Spring til hovedindhold

Danske regnskaber: Kursrisiko større end regnskabsrisiko

Investorerne er spændte. Kan de danske selskaber indfri forventninger og levere en fornuftig og acceptabel guidance, som kan forhindre at regnskabssæsonen vil blive husket som stilhed før økonomisk og kursmæssig nedtur?

Investorerne er spændte. Kan de danske selskaber indfri forventninger og levere en fornuftig og acceptabel guidance, som kan forhindre at regnskabssæsonen vil blive husket som stilhed før økonomisk og kursmæssig nedtur?

Fornuftige regnskaber

  • Konjunkturfølsomme selskaber er faldet ganske meget. Der burde være en kursmæssig stødpude på eventuelt skuffende regnskaber
  • Life science indtjening er mindre følsom. Hos investorerne fylder Novo Nordisk ganske meget (omtrent halvdelen det danske aktiemarked målt på markedsværdi), men der er mange andre større og børsnoterede danske life science selskaber.
  • Novo Nordisk prissættes aktuelt til mere end 30x 2023 forventningerne, jf. figur 1. Der er snarere en udbuds- end efterspørgselsudfordring. Kommer der fokus på prisfastsættelsen, kan det være håret i suppen?
  • Selskaber som Vestas/FLS kan være i ”farezonen” på grund af ”kursrisiko”
  • For FLS gælder, at selskabet har leveret bedre regnskaber med upside og mindre udsving de seneste kvartaler, men aktien er steget ganske meget (mere end 50 % på 6 måneder). På kort sigt vil mining trække op, og investorerne fokuserer på muligheder/synergier med hensyn til Thyssen Krupp. Samtidig vil risikoen for cement (cyklisk) trække ned.
  • Vestas er steget omtrent ligeså meget som FLS; dog på den halve tid. Flere ordrer til meget højere priser gør godt samtidig med at inputomkostninger falder. Prisfastsættelsen er dog ganske høj og forventningerne store. Er det realistisk at tro, at Vestas kan undgå at levere ”støj” efter en periode med 3/3 mulige nedjusteringer og får Vestas ”the benefit of the doubt” fordi alle forventer eller burde forvente en sand flodbølge af ordrer i 2023?
  • Bankerne kommer til at levere og følge efter Sydbank, som i 2022 leverede mange opjusteringer, hvor den seneste kom lige før jul. Jyske Bank/Danske Bank er tordnet op i kurs. Stigende renter, rentemarginal og netto renteindtægter giver medvind. Spørgsmålet er om gode tal er gode nok til at tilfredsstille kursudviklingen kortsigtet?
  • Har Coloplast set svaghed i Kina?
  • Rockwool – Lavere energipriser modsvares af svaghed i 2023 forventet nybyggeri i en periode med faldende ejendomspriser.
  • Royal Unibrew fik en ølplet med nedjustering sent i 2022. Den kommer forhåbentlig ikke igen.
  • GN Store Nord kommer svagt igennem 2022, men formentlig ikke svagere end de allerede har udmeldt. Kan guidance indfries for 2023?
  • For Maersk er det bedste overstået, men det ved investorerne. Ny topchef sejler videre ad samme rute. Tiderne med konstante og konsekvente positive præciseringer er nok overstået

Større usikkerhed:

  • Netcompany – Investorerne har sendt aktien tilbage til marts 2020. Indtjeningsforventningerne er relative stabile, men investorerne er nervøse.
  • Pandora har haft vanskeligt ved at imponere investorerne de seneste kvartaler. Aktien er moderat/lavt prissat, men investorerne er nervøse for at indtjeningen kan være usikker.
  • Demant: Kan de levere en fornuftig guidance og hvad med frasalget af Cochlear, som myndighederne ikke er så vilde med at godkende?

Kursrisiko større end ”leveringsrisiko”

De danske selskaber er generelt i god form. I tillæg til ”ingen over og ingen ved siden af Novo Nordisk” har vi en række større selskaber, som over tid har leveret rigtig gode resultater. Økonomien ser udfordret ud, og det vil have en indflydelse på guidance for konjunkturfølsomme selskaber. I en række tilfælde har aktiekurserne dog allerede givet sig en hel del i fugerne og i et vist omfang tilpasset sig en periode med negative indtjeningstilpasninger.

På selve regnskabsdagen kan mindre resultatafvigelser fra det forventede altid lave ravage. Samtidig har vi en række selskaber indenfor life science, hvis afsætning burde blive mindre påvirket af den økonomiske udvikling og afmatning.

Alt i alt er der grund til at være gennemsnitlig fortrøstningsfuld med resultaterne. Risikoen består i om investorerne har den samme opfattelse og tidshorisont som selskaberne, når de regnskabspræsterer?

Figur 1: Udvikling i indtjeningsforventninger, Novo Nordisk 2022-2024

Kilde: Marketscreener.com

Figur 2: Kursudvikling, FLSmidth, 6 måneder

Kilde: Nordnet


Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirerDette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer