Spring til hovedindhold

Tid til udbytteaktier: Det er særligt godt at vide

Vi oversætter udbytte-lingo og lister nogle af de mest populære udbytteaktier, så du er klar til den forestående udbyttesæson.

For mange investorer betyder forår ikke kun frø, der spirer, men i særdeleshed selskaber, der udbetaler aktieudbytte. Og hvis du også er til sidstnævnte, så er der et par ting, der er særligt godt at vide om den kommende udbyttesæson. Vi oversætter udbytte-lingo og lister nogle af de mest populære udbytteaktier her.

Der findes flere selskaber, der årligt eller flere gange i løbet af et år udbetaler udbytte til aktionærer, der holder en aktie – såkaldte udbytteaktier. For nogle investorer er det en hel investeringsstrategi at samle en portefølje med udbytteaktier – se eksempelvis Thorleif Jacksons nordiske udbytteportefølje – for på den måde at skabe en indkomst. For andre kan det være en sjov og alsidig tilføjelse til opsparingen.

Skal dit udbytte arbejde for dig, kan du i stedet for at bruge pengene fra dit udbytte her og nu, udnytte renters rente-effekten og geninvestere dit udbytte. Det kan du blandt andet se en gennemgang af med Daniels Pengetips her: Geninvestering af udbytter

Udbytte-lingo

Udbytte: Nogle selskaber udbetaler en del af deres overskud til aktionærerne i form af udbytter. De udbetales årligt eller flere gange om året alt efter selskab.

Direkte afkast: Tallet vises i procent og fortæller, hvor stort udbyttet er pr. aktie i forhold til aktiekursen. Du finder tallet for hver udbytteaktie under fanen Om virksomheden på nordnet.dk.

X-dag: Det er den første dag, hvor aktien handles uden ret til udbytte.

Dagen for generalforsamling: Dagen inden X-dagen og den dag, du senest skal eje aktien, når børsen er lukket, hvis du skal have ret til udbytte.

Udbyttedagen: Selskaberne udbetaler udbytte denne dag, men du vil oftest først kunne se dit udbytte på din konto nogle dage senere.

Se endnu mere information om udbytter

I Danmark har vi flere populære udbytteaktier, som kontinuerligt har udbetalt udbytte til sine investorer år efter år. Vi har samlet en liste med flere af de mest populære her.

De 20 danske large cap-aktier, der udbetaler nogle af de højeste udbytter (målt på direkte afkast)

AktieDirekte afkast
A.P. Møller – Mærsk A 28,44%
A.P. Møller – Mærsk B28,04%
D/S Norden20,74%
Topdanmark 9,26%
Nordea Bank Abp7,07%
Scandinavian Tobacco Group6,27%
Tryg3,98%
Spar Nord Bank 3,76%
Sydbank3,63%
Royal UNIBREW2,97%
Carlsberg B2,73%
Schouw & Co.2,71%
Pandora2,53%
Coloplast B2,48%
Alm. Brand2,37%
Carlsberg A2,17%
Ørsted2,16%
H. Lundbeck A2,12%
Rockwool ser. A2,04%
Rockwool ser. B2,04%

Vær opmærksom på, at det direkte afkast er beregnet ud fra lukkekursen den 14. februar 2023 samt det udbytte, der er foreslået i forbindelse med årsregnskabets aflæggelse.

Se den fulde liste.

Er du også interesseret i enten svenske, norske, finske, amerikanske eller canadiske udbytteaktier, har vi samlet lister baseret på det højeste direkte afkast for alle markederne på vores temaside her.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2023-02-16 09:20

Det giver ingen at fokusere på udbytter: Selsskaber kan udbetale mere udbytte end overskuddet tillader (i en periode). Derudover er det væsentligt mere populært at bruge pengene på aktietilbagekøbsprogrammer, idet investorer så har nemmere ved at optimere beskatningen. Det giver meget bedre mening at se på PE værdien.