Spring til hovedindhold

Dansk aktienedtur: Er det tid til at købe ind på nedturen?

Hvis du er dansk aktieinvestor, er der desværre gode muligheder for, at du vil opleve, at årets aktiestart har været meget dårlig. Her er årsager, forklaringer og gode grunde til at holde øje med renteudviklingen.

Hvis du er dansk aktieinvestor og har investeret i dansk life science, er der desværre gode muligheder for, at du vil opleve, at årets aktiestart har været meget dårlig. Her er årsager, forklaringer og gode grunde til at holde øje med renteudviklingen:

  • 17/25 af aktierne i C25 er faldet.
  • C25 er faldet med 9,2 %, og på indeksniveau nærmer vi os en definitionsmæssig korrektion på 10 %.
  • Fredag faldt C25-indekset med yderligere 2,33 %.
  • Novo Nordisk, DSV og Mærsk faldt alle nærmest synkront med 4 %.
  • Noget kunne tyde på, at udenlandske investorer, som ofte investerer i takt og udgør 60-70 % af den daglige danske handelsvolumen, rydder op i, trimmer og renser ud i beholdningen af danske aktier.
  • Temaet har været ganske klart hidtil i 2022: Investorerne sælger ud af ikke mindst højt prissatte danske life science-selskaber. Det er bl.a. gået ud over Novo Nordisk og Coloplast.
  • Også Novozymes har fået med den kursmæssige grovfil. Aktien er tårnhøjt prissat. Det er dog ikke nogen nyhed.
  • Omikron har været meget hård ved Bavarian Nordic. Hvis Covid-19 pandemien er på vej til at skifte til en epidemi, vil vaccinen fra Bavarian Nordic måske komme for sent, blive overflødig, etc., tænker investorerne måske.
  • I toppen ligger ikke mindst de seneste års tabere, såsom Jyske Bank og Danske Bank. Temaet er her den effekt, som stigende markedsrenter kan have på rentemarginalen og dermed bankernes indtjening. Bankerne trimmer omkostninger, tab på kunder er ikke-eksisterende, og samtidig er prisfastsættelsen meget lav.
  • I den samme kategori af lavt prissatte aktier ligger ISS, som også senere på året måske kan få gavn af en positiv cocktail bestående af: Slutningen på pandemien, en mulig turnaround samt en lav prisfastsættelse.

Tid til køb? Det afhænger af…

Det gode spørgsmål er, om det er tid til at købe ind på nedturen og sætte sin lid til, at nedturen er tæt på at have kulmineret? Her er et par tanker:

  • De danske aktier er høj kvalitet og høj pris. Alene vurderet prisfastsættelsesmæssigt, er aktierne ikke blevet meget attraktive.
  • Danske aktier bliver formentlig ikke billige. Kvalitet koster nu engang. Sådan har det været, og sådan vil det blive ved med at være.
  • De amerikanske markedsrenter (10-årige statsobligationer) er steget op imod 1,8 %. De kommende måneder vil en test af 2 % være meget realistisk. Det taler for, at det endnu er lidt for tidligt at købe, når det nu er sådan, at det primært er de stigende renter, som driver udviklingen. Normalt vil en tendens ændre sig, enten ved retningsskifte (toppen er nået) eller ved at hastigheden, hvormed noget sker (i det her tilfælde rentestigningen), aftager.
  • Udenlandske investorer bevæger sig ind/ud af de danske aktier samtidig, i takt og i flok. Er de færdige med at tømme de kortsigtede investeringsdepoter? Det er ikke helt givet.
  • I slutningen af januar begynder den danske regnskabssæson. Regnskaberne bliver gode, og guidance fornuftig. Det er næppe alene ud fra Q4 og guidance, investorerne i det generelle tilfælde skal være meget nervøse.
  • AP Møller Mærsk faldt med 4 % på en opjustering. Det skyldes, at opjusteringen ikke var en nyhed i forhold til konsensus-estimaterne. Er de gode nyheder inddiskonteret?
  • Novo Nordisk er faldet med 15 % fra toppen. Indtjeningsforventninger er nedjusteret med 3-4 % for 2022 og 2023 de seneste uger, jævnfør figur 2. Det kan forklare en del af kursfaldet. Noget er lavere forventet indtjening. Noget andet er nøgletalseffekten.
  • I det generelle tilfælde er indtjeningsjusteringer ikke en stor forklarende variabel bag kursfaldet, eller sagt på en anden måde:Når Coloplast, Novozymes, Ørsted eller Bavarian Nordic er faldet markant, skyldes det ikke i overvejende grad, at investorerne har justeret deres indtjeningsforventninger ned. Det skyldes overvejende, at den pris, som investorerne er villige til at betale for en given indtjening, er faldet. Det er den multiple effekt, som formentlig er skabt af de stigende renter. Det er ikke mindst derfor, det er vigtigt at holde øje med og følge udviklingen i renterne.

Figur 1: Top/bund for danske aktier, C25, 2022

Kilde: Nordnet, egen tilvirkning

Figur 2: Udviklingen i indtjeningsforventningerne for Novo Nordisk for 2021-2023

Kilde: Marketscreener.com

Du kan læse mere her:

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier.

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer