Spring til hovedindhold

Karakterbogen Q4: Novo Nordisk og Demant imponerer, mens Netcompany, GN og Rockwool skuffer

Selskaber som toppræsterer har en tendens til at gå igen. Selskaber som underpræsterer ligeså. Karakterbogen for 4. kvartal byder på flere gengangere i top og bund. Novo Nordisk er igen i top, mens Vestas skuffer igen.

Selskaber som toppræsterer har en tendens til at gå igen. Selskaber som underpræsterer ligeså. Karakterbogen for 4. kvartal byder på flere gengangere i top og bund, og viser igen, at udmærkelser og skuffelser i hver sin ende af skalaen ikke skyldes tilfældigheder.

Ikke alle selskaber bliver nødvendigvis nævnt i karakterbogen, og karakterbogen er ikke udtømmende. Karakterbogen Q4 er Per Hansens vurdering af regnskabspræstationen, udviklingen og evnen til at lave værdiskabelse. Kun selskaber i OMX C25, hvis regnskabsår følger kalenderåret, får karakterer med hjem.

10 – Toppen

10: Novo Nordisk – Stærkt resultat og god guidance, dog med USD-modvind i 2. halvdel af 2023. Ingen karakterbog uden Novo Nordisk på og i toppen. Det er blevet den gode vane for selskabet at indfri og overgå forventningerne. Denne gang var ingen undtagelse.

10: Demant – Et resultat som forventet, men med meget stærk guidance – 3,6-4,0 mia. i forventet EBIT vil være bedste resultat nogensinde. Alt er ikke perfekt, og der er stadig plads til forbedringer, men det sker ud fra et højt niveau. Aktiekursen steg, men blev efterfølgende ”indhentet” af frygten for, at et bud på GN Store Nord kunne risikere en ”Novozymes-skæbne”.

7 – De gode 7-taller

7: DSV – Det sikre 7-tal. 2023-guidance indenfor skiven. Laver de nogensinde fejl?

7: Ambu – Ikke flere nedjusteringer, vel? Året er startet godt. Forsigtig guidance. Mon ikke opjustering kommer senere? Fra bundplacering til ”begyndelsen til noget bedre”. Der er lang vej op, men forhåbentlig er den lange rejse umagen værd.

7: Jyske Bank – Vi kender ikke detaljerne, men Jyske Bank har allerede positivt præciseret og guidet for 2023. Købet af Handelsbanken var dyrt, men bliver heldigt timet, fordi den underliggende indtjeningskraft bliver løftet af de stigende renters indflydelse på rentemarginalen.

7 pil ned – Oprykkerpotentiale

7: ISS – Præciserer op, uden at marginen følger med op – fornuftig og pænt uden at være prangende. Højere karakter kræver marginekspansion.

7: Mærsk – De ekstraordinære gode tider er med sikkerhed forbi. Fra ”stor medvind” til ”større modvind”. Forsigtig (under konsensus) guidance kan skyldes ”ny CEO-effekt”, men den kan også være et varsel om, at mere tonnage i 2023 og 2024 vil presse container-fragtraterne ned faretruende tæt på break-even. Stort udbytte holder investeringsinteressen kortsigtet oppe.

7: Carlsberg – Godt resultat, men guidance trækker gevaldigt ned – de to U’er; uambitiøs og upræcis.

7: Coloplast – Ikke fremragende, men heller ikke dårligt.

7: Pandora – Gør det, som de siger, og siger det, som de gør. Bedre end ventet regnskab. Ok guidance. Stor kursstigning efterfølgende må skyldes andre faktorer end reelt udelukkende relateret til regnskabet.

4 – Kunne have været værre, men burde være bedre

4: Novozymes – Solide tal, men beslutningen om at gå sammen med Chr. Hansen favoriserer Chr. Hansen mere, end Novozymes havde haft behov for. 7 bliver til 4 på grund af manglende positiv shareholder value-fokus. Dyr fusion og (for) små synergier giver anmærkninger i karakterbogen. Storhed bør måles i værdiskabelse og ikke i volumen.

4: Tryg – Analytikere negativt overrasket over især SEK-svækkelse.

4: Danske Bank. “Det kunne være værre, det burde være bedre”.

02 – Investorernes grønne hengivenhed bliver sat på en tålmodighedsprøve

02: Vestas – Nyt år, nye skuffelser. Endnu en nedjustering. Nye problemer, garantiforpligtelser. Listen af dårligdomme er desværre alt for lang. Vestas’ aktiekurs virker, som om den er, som katten med de ni liv. Håb er ingen strategi, men det er kortsigtet en formildende omstændighed. 2024 bliver godt – håber investorerne.

02: Ørsted – Foreløbige tal: forventninger skuffer – aktien sendes i den grønne skammekrog. Hvornår kommer væksten for alvor?

00 – Øv for en skuffelse. Om igen.

00: GN Store Nord – Audio leverer den ventede og skuffende indtjening. Guidance for 2023 er i den henseende måske ikke en sensation. Som negativt sidekick: Nu kommer den udvandende kapitaludvidelse, som burde være sket på 350-400, men som mere ligner kurs 150 eller lavere. For regnskabet giver jeg 2-4. For den samlede præstation inklusive mangel på ”purpose” med kapitalomkostninger havner jeg på 00. GN Store Nord er bundprop. Øv for mangel på viden om kapitalomkostninger.

00: Netcompany – I mål med 2022 – 2023 rammer omsætningsskiven, men indtjeningen – ouch! Når du kommunikerer, bør du kommunikere mere af det, som investorerne ved i forvejen uden at detonere bomber. I hvert fald hvis du tænker på investorerne som en attraktiv stakeholder. Langsigtet forventningsstyring, som ligger i naturlig forlængelse af det, som investorerne i forvejen ved. Eksamen er den flittige elevs festdag. Beklager, men endnu en karakter på bundskraberniveau. At det ikke er første gang, viser desværre, at det som var et problem tidligere, stadig er et problem. Forventningsstyring er en mangelvare.

00: Rockwool – Ikke isoleret fra nedturen. 2023-guidance væsentlig under forventningerne. EBIT-estimater falder markant. Rusland-strategi er stadig en udfordring. Regnskabssæsonens taber? Ja, måske. I hvert fald en ”stærk” kandidat.

Bemærk: Karakterbogen gives for præstationen og ikke for den efterfølgende kursudvikling. Kursudviklingen efterfølgende er investorernes vurdering. Karakterer er udtryk for en vurdering af regnskabspræstationen. Det er ikke lig med en vurdering af aktien eller potentialet og er ikke udtryk for en købs- eller salgsanbefaling.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2023-02-23 13:47

Tak Per, det var et fyldestgørende indlæg.
M.v.h.. Niels.