSCI World, er et godt eksempel på en afdeling, der har spredning i hele verden. Dermed er selskabsrisikoen er minimeret, men markedsrisikoen har man stadig.

Kursgraf på iShares Core MSCI World:

Kilde: Nordnet

Som det fremgår af grafen, er globale aktier indtil videre faldet i 2022 og ovenstående ETF har også tabt ca. 10% i 2022 i danske kroner. Tabet skyldes markedsrisikoen, som desværre ikke kan fjernes. Faldet er dog markant mindre, end hvad mange investorer ellers oplever lige nu, da mange aktier er faldet markant mere end 10% i 2022.

De investorer, der ligger med et fald på mere end 10% i danske kroner i 2022 har altså ikke minimeret deres selskabsrisiko tilstrækkeligt.

Så hvad skal du overveje, når det kommer til risiko?

  • Tænk over spredning i flere aktier og flere selskaber, så du kan reducere din selskabsrisiko.
  • “There is no such thing as a free lunch”
    • Højt forventet afkast = høj risiko
  • Hvilken risiko ønsker du at have i din portefølje?
  • Skal obligationer være et element?
    • Obligationer er ikke gennemgået i denne blog, men de passer godt i mange porteføljer.
    • Se min tidligere blog om obligationer her.

Hvis du er blevet nysgerrig på at læse mere om risiko og aktier, har jeg fundet en fin artikel fra Morningstar her.

Som inspiration til at lave en diversificeret aktieportefølje, kan du besøge vores inspirationsside her, eller blot se hvad vores Nordnet Indeksfond Global ESG ligger med her.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-07-26 09:37

Titlen på indlægget er jo ret ensidig, idet risiko og afkast følges ad. Man kunne også kigge på nogle selskabers nøgletal og danne sig en selvstændig mening. Det betyder godt nok, at man skal tage ansvar for sig selv og ens egen fremtid.

W. Buffet laver gode resultater og har kun foragt til overs for formueforvaltere der har som målsætning at opnå en gennemsnitlig præstation. Det kan måske være fint for private, men ikke for professionelle.

Passiv investering ødelægger også markedets rolle som diskussionsforum for hvor verden er på vej hen.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-07-26 10:21

Hej Kristian. Du har helt ret i, at man kan se på mange elementer. Denne blog skal blot illustrere, at ved at sprede sig i flere selskaber kan man reducere risikoen. Det er ikke sikkert at afkastet bliver bedre, men rigtig mange investorer i Danmark har kun 1-2 aktier og det synes jeg er for lidt. Om man går til ekstrem og vælger indeks eller selv vælger aktier styrer man naturligvis selv, men mange investorer har alt for få aktier. Fx har en del investorer kun Danske Bank aktier og har ligget med dem i 10 år. Det har desværre… Læs mere