Spring til hovedindhold

Alternativer til aktier: Sådan kan du beskytte din portefølje

Nervøsiteten har samlet sig om først stigende globale renter og efterfølgende krigen i Ukraine. Hvordan kan private investorer polstre deres porteføljer, så de bedre kan stå imod tider med nedgang?

#markedsføringsmateriale# Nordnet modtager provision fra Maj Invest. Se alle satser her.

De globale aktiemarkeder har været udfordret i 2022. Nervøsiteten har samlet sig om først stigende globale renter og efterfølgende krigen i Ukraine. Det har gjort 2022 meget volatilt indtil videre.

Alle investorer drømmer om at finde krystalkuglen, der fortæller, hvordan man opnår højest muligt afkast med mindst mulig risiko. Her er jeg ked af at måtte meddele, at alle, der har ledt efter den, ender med at konkludere, at den ikke findes.

Det rigtige at gøre lige nu er i stedet at spørge dig selv: Har du styr på din investeringsstrategi?

Investeringsstrategi

Det er vigtigt at have en strategi, når man investerer. Det vil enhver erfaren investor kunne bekræfte. Typisk siger man eksempelvis, at hvis din tidshorisont er over 20 år, og din risikoappetit er høj, så bør du udelukkende have aktier – også selvom aktiemarkederne falder en i kort periode.

Typiske aktieandele for en traditionel investor
Tidshorisont på 1 år = Ingen aktier
Tidshorisont på 2 år = Næsten ingen aktier
Tidshorisont på 3 år = Lidt aktier
Tidshorisont på 5 år = Ok fordeling af aktier
Tidshorisont på 10 år = Mange aktier
Tidshorisont over 20 år = Kun aktier

Hvad hvis jeg ikke har stor risikoappetit?

Men det er jo ikke alle, der har den højeste risikoappetit. Hvis du ikke har høj risiko og lang tidshorisont, kan sammensætningen af din investeringsstrategi være lidt mere kompleks. I så fald kan det være en ide at kigge på, om der skal andre typer af værdipapirer i din portefølje end blot aktier.

Her vil jeg vise to eksempler på, hvordan man kan beskytte sin portefølje, hvis man har en medium risikoappetit og vil lave en portefølje med både aktier og alternativer til aktier. I disse eksempler er alternativet investeringsforeninger. Der er selvfølgelig andre muligheder, og du skal derfor nøje selv forholde dig til, hvad der er rigtigt for dig.

Porteføljeeksempel 1

Porteføljeeksempel 2

I eksemplerne her benytter vi investeringsforeninger fra Maj Invest. Man kunne også forestille sig andre alternativer, som fx korte statsobligationer, der giver noget beskyttelse i meget urolige markeder. Den nævnte Maj Invest Kontra er bevidst bygget op, så den bevæger sig modsat det generelle aktiemarked. Nordnet Indeks Global ESG er en ren aktiefond, så i begge tilfælde har porteføljerne 50% eksponering mod aktier. I eksempel 2 er der også inkluderet obligationer.

Fakta om Maj Invest Kontra
Afdelingen arbejder med fire aktivklasser, der traditionelt har virket som beskyttelse i perioder med uro og bobler på de finansielle markeder:
– Lange statsobligationer
– Stærke valutaer, fx schweizerfranc, yen og USD
– Ædelmetaller, fx guld og sølv
– Defensive aktier og aktieafdækning

Se mere information og aktuel allokering på Maj Invest Kontra her.

Historisk afkast på tre udvalgte fonde

Kilde: Egen tilvirkning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast, og al investering kan påføre tab.

Som det fremgår af figuren herover, har Maj Invest Kontra vist sine evner i et ellers svært 2022. Maj Invest Kontra er eneste afdeling af de tre i tabellen, som har leveret positivt afkast i 2022.

Hvis man måler på et års sigt, har globale aktier i form af Nordnet Global ESG leveret markant bedre, men i meget nervøse perioder har globale aktier haft det svært, som man tydeligt ser her i 2022.

Maj Invest Grønne Obligationer har også leveret negativt afkast her i 2022 pga. stigende renter, men faldet er mindre end globale aktier.

Guld som beskyttelse?

Guld har historisk også haft en evne til at give beskyttelse i meget volatile markeder. I 2022 er guld steget ca. 5% og har dermed også givet fin beskyttelse ved at bevæge sig modsat aktiemarkedet.

Kursgraf på guld (ÅTD 1. marts 2022)

Kilde: Nordnet

Hvis du er nervøs omkring Rusland/Ukraine og gerne vil undersøge, om investering i guld er attraktivt for dig, så har vi lavet en temaside omkring guld. Se den her.

Vi har også skrevet et blogindlæg om guld i juni 2021.

Hvad gør du nu?

Hvad gør man så nu som investor? Mit råd er: ”Definer din investeringsstrategi, og hold fast i den.”

Hvis du mangler hjælp til at finde det rigtige risikoniveau for dig, så prøv vores digitale investeringsguide.

Er du meget bekymret, håber jeg, at dette blogindlæg har givet lidt input til at reducere risiko. Er du langsigtet investor med høj risikoappetit og tror, at denne krise også forsvinder, så bør du måske købe op i aktier nu.

Læs vores blogindlæg om aktier på udsalg her.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge de omtalte værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse, og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer