Spring til hovedindhold

Nordiske Udbytteaktier 2020

Ansporet af diverse succesrige udenlandske udbytteporteføljer har jeg for Dansk Aktionærforening de seneste ni år udvalgt tolv nordiske udbytteaktier med udbytteafkast på den gode side af fire procent. 2019-porteføljen gav et afkast på 1,9%, mens det førende indeks for nordiske aktier (MSCI Nordic) i samme periode vandt 3,2%. Se nedenstående tabel.

Norske Selvaag Bolig gav med 40,1% det højeste afkast efterfulgt af Novo Nordisk, der gav afkast på 25,1%. De dårligste udbytteaktier var svenske Mekonomem, der tabte 32,4% og Pandora, der tabte 31,3%. Acando og Oriflame blev købt af børsen i løbet af året.

Den nordiske udbytteportefølje har siden starten i efteråret 2010 givet et afkast på 154,2 procent, mens det førende nordiske indeks er steget 104,8 procent. Udbytteporteføljen har altså siden start givet et merafkast på 49,5 procent. Se nedenstående tabel.

Hvilke udbytteaktier er med i 2020-porteføljen?

Igen for Dansk Aktionærforening har jeg i oktober 2019 udvalgt en ny nordisk udbytteportefølje for 2020. Her har jeg fravalgt udbytteaktier, der de seneste tolv måneder har udbetalt mere i udbytte, end markedet forventer, de vil tjene i 2019. Altså aktier med “payout ratio” eller udbytterate over 100 procent målt på historiske udbytter og aktuel indtjening. Derved blev en række selskaber frasorteret herunder Hennes & Mauritz fra 2018-porteføljen og Sampo fra 2019-porteføljen. Jeg har også valgt at se bort fra selskaber med børsværdi under en milliard kroner eksempelvis Bredband 2. Endelig har jeg fravalgt alle selskaber med udbytteafkast under 4,0 procent, hvorved en lang række ellers profitable og aktionærvenlige selskaber blev fravalgt herunder Gjensidige (udbytteafkast på 3,9%), Stora Enso (3,9%), Ahlström-Munksjö (3,9%), Volvo (3,8%) og Elisa (3,6%).

Den endelige shortliste med 58 profitable og højtydende nordiske udbytteaktier er vist i nedenstående tabel. Aktier markeret med rød skrift indgår i 2020-porteføljen.

Shortlisten omfatter 18 finske aktier, 17 danske aktier, 15 norske aktier og otte svenske aktier. Egentligt var der kun 11 danske selskaber, der klarede kriterierne, men ligesom i de foregående år, har jeg valgt at tælle aktietilbagekøb med som udbytter for de danske aktier. Og den detalje betyder altså, at yderligere seks danske aktier kom med på shortlisten nemlig Jyske Bank, Novo Nordisk, Ringkjøbing Landbobank, United International Enterprises, Novozymes og William Demant Holding.

Jeg gav genvalg til følgende otte aktier: Jyske Bank, Nokian Tyres, Telenor, Novo Nordisk, Aspo, Pandora, Veidekke og Selvaag Bolig. Jeg fik dermed plads til fire nye aktier: Betsson, Bilia, Beijer Alma og Fiskars. Se tabel med nøgletal for 2020-porteføljen nedenfor (data pr. 9. oktober 2019).

Jeg håber selvfølgelig, at udbytteporteføljen vil klare sig godt og bedre end markedet. Det finder vi ud af hen ad vejen….

Hvad mener du om 2020-porteføljen? Er der dårlige aktier i porteføljen? Hvorfor? Hvilke aktier burde jeg have valgt i stedet? Har du selv favoritter blandt aktierne på shortlisten? Har jeg overset nogle nordiske aktier, der har udbytteafkast over 4%? Jeg hører gerne din mening.

Disclaimer. Jeg ejer selv aktier i Pandora, Jyske Bank, Sydbank, Ringkjøbing Landbobank, Bredband 2, NNIT, Topdanmark, Novo Nordisk, Nokian Tyres og Hennes & Mauritz.

Læs også, hvilke aktier Thorleif Jackson valgte til sin nordiske udbytteportefølje for 2021.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
21 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-02-21 16:44

Hej Thorleif. Jeg syntes ikke at kunne se Solar på listen. Giver de ikke et udbytte på over 4%. Det er vist på 14 og dagskursen er på 317 ca.

Gæst
Gæst
2020-02-08 19:04

Hvad med Chemometec? 🤔

Gæst
Gæst
2019-12-23 14:06

Hej Thorleif, Tar du utelukkende utgangspunkt i aksjeutbytte, og ikke i selve utviklingen av prisen på aksjen? Jeg tenker fx på Fiskars som går nedad (ca. 25 % det siste året). Kan du knytte et par ord til hvorfor Fiskars likevel er god å kjøpe? Hilsen Maria

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-12-23 14:41

Jeg var måske ikke helt klar i spyttet. Jeg er med på at utbytteavkastet, som du vil ha over 4 %, er utbyttet set i forhold til aksjekursen. Men jeg lurer på om aksjekursens utvikling ikke bør være med i overvejelsene i forhold til at fyre en aksje inn i ens portefølje?

Gæst
Gæst
2019-12-21 12:06

Hej Thorleif, en af dine gamle travere (eller måske rettede “flydere”), Jinhui Shipping, hænger noget med mulen. Jeg døjer selv med aktien i depotet og vil høre dine tanker om den. På den ene side handler den jo langt under NAV, men på den anden side er jeg noget loren overfor at de har solgt så mange af deres skibe og i stedet købt investeringsejendomme. Dels er det aldrig betryggende når et kinesisk firma pludselig fuldstændigt skifter forretningsmodel, og dels synes jeg at det virker helt umådeligt tosset at skifte fra tørlast til ejendomme nu hvor fragtraterne og skibspriserne lader… Læs mere

Gæst
Gæst
2019-12-08 06:43

Hej Thorleif. Tak for en god og logisk oversigt. Bare et kort spørgsmål: Pandora har – som jeg læser listen – et payout ratio på 186% – men alligevel har du dem med i din endelige portefølje ?

Jeg ville mene at de burde falde ud p.g.a. kravet om “Her har jeg fravalgt aktier, der de seneste tolv måneder har udbetalt mere i udbytte, end markedet forventer, de vil tjene i 2019. Altså aktier med “payout ratio” eller udbytterate over 100 procent målt på historiske udbytter og aktuel indtjening. ” – eller er der noget jeg har overset her ?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-12-17 13:46

Hej Thomas, Pandora betaler for tiden udbytte på 9 kr. pr. halvår. Altså 18 kroner pr. år. Til sammenligning var indtjeningen pr. aktie 47 kroner i 2018. Som sådan var payout ratio blot 38% i 2018. I 2019 forventes pt. indtjening svarende til 27 kroner pr. aktie. Forventet payout ratio i 2019 er dermed 67% – altså et godt stykke under 100%. Pandora har også et stort aktietilbagekøbsprogram. Hvis man vælger at medregne aktietilbagekøb, bliver payout ratio over 100%. Det betyder dog ikke i sig selv at udbyttet er usikkert. Det betyder snarere, at man må forvente, at aktietilbagekøbet bliver… Læs mere

Gæst
Gæst
2019-11-28 21:41

Hej Thorleif. Jeg undrer mig over fraværet af Europris på din liste. Jeg ville faktisk tro, at netop dét selskab ville være lige efter dit hoved. Det handler billigt, det har stabil vækst, er inden for stabilt forbrug og har en yield på ca. 6% (70% udbetaling).

Kunne du i øvrigt komme med en kommentar til Protector? Er du stadig positiv fremover, nu hvor de har sat ejerskifte-delen til salg (deres tidligere vækstdriver)? Jeg selv er blevet lettere pessimistisk – især når man kigger på deres investeringsresultater de sidste par år.

På forhånd tak
Kristoffer

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-12-01 19:22

Hej Kristoffer, Jeg er enig i at Europris lever op til alle mine kriterier. Det er en fejl dette selskab ikke var med på shortlisten. Der kan godt være andre selskaber i Norge, Sverige, Finland og Danmark, der ikke er kommet med på listen. Udfordringen er, at jeg ikke har lister over samtlige selskaber og deres udbytter og dermed deres udbytteafkast. Jeg arbejder derfor i praksis med en opdatering af sidste års liste, som er en opdatering af forrige års liste, som er en opdatering af…. Jeg har det selv fint med Protector. Det er rigtigt at investeringsafkastet har skuffet.… Læs mere

Gæst
Gæst
2019-11-28 17:46

Hej Thorleif. Kan du angive et sted hvor man finder en oversigt over datoer for udbytte betaling på de enkelte aktier

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-12-01 19:14

Hej Leif,
Nej desværre. Jeg kender ikke et godt sted, hvor man kan se historiske og fremtidige udbytter. Jeg har selv været inde på selskabernes hjemmesider for at downloade/læse årsregnskaber og kvartalsregnskaber. Det er møjsommeligt arbejde….

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-12-04 21:13

På Nordnets gamle side, var der under punktet ”Markedet” en undermenu som hedder: Kommende generalforsamlinger og udbytte. Her bliver der oplistet kommende generalforsamlinger og datoer for udbytte. Men i takt med at tiden går, bliver selskaberne hele tiden skiftet ud, så man kan, for eksempel, ikke længere kan se, hvor meget Novo Nordisk gav i udbytte i år. Man kunne måske foreslå, at Nordnet samler de viste, men nu slettede, oplysninger i et arkiv for hvert år, så man kan se hvad der skete tidligere. Punktet: Kommende generalforsamlinger og udbytte, har jeg endnu ikke fundet på den nye side, men… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-12-08 07:52

Hej Thorleif. Jeg er fornyligt begyndt på at købe udbytte aktier – så derfor er mit svar med forbehold for at jeg overser noget. Men på https://tools.morningstar.dk/ så fandt jeg at hvis man først søger selskabet frem, derefter går ind under “regnskaber” og under regnskaber vælger “udbytter” får man en liste (f.eks. for Danske Bank: https://tools.morningstar.dk/dk/stockreport/default.aspx?tab=10&vw=div&SecurityToken=0P0000A5KA%5D3%5D0%5DE0WWE%24%24ALL&Id=0P0000A5KA&ClientFund=0&CurrencyId=DKK ) – er det noget man kan bruge ?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-03-25 16:35

Tjek morningstar under rengskab er der noget som heder udbytte. Man kan se alle udbytte betalinger igennem tiden.

Gæst
Gæst
2019-11-28 11:56

Hvorfor bruger du aritmetrisk- og ikke geometrisk gennemsnit i opgørelsen over afkastet de seneste 9 år?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-12-01 19:12

Hej David,
Du har en god pointe. Jeg har ganske enkelt valgt at bruge et simpelt gennemsnit for ikke at forvirre læseren. Jeg har indtryk af at de fleste læsere har svært ved at forstå forskellen gange enkelt. De læsere, der forstår forskellen, kan let selv beregne det geometriske gennemsnit, Porteføljens afkast på 154,2% giver således et årligt afkast på 10,9% p.a. (niende rod af 2,542), mens markedsafkastet på 104,8% giver et årligt afkast på 8,3% p.a. (niende rod af 2,048).

Gæst
Gæst
2019-11-27 10:22

Lidt kommentarer:
– Jyske Bank meddelte 30/10 at de ikke udbetaler udbytte i 2020. De burde være ude.

– Hvordan får du Novo Nordisk til at have en udbytteprocent på +4%? De ligger langt under, og bør være ude på den baggrund.

– Du har elimineret Sampo, uden hensyn til deres meddelelse om at de forventer at udbetale mindre end tidligere (forventet niveau omkring 2,1 – 2,3 € pr. aktie) og burde således stadig være i betragtning ud fra de opførte kriterier.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-12-01 19:03

Hej Heino, Du mener Jyske Bank bør være ude, da selskabet ikke betaler udbytter. Jeg er uenig. Jeg har beregnet Jyske Banks udbytteafkast til 10,2% for 2018. Jeg har herunder beregnet udbyttet inkl. aktietilbagekøb til 21,9 kr. (5,85 kr. + 1.287 mDKK/80,125 mio. aktier). Det er mere end 4,0%, og derfor er aktien med. Det er korrekt at Jyske Bank ikke har udbetalt udbytte i 2019, og nok heller ikke gør det i 2020. Men selskabet har fortsat et massivt aktietilbagekøb. Hvis aktietilbagekøbet er på eksempelvis 1.000 mDKK i 2019, og antallet af aktier ultimo 2019 er 77 mio. stk,… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-12-23 15:27

Hej Thorleif. Jeg synes det er misvisende at have aktier med, som ikke udbetaler udbytte. Tilbagekøbsprogrammer giver ikke investorerne penge i hånden. At aktietilbagekøb, også, kan være et parameter i en samlet betragtning, er jeg ikke uenig i. Men når selskaber ikke betaler udbytter, kan de altså ikke indgå i en udbytteportefølje. Hvad angår Novo, så synes jeg stadig at du er ude i en gradbøjning af de opstillede porteføljeregler, når du indregner tilbagekøb som udbytte. Hvad angår Sampo, så synes jeg også at det er en anelse søgt at tage udgangspunkt i hvad man betalte i ’18, når der… Læs mere

Gæst
Gæst
2019-11-22 16:23

Hej Thorleif. I en trend stigning der har varet i 10 år tager vinderne alt. At være udbytte- valueinvestor er vel det sværeste overhoved. Vinderne kan ikke købes, fordi de er alt for dyre og de billige aktier kan godt blive endnu billigere. Jeg har vist tidligere skrevet på din blog, at risikoen ikke er at eje aktier, men at handle, så at du fastholder 8 selskaber er en fordel. Efter dine kriterier er dit porteføljevalg vel rigtigt. Af de få selskaber på din liste, jeg kender noget til, vil jeg kun turde købe Novo. Jeg er en dårlig udbytte-… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-11-25 10:29

Hej Tage, Jeg er enig i hvad du skriver. De senere år er de populære aktier blevet mere populære (vækstaktier), mens mindre populære aktier (valueaktier) har underperformet. Det er ikke givet den trend fortsætter. De næste ti år kan blive helt anderledes. Hvem ved? Det er svært hvis ikke umuligt at forudsige hvornår en trend skifter. Det klogeste er ofte at holde kursen uden at handle for meget. Det er den strategi jeg forsøger at følge. Philip Fisher hyldede kvalitetsaktier. Hans strategi var at holde fast i de gode aktier uanset om de blev meget populære. Det kan man lære… Læs mere