Spring til hovedindhold

Regnskaber: Opjusterer ISS, kan Novo Nordisk gøre det igen og hvad med Danske Bank?

Den amerikanske regnskabssæson er godt i gang. Et let sammenligningsgrundlag er en del af årsagen til en væsentlig indtjeningsvækst. Stigende olie- og råvarepriser en anden. For det tredje hiver de store amerikanske banker indtjeningsvæksten i vejret. Det bliver en god amerikansk og formentlig også dansk regnskabssæson.

Flere overgår med stigende margin

Set over en længere periode har 65-70 % af de amerikanske selskaber for vane at overgå indtjeningsforventningerne, mens ca. 15 % indfrier forventningerne. Hvis det fortsætter og ender som de første ”stikprøver” tilsiger, er der allerede nu grund til at glæde sig regnskabsmæssigt til resultaterne for de største selskaber i S&P 500-indekset. Mere end 80 % af den fjerdedel af selskaber, som har aflagt regnskaber, har overgået indtjeningsforventningerne.

Taknemmeligt sammenligningsgrundlag

Den gennemsnitlige indtjeningsvækst er for de aflagte regnskaber viser en indtjeningsvækst på 30 %. Den meget store indtjeningsvækst skyldes en kombination af et taknemmeligt sammenligningsgrundlag (3. kvartal 2020 meget præget af Covid-19, mens 3. kvartal 2021 er påvirket af året efter Covid kulminationen).

Energipriser, metaller og banker driver udvikling

Udover ”økonomien åbner sig op igen” er der også andre faktorer, som driver fremgangen i indtjeningen. Stigende energipriser giver primært olie- og gasselskaberne medvind. Stigende materialepriser gavner selskaberne inden for ”Materialer”, og de store amerikanske banker nyder godt af stor handelsaktiviteter fra værdipapirer, en økonomi i fremgang og tilbageførsler af tabsreservationer. De store banker har allerede ”bekræftet” forventningerne i gode regnskaber.

Netflix/Tesla: Mod nye kursrekorder efter fornuftige regnskaber

Netflix og Tesla har begge aflagt fornuftige regnskaber og investorerne har, måske lidt overraskende, kvitteret med større kursstigninger. Netflix guidance for indeværende kvartal ligger under konsensusforventningerne. Alligevel er aktien steget til nye kursrekorder. Måske drevet af forventninger/håb om nye prisstigningers positive indvirkning på indtjeningsudviklingen.

Tesla overgik på bundlinjen, men forblev lidt under omsætningsforventningerne. Investorerne reagerede lidt forsigtig umiddelbart, men efterfølgende lod de sig imponere af en stigende bruttomargin og ikke mindst at, at Tesla ser ud til at klare chipmanglen langt bedre end hovedparten af konkurrenterne.

Mens investorerne venter på IT mastodonterne

Sædvanen tro vil der være lagt op til spænding når selskaber som Apple, Amazon, Google, Facebook og Microsoft aflægger regnskaber de kommende uger.

Danske regnskaber: Gode regnskaber drevet af ”strukturelle faktorer” og bankerne

  • I Danmark ved investorerne allerede nu, at 3. kvartalsregnskaberne bliver gode for eksempelvis DSV/Maersk. Begge selskaber har ved flere lejligheder opjusteret deres forventninger, som er drevet af tumult i forsyningskæden, som giver tårnhøje fragtrater.
  • De danske banker har, for en gangs skyld, kronede dage. Stort set alle banker har opjusteret forventningerne til helåret mere end 1 gang allerede. Kombinationen af et stigende forretningsomfang generelt, stigende ejendomspriser, høj værdipapirhandelsaktivitet og et vist omkostningsfokus giver de bedste regnskaber i mange år for bankerne.
  • Chr. Hansen har aflagt endnu et let skuffende regnskab, som efterfølgende fik investorerne til at sende aktien yderligere ned. Høj prisfastsættelse, usikre udsigter og en moderat vækst er en udfordring.
  • GN Store Nord nedjusterede for et par uger siden. Lidt overraskende ikke på grund af Audio, men på grund af udfordringer i Hearing. Også her har der været kontant kursafregning fra investorerne.
  • Tryg overgik, mens Topdanmark indfriede forventninger men samtidig hævede de helårsforventningerne.
  • AMBU er kommet med endnu en negativ præcisering, og aktien blev naturligt sendt kursbaglæns. En helt naturlig reaktion på grund af den ekstreme prisfastsættelse.

Opjusterer ISS, kan Novo Nordisk gøre det igen og hvad med Danske Bank?

  • Vestas nedjusterede efter halvåret, men investorerne har taget selskabets aktier til nåde igen. EBIT marginen på 5-7 % er langsigtet alt for lidt til at retfærdiggøre den nuværende høje aktiekurs. Er stigende råvare- og transportomkostninger ”as bad as it gets” og kommer der godt nyt og en ”politisk håndsrækning” i Glasgow på Cop-26 klimatopmødet?
  • Ørsteds aktiekurs har været som en jo-jo de seneste måneder. De har nyligt frasolgt 50 % af et projekt, som endnu ikke er i produktion. Det illustrerer den værdi der ikke kun er i projekter, men også i pipelinen. Også her venter/håber investorerne på Glasgow medvind.
  • Investorerne gik forgæves efter en ISS opjustering ved halvåret, men måske kommer den nu?
  • FLS har fyldt pengekassen op til købet af Thyssenkrupps miningaktiviteter igennem en kapitaludvidelse. Selskabet er nu helt gældfri indtil overtageles- og betalingsdatoen. De seneste kvartaler har selskabet understreget, at forretningsmodellen bliver mere og mere ”asset-light”. Fortsætter den udvikling?
  • Kan Netcompany fortsætte den gode udvikling og kommer de med en opdatering på købet af Intrasoft, som blev annonceret i starten af oktober?
  • Efter halvårsregnskabet steg aktiekursen Novo Nordisk markant. Der kommer næppe en lignende udvikling i 3. kvartal, men nogen skuffelse er heller ikke sandsynlig. Den største kortsigtede udfordring er vel nærmest, at den gode udvikling har øget forventningerne?
  • Bliver Lundbeck hængende i håndbremsen? Investorerne er flere gange blevet skuffede, og det bør være afspejlet i den lave aktiekurs? Investorerne mangler dog ny energi og positive forskningsnyheder for at drive aktiekursen højere.
  • Kan Danske Bank levere på linje med andre skandinaviske storbanker og kommer der eventuelt nyheder/justeringer i forhold til deres 2023 forventninger om en egenkapitalforrentning på 9-10 %? Det har der været udvalgte analyser, som har spekuleret i hen over efteråret.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer