Spring til hovedindhold

Karakterbogen 4. kvartal: Pandora og DSV ligger i toppen, mens selskab ligger isoleret helt i bunden

Det har som forventet været en generelt god regnskabssæson med både fremragende og stærkt skuffende resultater. Se, hvilke større danske selskaber der ligger i top og bund i Per Hansens karakterbog.

Det har som forventet været en generelt god, dansk regnskabssæson med resultater, der sædvanen tro spænder fra det fremragende til det stærkt skuffende. I løbet af de første næsten syv uger af 2022 har de danske selskabers aktiekurser i visse tilfælde fået en hård medfart. Det er ikke et udtryk for, at de største selskaber ikke leverer gode præstationer. Det er derimod et udslag af de stigende renters indflydelse på prissætningen – tilsat et betydeligt over-/underpræsterende krydderi.

Her er min subjektive karakterbog for udvalgte større danske selskaber. Ingen får topkarakteren 12, men et enkelt selskab dumper.

Den meget gode præstation

  • 10: Pandora og Lacik shiner fortsat
    Jeg har sagt det før, men ikke desto mindre føler jeg grund til at gentage det: Alexander Lacik, CEO i Pandora, kom som et relativt ubeskrevet blad internationalt set og var måske mindre i kendiseffekt, men kæmpestor i performance. Han er Pandoras guldfugl og den perfekte makker til den stærke finansmand Anders Boyer, CFO.
  • 10: DSV gør det, andre gerne vil kunne
    DSV gør fortsat det, som ingen andre formår. Jf. litteraturen giver 80 % af alle opkøb ikke de resultater i forbindelse med M&A, som transaktionen er baseret på. DSV er undtagelsen, der bekræfter reglen. De er lidt dygtigere og meget mere disciplinerede end andre. Samtidig giver forsyningskæderne ekstra medvind på kort sigt.

Den fornuftige præstation

  • 7-10: Novo Nordisk efterlader godt indtryk
    Novo Nordisk efterlader igen et godt indtryk, og usikkerheden i forbindelse med leveringsproblemerne for Wegovy ser ud til at være et forbigående 1. halvårsfænomen.
  • 7: Carlsberg er kommet godt igennem coronakrisen
    Carlsberg har under covid-19 været i stand til at kompensere for mindre salg og profitabilitet på lukkede barer og restauranter med lavere markedsførings- og salgsomkostninger. Det kunne tyde på, at selskabet langsigtet skal investere mindre i udviklingen af deres varemærker og mere i ”konkret tilstedeværelse”. Spændende bliver det, om råvarerne, hvor prisstigninger ikke er afdækket, falder til ”ro” igen i 2022 og fremadrettet.
  • 7: Rockwool får det bedste fra flere verdener
    Rockwool leverer en god præstation. Aktien var i storform og steg med mere end 15 % efter et godt regnskab og en god guidance. Flot, selv om kursstigningen kortsigtet var lidt til den gode side. Selskabet får det bedste fra flere verdener: høj byggeaktivitet, bl.a. drevet af lave renter, stigende ejendomspriser og samtidig grøn medvind fra isolering.
  • 7: A.P. Møller Mærsk – rater skaber en pengemaskine
    A.P. Møller Mærsk leverede tal helt klinet op ad konsensus. Det samme gjorde sig gældende for så vidt angår guidance for 2022 EBITDA/EBIT/frit cash flow på henholdsvis 24 mia. USD/19 mia. USD/15 mia. USD. Pengene fosser ind i kassen, først og fremmest på grund af høje rater.

Den skuffende præstation

  • 02: Vestas – svagt som ventet
    Uger før regnskabet løftede Vestas sløret for tal i hovedtræk og gav 0-4 % EBIT margin guidance for 2022, som på det tidspunkt lå under konsensus. Ikke de store overraskelser, desværre. Vestas tal er svage, men i forhold til konkurrenterne er de mere end acceptable. Vestas er altså den stærke elev i den generelt svage klasse.
  • 02: Novozymes leder stadig efter væksten
    Novozymes leder stadig efter fortidens vækstrater. Prisfastsættelsen er stadig ganske høj på trods af et kursfald på mere end 25 % i år.
  • 00-02: Ny Ambu-nedpræcisering – stort insiderkøb er et mysterium
    Ambu har fået en dårlig vane med løbende at skuffe investorerne med nedpræciseringer. Denne gang var ingen undtagelse. Det er lidt af et mysterium, hvorfor topchef Juan Jose Gonzalez spenderede 26 mio. af sine egne penge på at købe aktier i september måned 2021. Siden er forventningerne blevet nedpræciseret yderligere to gange, og aktien er faldet med mere end 1/3. Ambus stjerne er falmet meget, og aktien er blevet decimeret til 1/3, siden den toppede i starten af 2021. Investorerne må ligesom Gonzalez indstille sig på at være tålmodige.
  • 00-02: Vækststjernen Netcompany blegner
    Netcompany blev børsnoteret i 2018. Fra kurs 155 gik det mere end stærkt de første 3,5 år, og aktien toppede i niveauet 850 i midten af 2021. Siden da er det gået meget hurtigt baglæns. Skuffende vækst, udfordringer i Holland og bekymringer om, hvorvidt Netcompany kan vokse organisk OG akkvisitativt samtidig, har gjort investorerne mere forbeholdne. Aktien er faldet yderligere 20 % på regnskabet, stort set svarende til den indtjeningsrevision, som analytikerne har lavet efterfølgende.

Den ikke beståede præstation

  • 00-minus 3: Ingen under og ingen ved siden af Lundbeck, der ligger isoleret i bunden
    Hvis du følger mine beretninger, vil du være bekendt med udtrykket: ”Ingen over og ingen ved siden af Novo Nordisk.” Når vi er i den anden ende af skalaen, hvor Lundbeck befinder sig, kan konklusionen ikke blive anden end: ”Ingen under og ingen ved siden af.” Selskabet skuffer igen og igen på omsætning og indtjening, på guidance og vækst samt på pipeline. Måske skulle Lundbeck gå lidt mere i dialog med analytikerne for at undgå hele tiden at skulle gå til markedet med tal under det forventede. Der mangler ekstrem sense of urgency.

    Selve karakteren er klart til dumpet. Hvis man samtidig medtager beskeden til investorerne om at splitte aktien i stemmesvage og -stærke ejerandele for at kunne købe op, nærmer karakteren sig det absolutte bundpunkt minus 3. Opkøb er noget, de stærke gør ud fra et styrket udgangspunkt. Aktien er på fire år faldet til ca. 1/3, og et opkøb kan ikke undgå at være udvandende. Hvordan kan Lundbeck hævde, at de er bedste ejere af et andet selskab i en opkøbssituation med udviklingen de seneste 10-20 år in mente? Det spørger investorerne sig med rette.

    Opsplitningen sker for, at Lundbeckfonden kan bibeholde den stemmemajoritet, som de har haft siden børsnoteringen for mere end 20 år siden. For et selskab af Lundbecks kaliber med prominente navne og kapaciteter, er det meget langt under niveau. Det ser fra sidelinjen ud som om, at en fortsat børsnotering ikke mindst sker som en gestus for Lundbeckfonden.

Regnskabssæsonen består samlet med et karaktersnit på 4,3

Regnskabssæsonen får et ”godt og vel godkendt 4+” som karakter. Tallet er udregnet uvægtet. Det mest indtjenende selskab, A.P. Møller Mærsk og dernæst Novo Nordisk, vægter lige så meget som selskaberne med den mindste vægtning. For Novo Nordisk, Ambu og Netcompany er karakteren beregnet som gennemsnit af interval.

BEMÆRK: Karakterbogen er min subjektive opfattelse af regnskaberne. Det er ikke meningen, at alle selskaber skal kommenteres.


Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirerDette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
6 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-02-20 12:34

Tak for analyse og ser du ambu den vender den synkende skude eller forsætte negative kurve?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-02-21 08:12

Hej Martin Et par betragtninger og lidt om det forløb, som har sendt aktien baglæns: Om et par måneder er det 3 år siden tidligere topchef Lars Marcher blev fyret og Juan Jose Gonzalez blev hentet ind som ny topchef. 3 år senere er aktien sendt netop tilbage til det udgangspunkt • I det sene forår 2019 blev dengang topchef Lars Marcher fyret i AMBU • Årsagerne var formentlig flere. Topchefen havde nok fået lidt for meget magt i forhold til bestyrelsen (antager jeg) og samtidig ville bestyrelsen styre AMBU lidt i en anden retning • Der blev også skiftet… Læs mere

Gæst
Gæst
2022-02-16 14:35

Vestas burde ligge lidt højere i tabellen.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-02-16 17:58

Hej Flemming

Jeg glæder mig til så snart som muligt, at give Vestas den højere karakter, som bedre regnskabstal og udvikling i givet fald, til den tid, vil berettige

Hilsen
Per

Gæst
Gæst
2022-02-16 09:13

Topkarakteren 12 tilfalder dig Per Hansen for din altid gode og skarpe analyser.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-02-16 12:47

Hej Mikkel

Tak for de pæne ord:-)

Hilsen
Per