Spring til hovedindhold

Er fortidens vindere også fremtidens vindere?

Verden bliver mere og mere digitaliseret, og måske Corona endda har fremskyndet processen?

Ser vi på aktiemarkedets helt store vindere de sidste ti år, så er det uden tvivl teknologi-branchen, der er stormet frem. Specielt de helt store tech-selskaber som f.eks. Apple og Microsoft har leveret enorme afkast sammenlignet med det generelle aktiemarked.

Kunderne hos Nordnet ser ud til at have opfanget den udvikling og har allerede investeret en del af deres beholdninger i teknologiselskaber.

Top fem over de mest populære tech-aktier blandt Nordnets kunder er:

Hvor meget vægter teknologien?

Teknologi vægter ca. 21 procent i MSCI World Index, hvorimod det kun vægter under tre procent i det danske indeks. Det betyder altså, at investorerne bør tænke teknologibranchen ind i porteføljen, når de ønsker at sprede deres risiko over forskellige landegrænser og brancher. Det har i hvert fald noget at sige, at IT fylder en femtedel af hele MSCI-verdensindekset.

Branche-fordeling MSCI World:

Kilde: MSCI

Vender vi næsen mod det danske indeks, så fristes man til at sige, at dem der kun investerer lokalt, de snyder sig selv for teknologiaktierne, da branchefordelingen her ser helt anderledes ud.

Fordeling i Nordnet Indeksfond Danmark:

De helt store brancher i Danmark er Sundhed og Industri, og Teknologi fylder altså ikke mere end 2,73 procent. Du kan se mere om, hvilke danske aktier der vægter mest i Nordnet Indeksfond Danmark her

Top 5 over de danske aktier, som fylder mest blandt Nordnets kunder:

Historisk afkast på teknologiaktier på 668 % de sidste 15 år

Nordnet har lige lanceret Nordnets Indeksfond Teknologi, som følger udviklingen i MSCI World Information Technology Index. Det er et globalt indeks, som lige nu indeholder 185 tech-selskaber.

Afkastgraf sidste 15 år:

Kilde: MSCI

Som det fremgår af afkastgrafen, så er det især fra 2016 og frem til i dag, at teknologiaktier virkelig har slået det gennerelle aktiemarked. Historisk afkast er dog ingen garanti for fremtidigt afkast.

De 5 største selskaber i MSCI World Information Technology Index er Apple, Microsoft, Visa, Nvidia og Mastercard.

Afkastgraf på de 5 største selskaber i MSCI World IT sidste 5 år pr. 1. juni 2021:

Kilde: Nordnet

Nøgletal på de 5 største selskaber i Nordnet Indeksfond Teknologi

SelskabMarkedsværdi MIA. USDP/EP/S
Apple2.08728,016,6
Microsoft186235,7111,79
Nvidia41879,3721,98
Visa50546,0823,7
Mastercard36357,823,81
Kilde: Nordnet

10 største aktier i Nordnet Indeksfond Teknologi:

Kan historien gentage sig?

Det gennemsnitlige årlige afkast har de seneste 10 år ligget på 18,75 procent for MSCI IT jævnfør data fra MSCI, mod det gennemsnitlige årlige afkast for MSCI World på 9,95 procent. Historisk afkast kan absolut ikke bruges som en indikator for fremtidigt afkast, og al investering indebærer risiko – men noget tyder alligevel på, at du som investor bør holde øje med teknologiaktierne i fremtiden, da de formentlig er kommet for at blive.

Hvis du vil investere i Nordnet Indeksfond Teknologi kan du gøre det her. Årlige omkostninger er 0,5 procent og den kan handleshelt uden kurtage.

Du kan også investere via Månedsopsparingen her og måske blive millionær på 10 år?:

Hvis afkastet de næste 10 år halveres ift. de seneste 10 års historiske afkast, og du kan undvære 5.000 kr. om måneden, så kan du have 1 mio. kr. før skat om 10 år.

Ovenstående tabel viser, at opsparing over en længere årrække betaler sig, især grundet renters rente-effekten. Dog er et årligt afkast på 10 procent meget højt, og fremtiden kan muligvis se anderledes ud.

Prøv selv vores beregner her, hvor du kan lægge dine egne tal ind.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer.
Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.
Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast, og investering kan medføre tab

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer