Spring til hovedindhold

Karakterbogen 1. kvartal 2023: Novo Nordisk og FLSmidth i toppen

De største danske selskaber fik resultatmæssigt en god start i 2023 i et år, som de fleste investorer frygter bliver udfordrende. Regnskaberne er generelt gode med flere toppræstationer og stor trængsel i midten af skalaen.

De største danske selskaber fik resultatmæssigt en god start i 2023 i et år, som de fleste investorer frygter bliver udfordrende. Regnskaberne er generelt gode med flere toppræstationer, stor trængsel i midten og uden at nogen får en anmærkning med hjem om en meget utilfredsstillende præstation og dumpekarakter. Det er opløftende.

Karaktererne er givet ud fra Per Hansens guide til kvartalsregnskaberne.

Komplet karakterbog

C25-karakterbogen er denne gang ”komplet” i den forstand, at alle større selskaber hjemmehørende i Danmark er blevet bedømt. Eneste undtagelse er Nordea, som i denne henseende er geografisk udenfor bedømmelse. Der er nye karakterer til Genmab og Bavarian Nordic.

Novo Nordisk og FLSmidth topper

Helt i toppen har jeg denne gang fundet anledning til at fremhæve Novo Nordisk og FLSmidth. Novo Nordisk har igen hævet sine forventninger, og de leverer igen en stærk præstation. Lige efter vil jeg denne gang fremhæve FLSmidth, som har haft godt af et ledelsesskifte. Noget kunne tyde på, at de nu har droppet de dårlige bortforklaringer for ikke at indfri forventningerne eller det som de har stillet investorerne i udsigt. Det er op til selskabet i de kommende kvartaler at bekræfte denne tese.

Værdiskabelsen blandt afgørende kriterier i et helhedsindtryk

Bedømmelsen er som sædvanlig på de økonomiske præstationer og ikke på den efterfølgende kursreaktion. I et vist omfang hænger de to ting naturligvis sammen. Det som jeg positivt/negativt bemærker, er der også andre som har lagt mærke til. Bedømmelsen tager sit udgangspunkt i værdiskabelse, forholdet mellem guidance og resultat og forventningsindfrielse. Er der en sammenhæng mellem det som præsteres og den investeringscase, som investorerne er blevet stillet i udsigt og det som leveres?

Toppen på 12: Novo Nordisk og FLSmidth

Novo Nordisk. Det er åbenbart ingen forhindring for høj vækst at udgangspunktet er stort. Kan det give andet end 12?

FLSmidth. Stærkt regnskab og økonomisk ham skifte. Ny ledelse gør hvad de siger, og siger hvad de gør. Væk med fortidens potentiale uden eksekvering og fugle på taget. Sceneskift og fast forward.

Udmærket 10: Demant

Demant. Tidlig opjustering er stærkt signal og vidner om god sigtbarhed.

Opløftende 7 med pil op: Danske Bank, DSV, Netcompany

Danske Bank. Endelig kom de med på opjusteringsbølgen blandt banker. Når det regner på præsten, drypper det på degnen 12,7 % egenkapitalforrentning er et profitabilitetstigerspring. Helåret bliver lavere, men 2-cifret egenkapitalforrentning er realistisk for første gang i mange år. Investorerne håber at tiden med skuffende profitabilitet er ovre, og at Danske Bank for alvor har optaget forfølgelsen af de konkurrenter, som de gerne vil sammenlignes med.

DSV. Siger nej til markedsandele og fokuserer på indtjeningen. DSV styrer og prioriterer sin forretning. Lavere omsætning betyder fravalg af kunder med mindre indtjening. Selskabet med den gode udvikling med en økonomi, som ikke slingrer.

Netcompany. En anelse bedre end ventet og noget bedre end frygtet efter de seneste kvartalers svingende og ”ujævne” leverancer. Forventninger om helårs vækst på 8-12 % med en 15-18 % justeret EBITDA margin. Godt cash flow og faldende gearing. En opjustering senere er en mulighed. Lad det være slut med kvartalsvise udsving og negative overraskelser.

Meget fornuftigt 4 med pil op : Jyske Bank, Chr. Hansen, ISS, Ørsted, Carlsberg, Tryg, Pandora, Vestas, Genmab, Rockwool

Jyske Bank. Fastholder forventninger. Køb af Handelsbanken og stigende renter hæver indtægterne betydeligt.

Chr. Hansen. Lidt bedre end ventet – Positiv præcisering med plads til mere.

GN Store Nord. Mindre opjustering med stor effekt på risikofornemmelsen. Meddelelsen om at GN Store Nord er ”langt fremme” med sine kapitalplaner, som skal reducere gælden via frasalg, mindre kapitaludvidelse og bedre indtjening trækker aktien op. Opjustering i sig selv ”mindre” – på basis af ”taknemmeligt sammenligningsgrundlag” – Stadig noget at bevise, men det går i den rigtige retning.

ISS. Endnu en positiv omsætningspræcisering, men desværre uden at ISS løfter marginforventninger. Prisfastsættelen er lav/moderat. Isoleret er tal til 7. Ledelsen burde, på trods af at vækst giver lidt pres på cash flow kortsigtet, anvende investorernes penge til at købe aktier tilbage. Det sker ikke, og derfor havner vi hvor vi gør.

Ørsted. Det er svært investeringsmæssigt at være Ørsted. De leverer som forventet, men tiderne hvor aktien, fordi den var grøn, kunne tiltrække sig ekstra opmærksomhed og få en højere prisfastsættelse er forbi. Et maraton i stedet for en investeringssprint.

Carlsberg. Opløftende trading update med let løftet guidance og bedre end sektorkollega Royal Unibrew.

Tryg. NOK/SEK fald slører stærkt regnskab. Højere renter giver medvind.

Pandora. Leverer solidt som vanligt. Kursen hopper og danser på regnskabsdagen og efterfølgende, men tidligere tiders drama er forsvundet.

Vestas. Bedre end ventede tal. Vestas fastholder forventningerne til helåret. Nye ordrer med lavere ordrepris kompenseres igennem lavere omkostninger for at fastholde profitabiliteten. 2023 bliver et overgangsår.

Genmab. De gode takter fortsætter. Meget stor kursstigning mindre relateret til selve regnskabet men til opdatering og forhåbninger i pipelinen.

Rockwool. Stor ståhej om mindre. Rockwool oppræciserer EBIT margin fra 8-10 % til 10 %. Samtidig lægger de for 2023 op til at salget kan falde med op til 10 %, hvor konsensus lød på 5,9 %. Det kunne have været værre. Lavere energipriser giver et boost i et år, hvor høj inflation og stigende renter presser nybygningsaktiviteten.

Fornuftigt 4 – Novozymes, Bavarian Nordic, A.P. Møller Mærsk, AMBU, Coloplast

Novozymes. Solidt uden at være meget prangende. God bioenergi, men investorerne har svært ved at identificere kurstrigger. Det ekstra, som skal gøre det vedkommende at investere her og nu, mangler. investeringscasen kan meget vel være der på den helt lange bane, men overspendering på Chr. Hansen nager investorerne.

Bavarian Nordic. Fastholder årsforventninger med en solid indtjening. Så langt så godt. Investorerne holder godt øje med den indtjening, som de er sikre på er tilbagevendende år efter år. Investorerne håber på RSV.

A.P. Møller Maersk. Fastholder sine forventninger. Lavere priser og faldende fragtmængder får indtjeningen til at falde. 1. kvartal bliver årets stærkeste. Forude venter ratepres, faldende mængder og ny tonnage – 4

AMBU. Let skuffende tal isoleret set. Forventninger fastholdes. 2. halvår bliver bedre. Kapitaludvidelse gennemført på fornuftige vilkår. Investorerne håber på at tiden med nedjusteringer er definitvt ovre. Der kræves solid vækst for at retfærdige nuværende prisfastsættelse og vækstcase.

Coloplast. Lidt under det forventede og noget under det, som investorerne havde håbet på. Negativ kursreaktion hænger bl.a. sammen med at investorerne, som har sendt aktien massivt op de seneste måneder, havde regnet med og håbet på en opjustering. Den udeblev. Derfor den harske kursreaktion på dagen.

Let skuffende 2 – Royal Unibrew

Royal Unibrew. Skuffer i det første kvartal og slutter nederst. Der mangler ca. 100 mio. i omsætning. Den gode nyhed er trods alt, at det sker i årets mindste kvartal. – Lidt skuffende, men så er det altså heller ikke værre og 2023 kan fortsat blive fornuftigt og godt.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2023-05-17 01:40

Det er bestemt i orden, fint & relevant med karakterer, som her fremført med kommentarer til!
Og ikke overraskende i forhold til de aktier jeg har i depoter nemlig Mærsk, Novo, Genmab og Vestas….
Desuden har jeg Zealand og Danske Bank som også har klaret sig godt!

Siden starten af januar og frem til dags dato er mit samlede Afkast/kurs & udbytte vokset fra 37.954 til 278.048, hvilket må siges at være OK 😉
Hilsen fra Ama’rland
Vibeke Jensen