Spring til hovedindhold

Karakterbogen 1. kvartal: Novo topper, mens Ambu flopper

Der er stadig ingen over og ved siden af Novo Nordisk, mens Ambu får investorerne til at ringe 112 med endnu en nedjustering. Vores investeringsøkonom, Per Hansen, er klar med karakterer til de danske selskaber.

Årets første og største danske kvartalsregnskaber er i hus. Der er stadig ingen over og ingen ved siden af Novo Nordisk. Mærsk sejler et lige så fremragende regnskab hjem, som DSV ditto kører. Lundbeck indfrier forventningerne, Danske Bank mangler agilitet, og Ambu leverer endnu en nedjustering og får investorerne til at ringe 112.

Her er min fulde, subjektive karakterbog for udvalgte danske selskaber.

Den fremragende præstation

12: Novo Nordisk
Ingen over og ingen ved siden af Novo Nordisk gælder stadig. Gang på gang leverer selskabet solide regnskaber og opjusteringer og har formentlig fået overbevist de sidste skeptikere om, at selskabets fremtidsudsigter er balancerede mellem insulin og fedme med mere.

Den fortrinlige præstation

10: A.P. Møller – Mærsk
Mærsk sejlede endnu et godt regnskab hjem. 2. kvartal bliver også godt, stærkt understøttet af høje fragtrater. Aktiekursen holder skansen bedre end mange andre aktier på trods af risikoen for en amerikansk recession, som kan balancere markedet mellem udbud og efterspørgsel, og som formentlig vil reducere fragtraterne betragteligt.

10: DSV
DSV overgik forventningerne og leverede en guidance 10% over konsensus for helåret. DSV kører og kværner videre. Alligevel er aktien kørt baglæns. Det skyldes en kombination af høj prisfastsættelse og økonomisk usikkerhed.

Den fornuftige præstation

7: Novozymes
Er Novozymes varigt tilbage på vækstsporet? Investorerne håber i det mindste på det.

7: Lundbeck
Lundbeck indfriede forventningerne – og mere til. Havde det ikke været for usikkerhed om 2022-udviklingen på det næststørste marked, Kina, skabt af covid-19-nedlukninger, ville Lundbeck formentlig have opjusteret forventningerne til helåret allerede nu. Efter fire aktiemæssige rædselsår, er investorerne naturligt forbeholdne efter at være blevet sveget for mange gange. Hvis det værste med sikkerhed kan siges at være overstået, er Lundbeck en god kandidat til en solid outperformance de kommende år.

7: Jyske Bank
Jyske Bank opjusterede igen forventningerne forud for sit regnskab. At dømme efter flere på hinanden gode regnskaber er banken inde i en god stime præget af en fornuftig udvikling i forretningsomfanget koblet med et omkostningsmæssigt mådehold.

7: Chr. Hansen
Chr. Hansen leverede endelig, efter for mange ”vækstskæverter”, et regnskab, som giver grund til optimisme.

7: ISS
ISS hævede sine omsætningsforventninger i sin ”trading-update” til et niveau for helåret på mere end 4% omsætningsvækst. Analytikerne har efterfølgende vekslet den opjustering til 5% højere EPS-forventninger. Noget tyder på, at ISS har gjort rent bord under Jacob Aarup-Andersen som topchef.

4: Netcompany
Netcompany indfriede forventningerne, men nervøse investorer sendte ikke desto mindre aktien yderligere 10% ned i dagene efter regnskabet. Netcompany er gået fra at have ”darling-status” til at skulle bevise, at selskabet kan blæse og have mel i munden samtidig. Vigtige pejlemærker er: 1) organisk vækst, 2) profitabilitet og 3) integration af deres store tilkøb: Intrasoft.

Den skuffende præstation

02: GN Store Nord
GN Store Nord har mistet sin glans. Regnskabet var som forventet, men aktien har fortsat den store nedtur. Aktien er gået fra at være ”højt prissat” til nu decideret at være ”billig”. I hvert fald hvis deres vækstambitioner indfries. Forskellen mellem selskabets mål og den aktuelle aktiekurs er skepsis mod strategien og eksekveringen, om Hearing og deres annoncerede produktlanceringer kan få selskabet tilbage i høreapparatstoppen, om Audio kan få komponenter, og om købet af Steelseries var en fornuftig pengeanbringelse.

02: Vestas
Vestas skuffede med endnu en nedjustering, mens investorerne håbede på, at det værste kunne være på vej til at blive lagt bag sig. Efterfølgende kunne andre selskaber også bekræfte de svære markedsvilkår.

02: Danske Bank
Danske Bank mangler agilitet. Banken fremhæver og gentager, at de er på rette vej, men investorerne er ikke imponerede. Lavere lyst til risikotagning vil uvægerligt have en fremadrettet indflydelse på indtjeningsmulighederne. Samtidig sker omkostningsreduktionen (alt) for langsomt. Forude venter en amerikansk sanktion, og målsætningen på 8,5-9% ROE næste år er der kun meget få, som tør købe ind på. For dem, som tør, og hvis Danske Bank lykkes med det, er der muligheder for en fordobling af sin investering på 18 måneder.

Den ikke beståede præstation

00: Ambu
En kat har ni liv. Hvor mange nedjusteringsliv har Ambu, som går fra skuffelse til skuffelse? Man sidder på distancen og undrer sig lidt over den meget upræcise guidance, hvor selskabet i gentagne tilfælde må gå bodsgang og til bekendelse og undskylde for endnu en nedjustering. Bundpladsen går alene til Ambu uden diskussion.


Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
4 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-05-23 13:19

Hej Per, jeg forstår ikke hele teknikken bag Danske Bank, den kommende bøde og egenkapitalforrentningen….måske du kan hjælpe mig. Som jeg forstår det, har Danske Bank hensat/reserveret en stor sum til imødegåelse af bøden. Er dette beløb afsat i regnskabet, dvs. fratrukket egenkapitalen p.t., eller står den hensat under egenkapitalen ? Umiddelbart forstår jeg det som hensættelse af likvider på en særskilt konto. Danske Bank’s udmelding om en egenkapitalforrentning på 8,5-9% ROE i 2023 indeholder den en evt. bøde ? Hvis bøden ikke er afsat i regnskabet, vil egenkapitalen jo falde med bødens størrelse, hvilket gør det væsentligt nemmere for… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-05-24 07:53

Hej Kurt Såvidt jeg er orienteret, har Danske Bank ikke hensat et specifikt beløb. Det er helt naturligt, da de 1)ikke kender beløbets størrelse 2)ikke kan estimere det (der findes INGEN) formel for det. I det øjeblik et selskab vil lave en reservation, vil det påvirke de finansielle størrelser via resultatopgørelse og balance. Det er dog ikke sådan, at man internt flytter kontante midler rundt i relation til hensættelser. Hensættelser får først en kontantbetydning ved betaling. Mange har estimeret hvad bøden kunne blive. Det er ikke sikkert der kommer en bøde, og INGEN har mulighed for at vide størrelsen, fordi… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-05-24 09:31

Ja okay, det giver meget mere mening for mig, og ja selvfølgelig har de indregnet bøden i deres udmeldinger om ROE på et eller andet plan…..Tak for hjælpen.

Gæst
Gæst
2022-05-17 18:28

👍👍👍💪