Spring til hovedindhold

Hvad gør du, når aktierne falder?

De globale aktiemarkeder har i 2021 leveret flotte afkast. Eksempelvis har Nordnet Indeksfond Global ESG leveret afkast på 22,60 pct. – se nedenstående kursgraf.

Aktierne kan naturligvis ikke fortsætte med samme stigningstakt, som vi har set hidtil siden marts 2020. Vi har i de seneste måneder oplevet en smule uro på aktiemarkerne, senest illustreret ved Kina og den kinesiske ejendomsudvikler Evergrande, som er gået i betalingsstandsning. En situation som muligvis kan påvirke den kinesiske økonomi i sådan en grad, at landet kan stå over for en mulig finanskrise.

Vi drøfter også emnet om Evergrande på Nordnetbloggen, skrevet af økonom Lars Christensen, som du kan læse her.

Kursgraf på Nordnet Indeksfond Global ESG 1. januar 2021 til 16. september 2021:

Kilde: Nordnet.dk

De store spørgsmål

Som investor skal man altid stille sig selv følgende spørgsmål for at få de bedste afkast og bevare sin formue.

  • Har du den rette allokering af aktier og obligationer?
  • Hvad er din tidshorisont?
  • Hvornår skal du bruge dine penge?
  • Ligger du inde med de rigtige aktier i forhold til det økonomiske klima?
  • Er der alternativer til aktier?
  • Hvad er dine afkastforventninger?

Langsigtet er aktier en super god investeringscase og det gennemsnitlige afkast har de sidste 100 år ligget på ca. 7-8 pct. årligt.

Kursgraf på S&P 500 fra 1976

Kilde: Investing.com

Som det tydeligt fremgår af grafen, bør man købe og beholde aktier langsigtet. Dog viser den også, at der har været perioder med fald på aktiemarkedet, hvor de største nedture i nyere tid var dot-com boblen i 2001 og finanskrisen i 2008.

Siden 2009 har aktiemarkedet praktisk talt været i ”the perfect storm” i form af faldende renter, lempelig pengepolitik og global vækst, som har understøttet aktiemarkedet og især vækstaktier.

Der har dog været bump på vejen de sidste 10 år som f.eks. gældskrisen i Sydeuropa i omkring 2011 samt Covid-19 pandemien i 2020.

10 år med unormalt højt afkast
Som tidligere nævnt har aktiemarkedet oplevet unormale høje afkast i løbet af de sidste 10 år og du skal som investor muligvis til at vende dig til mere ”normale” afkast de kommende år.

Kursgraf på ishares Core MSCI World sidste 10 år

Kilde: Nordnet.dk

De sidste 10 år har ishares Core MSCI (Global aktie ETF) givet 282 pct. i samlet afkast, hvilket er langt over det langsigtede historiske gennemsnit og svarer til ca. 11 pct. om året. Hvad afkastet på aktier bliver i fremtiden, ved jeg ikke, men jeg vil mene, at det bliver markant lavere, end hvad vi har været vant til de sidste 10 år.

Med Jesper Rangvid i spidsen, laver Rådet for Afkastforventninger hvert halve år nye afkastforventninger. I deres seneste prognose gældende fra juli 2021, forventer de et gennemsnitligt årligt afkast på 5,4 pct. på globale aktier i de næste 1-5 årige perioder. Læs hele prognosen her.

Findes der overhovedet alternativer til aktier?

Prognose på 1-5 år fra ”Rådet for Afkastforventninger”

Udfra skemaet tænker man ikke umiddelbart, at man burde investere i obligationer, idet det viser, at afkastforventningerne ikke er særlig gode. Man skal dog huske på, at det blot er forventninger og ingen kan forudsige fremtiden, ej heller Jesper Randvid.

En vigtig detalje er den risiko, man påtager sig som investor og ovenstående skema illustrerer standardafvigelser, som et udtryk for den risiko. Eksempelvis er standardafvigelsen 3,4 pct. på Investment grade obligationer (sikre virksomhedsobligationer) mod 24,5 pct. på Emerging markets aktier.

Hvordan investerer jeg med frygt for kortsigtet aktiefald?

Du skal igen se på de store spørgsmål, som jeg ridsede op i starten af bloggen. Der findes desværre ingen nemme veje, når det kommer til investering. Du skal derfor finde ud af, hvilken investeringsstrategi der passer bedst til dig.

Der findes dog aktivklasser, som historisk set har fungeret som god gardering ved aktiefald. Her kan bl.a. nævnes guld, som værende en af de aktivklasser flere investorer, historisk set, har investeret i ud over obligationer.

Du kan på Nordnetbloggen læse mere om investering i guld i tidligere blogindlæg.

Skal guld være din beskyttelse mod stigende inflation?
Guld – et værdifuldt aktiv i investorens værktøjskassen.
Eksponering mod guld.

Investeringsstrategi – digital investeringsrådgivning

Det svære ved investering er ofte at finde den rigtige strategi og holde fast i den. Som hjælp til strategiinspiration har vi lavet investeringsguiden, som hjælper dig med at lave din egen strategi ud fra 20 spørgsmål, som eksempelvis omhandler risiko og tidshorisont. Prøv vores digitale investeringsrådgivning her.

Eksempler på tre forskellige porteføljer

Forsigtig strategi med tidshorisont på 5 år:

Ovenstående eksempel er baseret på en forsigtig kunde, som vægter formuebevarelse meget højt. Halvdelen af porteføljen indeholder obligationer fra Maj Invest Grønne Obligationer, hvor det grønne element vægter højest på agendaen. Maj Invest har en god blanding af sikre og risikable obligationer.

Maj Invest kontra er en forsigtig afdeling, som historisk set har gjort det godt i perioder, når aktiemarkederne falder. Eksempelvis vægter guld i øjeblikket en hel del i porteføljen.

Nordnet Indeks Globale ESG er en billig måde at få spredning til aktiemarkedet på og handles uden kurtage og har kun en ÅOP på 0,3 pct.

Middel risiko med tidshorisont på 5 år:

Denne strategi indeholder 40 pct. grønne obligationer og 60 pct. aktier

Høj risiko med 10 års tidshorisont:

Denne strategi indeholder udelukkende aktier, men er en god blanding af value- og vækst aktier.

Hvad kan jeg forvente af i afkast i fremtiden?

Som forsøgt illustreret i denne blog mener jeg, at man skal sænke sine afkastforventninger en smule, men jeg tror samtidig på, at det med en horisont på over 5 år kan betale sig at investere, modsat at stå med kontanter og betale negative renter.

Vi har lavet en beregner, som illustrerer, hvad din formue kan vokse til. Prøv beregneren her.

5 pct. kontra 2 pct. i årlig afkast har stadig en enorm betydning for, hvor meget din formue kan vokse, men du skal stadig, kunne sove om natten. Hvis du er forsigtig og nervøs for markedet, så er 2 pct. et ganske udemærket afkast modsat f.eks. kontanter.

Mit bedste råd er som altid, find din egen strategi og følg den.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.
Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.
Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse, og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for et fremtidigt afkast, og investering kan medføre tab

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-10-01 12:14

Hvor er det de 40% grønne obligationer ligger i forslaget med 5 års tidshorisont og middel risiko? Ligner umiddelbart en ren aktiebeholdning.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-10-01 15:50

Hej Thomas

Det har du ret i, den har hentet en af de andre porteføljer ind. Jeg retter det.

God weekend

BH Brian