Spring til hovedindhold

Pessimist, optimist eller midt imellem? Sådan kan du investere ud fra, hvad du tror om fremtiden

Et turbulent år på aktiemarkedet kombineret med en masse modstridende signaler om, hvad nær fremtid bringer, kan gøre det svært at vurdere, hvordan man skal investere sine penge. Det eneste vi ved om aktiemarkedet er, at ingen ved, hvad der sker på kort sigt, men på lang sigt vil aktiemarkedet sandsynligvis stige igen.

Et turbulent år på aktiemarkedet kombineret med en masse modstridende signaler om, hvad fremtiden bringer, kan gøre det svært at vurdere, hvordan man skal investere sine penge. Det eneste vi ved om aktiemarkedet er, at ingen ved, hvad der sker på kort sigt. Derfor vil jeg her opstille tre forskellige scenarier for fremtiden og beskrive, hvordan du kan reagere som investor afhængig af, hvilket scenarie du tror mest på.

Som grafen her viser, har 2022 været et negativt år for alle de inkluderede indeks. MSCI World, som er det bredeste indeks og dækker hele verden, er faldet med mere end 15%. Det indeks, der har klaret sig bedst af de viste i 2022, er S&P 500 Pure Value.

Afkast på udvalgte aktiemarkeder i 2022 (1. januar – 28. oktober) i lokal valuta:

Kilde: Egen tilvirkning, Investing.com og Yahoo Finance. S&P 500 = indeks af de 500 største, amerikanske børsnoterede selskaber; S&P 500 Pure Growth = indeks af vækstaktierne i S&P 500; S&P 500 Pure Value = indeks af valueaktierne i S&P 500; NASDAQ = amerikansk teknologiindeks; MSCI World = globalt aktieindeks. DAX = tyske aktier.

Vækstaktier er børsnoterede virksomheder, som forventes at skabe stor vækst og indtjening i fremtiden og derfor trives bedst i perioder med høj global vækst. I perioder med recession og lav økonomisk aktivitet vil de ofte have det svært. Ved høje rentestigninger har vækstaktier med høj gæld det også svært.

Valueaktier er børsnoterede virksomheder, som handles til en værdi umiddelbart lavere end den reelle bogførte værdi. De anses ofte som defensive (sikre) aktier relativ til vækstaktier og vil typisk ikke falde så meget som vækstaktier i perioder med lav økonomisk aktivitet.

Årets udvikling på aktiemarkederne er primært et resultat af en uheldig kombination af ekstrem inflation og massive rentestigninger samt geopolitisk uro. I perioder med høj usikkerhed ser man ofte, at mindre risikofyldte sektorer, som fx valueaktier, klarer sig bedre end det generelle aktiemarked, hvilket også har været gældende i 2022 (ultimo oktober).

Tre scenarier for fremtiden: Sådan skal du tænke om at investere

Jeg har defineret tre mulige scenarier for, hvad der kan ske med den globale økonomi den kommende tid, og prøvet at beskrive, hvordan man som investor kan vælge aktier og obligationer, der passer til udviklingen. Omdrejningspunktet for de tre scenarier er, om vækst- eller valueaktier generelt vil gøre det bedst i de givne scenarier, og hvilke sektorer man bør sætte sin lid til.

Aktiemarkedets sektorer fra S&P 500:

Aktiemarkedet bliver typisk opdelt i 11 sektorer. Sektorerne reagerer typisk lidt forskelligt i forhold til, om vi har økonomisk vækst, og hvordan renteniveauet er. I vores tre scenarier vil jeg fremhæve en række sektorer, som historisk har gjort det bedre end markedet generelt i lignende scenarier. Afkast er kun baseret på amerikanske aktier i de pågældende sektorer (S&P 500).

Læs mere om sektorer og rentestigninger i mit tidligere blogindlæg her: Skal jeg købe aktier, når renterne stiger?

Afkast på de forskellige sektorer i 2022 (ultimo oktober):

#SektorAfkast i 2022
1.Energi52,19%
2.Sundhed-4,91%
3.Forsyning-4,97%
4.Forbrugsvarer-5,29%
5.Industri-11,62%
6.Finans-15,88%
7.Materialer-17,37%
8.Teknologi-25,56%
9.Ejendomme-28,25%
10.Cyklisk forbrug-31,59%
11.Kommunikation-38,59%

Kilde: Egen tilvirkning og investing.com

Som tabellen viser, er det de såkaldte cykliske sektorer (industri, finans, materialer, teknologi, ejendomme, cyklisk forbrug og kommunikation) med vækstaktier, der har haft det sværest i 2022. Af kendte selskaber i disse sektorer kan nævnes Amazon, Nvidia og Meta, som har oplevet store tab i 2022.

De mere forsigtige sektorer som fx energi, sundhed og forbrugsvarer har, som tabellen viser, klaret sig betydeligt bedre.

Kigger vi på et udvalg af de mest populære enkeltaktier blandt Nordnets kunder, ser vi samme mønster:

Kilde: Egen tilvirkning

På grafen ovenfor kan vi se, at teknologiaktier måtte lide hårde slag i 2022. D/S Norden og Equinor har haft et forrygende 2022 med afkast over 50%. Mønsteret her er ikke til at tage fejl af, nemlig at value- og defensive aktier har klaret året bedre end vækstaktier.

Scenarie 1: Længere periode med højere inflation og højere renter

Gå efter: Valueaktier fremfor vækstaktier, korte obligationer (eller ingen)

Hælder du til den overbevisning, at inflationen fortsætter på unormalt højt niveau, og at vi dermed kommer til at se højere renter og negativ økonomisk vækst over en længere periode, skal du agere forsigtigt på aktiemarkedet.

En længere periode med højere inflation indebærer, at købekraften bliver forringet hos forbrugerne, og vi må forvente, at de vil udvise en mere forsigtig tilgang til fx varige forbrugsgoder. Boligmarkedet vil sandsynligvis også have det svært.

Fokuser på disse sektorer:

Disse sektorer er det man ville kalde ”defensive” og vil sandsynligvis klare sig bedre end det generelle aktiemarked i et negativt økonomisk klima. De dækker produkter og services, som alle forbrugere skal have uanset konjunkturerne. Dog skal man være opmærksom på et særligt forhold for finanssektoren: Finanssektoren nyder godt af stigende renter på kort sigt, men hvis der kommer længerevarende recession, kan banker opleve store tab på deres balancer, og det vil være negativt.

Find inspiration til aktier fra sektorerne på vores temasider her:

P/E-værdi på de fem ”defensive” sektorer:

Kilde: Egen tilvirkning, Investing.com og Yahoo Finance. Energi = S&P 500 Energy; Forsyning = S&P 500 Utilities; Sundhed = S&P 500 Health Care; Finans = S&P 500 Financials; Forbrugsvarer = S&P 500 Consumer Staples.

Grafen ovenfor viser udviklingen i hver sektors P/E-værdi pr. 30. juni i år sammenlignet med sektorens gennemsnit de seneste 10 år. Det siger noget om, hvordan sektoren er prissat lige nu i forhold til tidligere.

P/E-værdi: Pris divideret med indtjening pr. aktie. Værdien fortæller, hvor mange kr. investorer er villige til at betale pr. 1 kr. indtjening. P/E-værdier svinger fra marked til marked, og derfor bruges nøgletallet bedst med et historisk gennemsnit som referencepunkt.

Obligationer?

Hvis renterne stiger, er det negativt for kurserne på obligationer. Det har vi oplevet her i 2022, hvor især lange obligationer har oplevet store kurstab. Hvis du skal have eksponering mod obligationer i dette scenarie, skal det være helt korte obligationer. Et alternativ kan også være kontanter.

Se udbud på korte danske obligationer via investeringsforeninger i vores screener her.

Scenarie 2: Mild recession og svagt rentefald

Gå efter: Overvægt af forsigtige aktier og obligationer

Fokuser på disse sektorer:

Hvis der kommer en mild recession, hvor økonomien ikke falder helt igennem, og renter falder lidt fra det nuværende meget høje niveau, er det nok stadig forsigtige aktier og valueaktier, man bør investere i.

Inspiration til valueaktier, finansakiter og sundhedsaktier:

P/E-niveau på de fire sektorer:

Kilde: Egen tilvirkning, Investing.com og Yahoo Finance. Energi = S&P 500 Energy; Sundhed = S&P 500 Health Care; Finans = S&P 500 Financials; Ejendomme = S&P 500 Real Estate.

Obligationer?

Obligationer vil i dette scenarie have det ganske udmærket, og især efter at renten er steget ret markant i det seneste år. Så vil man som investor både få gavn af løbende rente og evt. kursgevinster, hvis renten falder lidt.

Hvis der kommer svag recession, skal man nok være påpasselig med de risikable obligationstyper som fx High Yield og Emerging Markets-obligationer, men resten af obligationsmarkedet vil sandsynligvis have det godt i dette klima.

Se mere om obligationer på vores temaside her: Obligationer – et supplement til dine aktier

Scenarie 3: Hurtigt tilbage til økonomisk vækst og markant rentefald

Gå efter: Overvægt af vækstaktier og lange obligationer

Tror du, at det værste ligger bag os, og at aktiemarkedet er på vej til at kickstarte sin historiske langsigtede optur?

I dette scenarie forventer vi ingen recession på kort sigt, men derimod endnu en periode med god økonomisk vækst. Inflationen falder markant, renterne falder, og stor købekraft vender retur hos forbrugere.

Fokuser på disse sektorer:

Hvis du tror på dette scenarie, skal du investere i vækstaktier, men kig også på ejendomssektoren, som sandsynligvis også vil klare sig godt i det miljø.

Inspiration til vækstaktier fra vores temasider:

P/E-værdier på 6 sektorer, der sandsynligvis vil klare sig godt i det scenarie:

Kilde: Egen tilvirkning, Investing.com og Yahoo Finance. Materialer = S&P 500 Materials; Industri = S&P 500 Industrials; Cyklisk forbrug = S&P 500 Consumer Discretionary; Teknologi = S&P 500 Information Technology; Kommunikation = S&P 500 Communication Services; Ejendomme = S&P 500 Real Estate.

Obligationer?

Alle obligationer vil klare sig godt pga. rentefald, men de bedste afkast vil komme via lange obligationer, High Yield-virksomhedsobligationer samt Emerging Markets-obligationer.

Prøv vores screener for obligationer hos danske investeringsforeninger her.

Invester i det, du tror på

Ingen ved med sikkerhed, hvad fremtiden bringer. Men det betyder ikke, at man ikke kan prøve at forberede sig på den alligevel. Jeg har her skitseret tre forskellige scenarier, men husk, at det er dig selv, der skal træffe dine egne valg om dine investeringer, så de passer til den fremtid, du tror på.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-11-04 06:13

Tak for et fint og informativt indlæg👍