Spring til hovedindhold

”Aktierne i OMX C-20 er kommet højt op” version 1/2

De seneste 5 år har været præget af store udsving. I sidste uge oversteg indeksværdien de tidligere højeste niveauer i tiden før finanskrisen for det danske OMX C-20 indeks. Mens indeksinvestoren således har sine investeringspenge intakt dækker udviklingen over meget store selskabsmæssige forskelle:

  • Ud af 18 selskaber (A..P. Møller Mærsk indgår med A/B aktien og Danisco er siden blevet opkøbt, afnoteret og indgår ikke i denne sammenligning) er der 9 selskaber som ligger over og tilsvarende 9 som ligger under kursniveauet for fem år siden.
  • Af de selskaber som ligger over, ligger Novo, Coloplast, William Demant Holding, Nozozymes, DSV, Topdanmark og GN Store Nord markant over niveauet for 5 år siden. Topdanmark, Novo og Coloplast skiller sig ud med en 3-4 dobling i forhold til dengang. Plus eventuelle udbytter.
  • DSV er den konjunkturfølsomme aktie som har klaret sig bedst.
  • 2 selskaber ligger lidt eller noget over: Carlsberg og Tryg
  • A.P. Møller Mærsk ligger nogenlunde på niveauet for 5 år siden.
  • Blandt de selskaber som ligger under, er det især bankernes som  fortsat slås med efterkrisesymptonerne: Danske Bank, Sydbank og Nordea (Jyske Bank indgik ikke i indeksværdien dengang) ligger alle markant lavere end dengang. Værst er det gået for Sydbank, hvor aktiekursen er blevet næsten halveret.
  • Lundbeck har skuffet – i flere omgange.
  • De absolutte bundskrabere har dog været Genmab og Vestas, hvor investorerne har måtte lægge investeringsryg til 75-90 % kursprygl. D/S Norden og boblen der brast i tørlastmarkedet, har reduceret investeringspengene til ca. 1/3 af hvad niveauet var dengang.

Ovenstående tal viser med al tydelighed at det afkast som en indeksinvestor i danske aktier sidder tilbage med ikke behøver at være det afkast, som den typiske private investor har med tiden tilbage til 2008 in mente. Lidt mere om det i det næste indlæg senere på ugen.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer