Grundet den store interesse for Nordnets børsnotering kan du kan i øjeblikket opleve længere svartider på vores telefoner og mail.
Ritzau Finans har siden tirsdag morgen oplevet tekniske problemer. Derfor er der fortsat ingen nyhedsstrøm fra Ritzau – herunder til Nordnets kunder. Ritzau arbejder på at løse problemet.

Nordiske Udbytteaktier 2020

Ansporet af diverse succesrige udenlandske udbytteporteføljer har jeg for Dansk Aktionærforening de seneste ni år udvalgt tolv nordiske udbytteaktier med udbytteafkast på den gode side af fire procent. 2019 porteføljen gav et afkast 1,9 procent, mens det førende indeks for nordiske aktier (MSCI Nordic) i samme periode vandt 3,2 procent. Se nedenstående tabel.

Norske Selvaag Bolig gav med 40,1% det højeste afkast efterfulgt af Novo Nordisk, der gav afkast på 25,1%. De dårligste aktier var svenske Mekonomem, der tabte 32,4% og Pandora, der tabte 31,3%. Acando og Oriflame blev købt af børsen i løbet af året.

Den nordiske udbytteportefølje har siden starten i efteråret 2010 givet et afkast på 154,2 procent, mens det førende nordiske indeks er steget 104,8 procent. Udbytteporteføljen har altså siden start givet et merafkast på 49,5 procent. Se nedenstående tabel.

Jeg har i oktober 2019, igen for Dansk Aktionærforening, udvalgt en ny nordisk udbytteportefølje for 2020. Her har jeg fravalgt aktier, der de seneste tolv måneder har udbetalt mere i udbytte, end markedet forventer, de vil tjene i 2019. Altså aktier med “payout ratio” eller udbytterate over 100 procent målt på historiske udbytter og aktuel indtjening. Derved blev en række selskaber frasorteret, herunder Hennes & Mauritz fra 2018 poerteføljen og Sampo fra 2019 porteføljen. Jeg har også valgt at se bort fra selskaber med børsværdi under en milliard kroner, eksempelvis Bredband 2. Endelig har jeg fravalgt alle selskaber med udbytteafkast under 4,0 procent, hvorved en lang række ellers profitable og aktionærvenlige selskaber blev fravalgt, herunder Gjensidige (udbytteafkast på 3,9%), Stora Enso (3,9%), Ahlström-Munksjö (3,9%), Volvo (3,8%) og Elisa (3,6%).

Den endelige shortliste med 58 profitable og højtydende nordiske aktier er vist i nedenstående tabel. Aktier markedet med rød skrift indgår i 2020 porteføljen.

Shortlisten omfatter 18 finske aktier, 17 danske aktier, 15 norske aktier og otte svenske aktier. Egentligt var der kun 11 danske selskaber, der klarede kriterierne, men ligesom i de foregående år, har jeg valgt at tælle aktietilbagekøb med som udbytter for de danske aktier. Og den detalje betyder altså, at yderligere seks danske aktier kom med på shortlisten nemlig Jyske Bank, Novo Nordisk, Ringkjøbing Landbobank, United International Enterprises, Novozymes og William Demant Holding.

Jeg gav genvalg til følgende otte aktier: Jyske Bank, Nokian Tyres, Telenor, Novo Nordisk, Aspo, Pandora, Veidekke og Selvaag Bolig. Jeg fik dermed plads til fire nye aktier: Betsson, Bilia, Beijer Alma og Fiskars. Se tabel med nøgletal for 2020 porteføljen nedenfor (data pr. 9. oktober 2019).

Jeg håber selvfølgelig at udbytteporteføljen vil klare sig godt, og bedre end markedet. Det finder vi ud af hen ad vejen….

Hvad mener du om 2020 porteføljen. Er der dårlige aktier i porteføljen? Hvorfor? Hvilke aktier burde jeg have valgt i stedet? Har du selv favoritter blandt aktierne på shortlisten? Har jeg overset nogle nordiske aktier, der har udbytteafkast over 4%? Jeg hører gerne din mening.

Disclaimer. Jeg ejer selv aktier i Pandora, Jyske Bank, Sydbank, Ringkjøbing Landbobank, Bredband 2, NNIT, Topdanmark, Novo Nordisk, Nokian Tyres og Hennes & Mauritz.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
20 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2019-11-22 16:23

Hej Thorleif. I en trend stigning der har varet i 10 år tager vinderne alt. At være udbytte- valueinvestor er vel det sværeste overhoved. Vinderne kan ikke købes, fordi de er alt for dyre og de billige aktier kan godt blive endnu billigere. Jeg har vist tidligere skrevet på din blog, at risikoen ikke er at eje aktier, men at handle, så at du fastholder 8 selskaber er en fordel. Efter dine kriterier er dit porteføljevalg vel rigtigt. Af de få selskaber på din liste, jeg kender noget til, vil jeg kun turde købe Novo. Jeg er en dårlig udbytte-… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  anonymous
2019-11-25 10:29

Hej Tage, Jeg er enig i hvad du skriver. De senere år er de populære aktier blevet mere populære (vækstaktier), mens mindre populære aktier (valueaktier) har underperformet. Det er ikke givet den trend fortsætter. De næste ti år kan blive helt anderledes. Hvem ved? Det er svært hvis ikke umuligt at forudsige hvornår en trend skifter. Det klogeste er ofte at holde kursen uden at handle for meget. Det er den strategi jeg forsøger at følge. Philip Fisher hyldede kvalitetsaktier. Hans strategi var at holde fast i de gode aktier uanset om de blev meget populære. Det kan man lære… Læs mere

Heino
Heino
2019-11-27 10:22

Lidt kommentarer:
– Jyske Bank meddelte 30/10 at de ikke udbetaler udbytte i 2020. De burde være ude.

– Hvordan får du Novo Nordisk til at have en udbytteprocent på +4%? De ligger langt under, og bør være ude på den baggrund.

– Du har elimineret Sampo, uden hensyn til deres meddelelse om at de forventer at udbetale mindre end tidligere (forventet niveau omkring 2,1 – 2,3 € pr. aktie) og burde således stadig være i betragtning ud fra de opførte kriterier.

Heino
Heino
Svar til  Thorleif Jackson
2019-12-23 15:27

Hej Thorleif. Jeg synes det er misvisende at have aktier med, som ikke udbetaler udbytte. Tilbagekøbsprogrammer giver ikke investorerne penge i hånden. At aktietilbagekøb, også, kan være et parameter i en samlet betragtning, er jeg ikke uenig i. Men når selskaber ikke betaler udbytter, kan de altså ikke indgå i en udbytteportefølje. Hvad angår Novo, så synes jeg stadig at du er ude i en gradbøjning af de opstillede porteføljeregler, når du indregner tilbagekøb som udbytte. Hvad angår Sampo, så synes jeg også at det er en anelse søgt at tage udgangspunkt i hvad man betalte i ’18, når der… Læs mere

David
David
2019-11-28 11:56

Hvorfor bruger du aritmetrisk- og ikke geometrisk gennemsnit i opgørelsen over afkastet de seneste 9 år?

Leif
Leif
2019-11-28 17:46

Hej Thorleif. Kan du angive et sted hvor man finder en oversigt over datoer for udbytte betaling på de enkelte aktier

Torben Nielsen
Torben Nielsen
Svar til  Thorleif Jackson
2019-12-04 21:13

På Nordnets gamle side, var der under punktet ”Markedet” en undermenu som hedder: Kommende generalforsamlinger og udbytte. Her bliver der oplistet kommende generalforsamlinger og datoer for udbytte. Men i takt med at tiden går, bliver selskaberne hele tiden skiftet ud, så man kan, for eksempel, ikke længere kan se, hvor meget Novo Nordisk gav i udbytte i år. Man kunne måske foreslå, at Nordnet samler de viste, men nu slettede, oplysninger i et arkiv for hvert år, så man kan se hvad der skete tidligere. Punktet: Kommende generalforsamlinger og udbytte, har jeg endnu ikke fundet på den nye side, men… Læs mere

Tomas
Tomas
Svar til  Thorleif Jackson
2019-12-08 07:52

Hej Thorleif. Jeg er fornyligt begyndt på at købe udbytte aktier – så derfor er mit svar med forbehold for at jeg overser noget. Men på https://tools.morningstar.dk/ så fandt jeg at hvis man først søger selskabet frem, derefter går ind under “regnskaber” og under regnskaber vælger “udbytter” får man en liste (f.eks. for Danske Bank: https://tools.morningstar.dk/dk/stockreport/default.aspx?tab=10&vw=div&SecurityToken=0P0000A5KA%5D3%5D0%5DE0WWE%24%24ALL&Id=0P0000A5KA&ClientFund=0&CurrencyId=DKK ) – er det noget man kan bruge ?

Kristoffer
Kristoffer
2019-11-28 21:41

Hej Thorleif. Jeg undrer mig over fraværet af Europris på din liste. Jeg ville faktisk tro, at netop dét selskab ville være lige efter dit hoved. Det handler billigt, det har stabil vækst, er inden for stabilt forbrug og har en yield på ca. 6% (70% udbetaling).

Kunne du i øvrigt komme med en kommentar til Protector? Er du stadig positiv fremover, nu hvor de har sat ejerskifte-delen til salg (deres tidligere vækstdriver)? Jeg selv er blevet lettere pessimistisk – især når man kigger på deres investeringsresultater de sidste par år.

På forhånd tak
Kristoffer

Tomas
Tomas
2019-12-08 06:43

Hej Thorleif. Tak for en god og logisk oversigt. Bare et kort spørgsmål: Pandora har – som jeg læser listen – et payout ratio på 186% – men alligevel har du dem med i din endelige portefølje ?

Jeg ville mene at de burde falde ud p.g.a. kravet om “Her har jeg fravalgt aktier, der de seneste tolv måneder har udbetalt mere i udbytte, end markedet forventer, de vil tjene i 2019. Altså aktier med “payout ratio” eller udbytterate over 100 procent målt på historiske udbytter og aktuel indtjening. ” – eller er der noget jeg har overset her ?

Casper F
Casper F
2019-12-21 12:06

Hej Thorleif, en af dine gamle travere (eller måske rettede “flydere”), Jinhui Shipping, hænger noget med mulen. Jeg døjer selv med aktien i depotet og vil høre dine tanker om den. På den ene side handler den jo langt under NAV, men på den anden side er jeg noget loren overfor at de har solgt så mange af deres skibe og i stedet købt investeringsejendomme. Dels er det aldrig betryggende når et kinesisk firma pludselig fuldstændigt skifter forretningsmodel, og dels synes jeg at det virker helt umådeligt tosset at skifte fra tørlast til ejendomme nu hvor fragtraterne og skibspriserne lader… Læs mere

Maria
Maria
2019-12-23 14:06

Hej Thorleif, Tar du utelukkende utgangspunkt i aksjeutbytte, og ikke i selve utviklingen av prisen på aksjen? Jeg tenker fx på Fiskars som går nedad (ca. 25 % det siste året). Kan du knytte et par ord til hvorfor Fiskars likevel er god å kjøpe? Hilsen Maria

Maria
Maria
Svar til  Maria
2019-12-23 14:41

Jeg var måske ikke helt klar i spyttet. Jeg er med på at utbytteavkastet, som du vil ha over 4 %, er utbyttet set i forhold til aksjekursen. Men jeg lurer på om aksjekursens utvikling ikke bør være med i overvejelsene i forhold til at fyre en aksje inn i ens portefølje?

Mary
Mary
2020-02-08 19:04

Hvad med Chemometec? 🤔

Kristine Jørgensen
Kristine Jørgensen
2020-02-21 16:44

Hej Thorleif. Jeg syntes ikke at kunne se Solar på listen. Giver de ikke et udbytte på over 4%. Det er vist på 14 og dagskursen er på 317 ca.