Spring til hovedindhold

Er din portefølje sommerferieklar?

Aktierne har generelt klaret sig fremragende i første halvår af 2021 og modsat investeringsåret 2020 er der nye afkastmæssige frontløbere. Aktiemarkedet er steget ca. 15 procent i første halvdel af 2021 for den globale investor.

Du kan se udviklingen i Nordnet Indeks Global nedenfor, som netop følger udviklingen på det generelle aktiemarked.

Der er store variationer i afkastet i de forskellige sektorer. For eksempler er energisektoren steget med ca. 60 procent i 2021 indtil nu. Banker og ”value aktier” har også leveret afkast, som er større end det generelle aktiemarked.

Du kan finde inspiration til at se hvilke sektorer der har klaret sig bedst i 2021 ved at bruge Nordnets ETF-screener. Nummer et målt på afkast ÅTD (23. juni 2021) er ishares Oil & Gas Exploration & Production, som har leveret et afkast på ca. 57 procent ÅTD.

Graf på ishares Oil & Gas Exploration & Production

Grønne aktier og nogle lande i Nye Markeder har leveret dårlige afkast indtil videre i 2021. For eksempel har den meget populære ishares Global Glean Energy leveret et negativt afkast på ca. 16 procent år-til-dato.

iShares MSCI Turkey er faldet ca. 19 % i 2021 og Xtrackers MSCI Indonesia er faldet ca. 8 procent i år..

Hvem vinder på aktiemarkedet resten af året og hvordan ligger du eksponeret?

Aktiemarkedet holder ikke sommerferie selv om omsætningen normalt falder i ferieperioden. Du kan derfor med fordel gøre din portefølje sommerferieklar:

 • Falder aktiemarkedet?
 • Er der comeback til de grønne aktier?
 • Kan bankerne stige endnu mere?
 • Fortsætte råvarerne med at stige?
 • Har du den rette allokering mod de sektorer du tror mest på?
 • Har du en risiko der matcher dine forventninger?
 • Vil du bare holde fri?

Top 5 beholdning blandt Nordnet investorer:

Kvinder

Mænd

Unge mellem 17 og 25 år

 • Novo
 • Tesla
 • Sparindex OMX C25
 • Sparindex DJSI World
 • Vestas

Som det fremgår af ovenstående tabeller, så er der ikke meget forskel i topbeholdninger mellem kvinder og mænd. Kun 1 aktie skiller kønnene. Kvinder er til Ørsted og mænd til Danske Bank.

Unge investerer lidt anderledes. De har to indeksafdelinger fra Sparindex med i deres topbeholdning og Tesla er også med på listen i modsætning til den generelle tendens.

Brug 10 minutter på at tjekke din beholdning igennem

Det kan være en god ide at tjekke sine værdipapirer engang imellem. Ligesom at gå til tandlægen for at tjekke om alt er ok, eller når du afleverer din bil til service en gang årligt.

Måske tænker du, at udenlandske aktier fremover skal være en del af din beholdning. Måske fik du aldrig investeret i grønne aktier, IT eller noget helt andet.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer.
Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.
Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast, og investering kan medføre tab

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer