Spring til hovedindhold

Årets vindere og tabere på aktiemarkedet

Vi nærmer os en afslutning på et turbulent 2021. Mange globale aktieindeks har leveret gode aktieafkast, men desværre er der også store tabere imellem. Vi kigger på et udvalg af de bedste – og det værste – fra 2021.

Vi nærmer os en afslutning på 2021, som har været et meget turbulent år for investorerne. Mange af de globale aktieindeks har leveret gode aktieafkast, men desværre er der også store tabere imellem. Hvis man har været meget grøn i sin investeringsstrategi i 2021, har man formentlig oplevet et aktieår med store tab. Eksempelvis er Vestas og Ørested begge faldet med ca. 34% (20. december 2021).

I denne blog viser vi eksempler på nogle af de største vindere og tabere inden for aktier, ETF’er og investeringsforeninger pr. 20. december 2021.

Ikke alt gik op

På global plan pegede pilen opad for indeks – men udvilkingen var langt fra den samme over hele kloden. Eksempelvis bevægede Hong Kongs Hang Seng-indeks i en helt anden retning end Nasdaq 100 fra USA.

Figuren viser årets udvikling indeks i Danmark (OMXC25), på verdensplan (MSCI World), i USA (Nasdaq 100) og Hong Kong (Hang Seng) Kilde: Nordnet.dk

Danske aktier

OMX C25:

Vindere (afkast pr. 20. december 2021)

Tabere:

Den vilde: Bedste danske aktie, hvis vi ser på alle aktier i Danmark (og ikke kun C25) er Freetrailer med et afkast på hele 354% (!)

Tyske aktier

DAX:

Vindere: (afkast pr. 20. december 2021)

Tabere:

Amerikanske aktier

Nasdaq 100:

Vindere (afkast pr. 20. december 2021)

Tabere:

ETF’er

ETF’er er en meget bred kategori, så jeg viser nogle eksempler på afkast og tab i forskellige brancher og sektorer.

Udvalgte vindere (afkast pr. 20. december 2021)

Udvalgte tabere:

Investeringsfonde

Udvalgte vindere (afkast pr. 20. december 2021)

Udvalgte tabere:

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.
Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse, og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for et fremtidigt afkast, og investering kan medføre tab.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
5 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-12-22 08:57

Det undrer mig at alle folk går op i vindere og tabere pr år. Det er sådan set totalt irrelevant. Alle investorer bør have en investeringshorisont på minimum 5 år. Der er ikke nogen der kan forudse hvor makedet bevæger sig hen på så kort horisont. Personligt har jeg amerikanske vækstaktier som jeg har tabt 50-60% på men fortsætter blot med at købe ind i dem fordi jeg har en horisont på 5-10 år. Her taler jeg om aktier som teladoc og crispr.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-12-22 11:06

Præcis som techinvestorere gjorde i 2000. Tech faldt, men mange opfattede det blot som opkøbsmulighed. Men man købte en faldende kniv og imens steg value og især Rusland, som steg 1000%. Pas på du ikke gentager dette!

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-12-23 10:13

Og din undren og mening om investering og horisont er irrelevant. Spar på visdommen og bliv endelig ved med at købe aktier du har forudset til at være guld 10 år i fremtiden

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-12-25 01:17

Hele ideen med investering er at have en lang tidshorisont. Det er ikke noget jeg har fundet på?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-12-25 09:07

Helt enig. Udsving var år til år er forventet.
Det er også derfor jeg har prøvet at udregnet Compound Annual Growth Rate (CAGR) for alle S&P500 aktier over de sidste fem år for at finde ud af hvilke sektorer der klarer sig bedst (https://www.finansanalyser.dk/cagr/#sectorCAGR).
Men, som du også antyder er et fald bare en mulighed for at købe billigt ind (om end jeg ikke tror på den store fremtid i fossile brændstoffer, som fem-års CAGR også bevidner om).