Spring til hovedindhold

Kan du finde diamanter?

Der skal en stor portion arbejde og en del held til at finde en diamant. Diamanter dannes af kul og findes primært i Sydafrika, Congo, Sibirien, Indien og Brasilien.

Verdens dyreste diamant, ”The Spirit of the Rose”, blev i 2020 solgt af aktionshuset Sotheby’s for 170 millioner kroner. Diamanten blev fundet i Rusland i Ebelyakh minen.

Se videoen af diamanten her og vurder selv, om du synes, at den er pengene værd.

Paralleller mellem diamanter og aktiemarkedet

Der findes over 41.000 noterede selskaber globalt jf. OECD. De fleste af os kender mange af de store amerikanske selskaber som Apple, Microsoft, Facebook, Tesla og Amazon. I Danmark er det selskaber som fx Novo Nordisk, DSV og A.P. Møller Mærsk, som de fleste kender.

De store aktier i Danmark, såvel som globalt, fylder naturligvis mest hos investorerne hos Nordnet, hvilket er både naturligt og fornuftigt, men pas på ikke at glemme de små aktier.

Top 5 danske aktier blandt Nordnets kunder (Markedsværdi)

Top 5 udenlandske aktier blandt Nordnets kunder (Markedsværdi)

Små selskaber kan blive meget værdifulde ”diamanter” på sigt

De små ukendte selskaber er svære at finde, men kan vise sig at blive meget værdifulde på sigt. Har du hørt om selskaber som Marlowe PLC, Boku Inc Ordinary Shares, Uniphar PLC eller XP Power?

De er alle selskaber, som ligger i Danske Invest Europa Small Cap. Small Cap aktier kan være markant sværere at finde for private investorer, modsat de store kendte selskaber.

I Danmark er det primært via børsnoteringer og First North børsen, at private investerer i mindre selskaber. Hos Nordnet kan vi mærke en stigende interesse for Small Cap aktier.

Investeringsforeninger

Seneste år har europæiske Small Cap aktier leveret super gode afkast, og eksempelvis har Danske Invest Europa Small Cap, leveret et afkast på hele 64 procent (pr. 4. august 2021). Til sammenligning, har de globale aktier ”kun” givet ca. 33 procent i afkast i samme periode.

Af andre danske investeringsforeninger med fokus på Small Cap kan nævnes:

Både Danske Invest Europa Small Cap og SEBinvest Europa Smal Cap har 5 stjerner hos Morningstar, og har dermed evnet at slå deres respektive benchmark i en længere periode.

Historisk afkast er ingen garanti for fremtiden, men på de mindre likvide markeder er det måske nemmere for en aktiv manager at finde diamanterne.

Hvis man bruger vores screener-funktion på investeringsforeninger, finder man 9 danske investeringsforeninger med fokus på små selskaber.

Se listen her.

ETF’er

Hvis man som investor ikke tror på aktiv forvaltning og hellere vil have eksponering mod ETF’er, så findes der hos Nordnet 20 ETF’er med fokus på små selskaber.

Se listen her.

Enkelt aktier

Hvis man selv jagter diamanterne på diverse børser, så har de dygtige/heldige investorer fundet nogle super diamanter i de senere år i Danmark.

Eksempler på to diamanter i det danske marked kan nævnes:

ChemoMetec – 2.866 procent i afkast sidste 5 år (4. august 2021)

Cbrain – 651 procent i afkast sidste 5 år (4. august 2021)

Kilde: Nordnet

Historisk afkast er som tidligere nævnt ingen garanti for fremtidigt afkast, og begge selskaber handler til meget høje værdiansættelser. Hvis man vil investere i Small Cap aktier, så skal man være opmærksom på, at de typisk er mere kursfølsomme.

Konklusion

Investering i Small Cap aktier er en svær disciplin, men kan bidrage positivt til en samlet portefølje af aktier. Som Investor skal du træde varsomt, fordi der kan være ”falske” diamanter imellem, forstået på den måde, at usikkerhed og risiko typisk er noget højere ved Small Cap aktier. Det kan være godt at sprede din risiko, når du leder efter diamanter, og invester måske for mindre beløb end du normalt ville gøre. Investeringsforeninger eller ETF’er kan være en simpel måde at få eksponering til Small Cap.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer.
Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.
Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast, og investering kan medføre tab.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer