Spring til hovedindhold

2021: Meme-aktier, Kina-kollaps og skuffende grønne aktier. 17 ting som investorerne husker året for

2021 har været et begivenhedsrigt år for investorerne. Der er sket meget og reelt set nok mere end i et langsigtet ”normalt” år. Her er 17 begivenheder, som investorerne husker året for.

Per Hansen, Investeringsøkonom hos Nordnet, ser tilbage på et 2021, der har været et begivenhedsrigt år for investorerne. Der er sket meget og reelt set nok mere end i et langsigtet ”normalt” år. Her er 17 begivenheder, som investorerne husker året for. Både på den opløftende og den knap så positive måde.

 • De private investorer ”overtog” aktiemarkedet og fortsatte den udvikling, som allerede var startet under nedlukningen i 2020. ”Hjemmearbejde” har været en stor katalysator for den stigende interesse for investering, aktier og opsparing. En katalysator for privat investering.
 • ”Meme-investering” var især i starten af året et meget stort tema. GameStop og AMC er nogle af de aktier, som investorerne husker bedst for investeringsdemokratiseringen, som gav ”Wall Street” konkurrence fra ”Main Street”. En meget betydelig del af ”investeringsideerne” viser sig desværre ikke at kunne holde til den forøgede omtale, som kendetegner diverse fora. Det var og er fortsat vigtigt at se sig godt for som investor.
 • Nogen opfattede handelsplatformen Robin Hood Markets. som synonym med meme-investering. På samme måde som interessen for at få sine investeringsinput fra samtalefora toppede i første halvdel af 2021, gjorde interessen det samme for børsnoteringen af Robin Hood Markets, som mod slutningen af 2021 har måtte se sin aktiekurs halveret fra starten.
 • Tesla var et stort og omdiskuteret emne og aktie i 2020. Det fortsatte i 2021, hvor Elon Musk stadig er den enfant terrible, som investorerne elsker. Tesla er indiskutabelt verdens mest værdifulde el-bilselskab. Spørgsmålet er om selskabet kan indfri de meget høje forventninger?
 • Lige bagefter Tesla kørte en lang række, kinesiske elbilsaktier ind som børsnoterede selskaber. Selskaber som Xpeng, Nio og Lucid har fundet vej til investorernes porteføljer. Da Rivian i november, med investor backup fra Amazon og Ford, fandt vej til børsen, kørte de private med på samme måde som det skete, da svenske Volvo Cars blev børsnoteret.
 • Bankaktierne fik (endelig) et comeback i det generelle tilfælde. Let stigende renter, faldende omkostninger, stigende ejendomspriser og indtægter fra handel med værdipapirer, betød flere opjusteringer og stigende aktiekurser.
 • De danske aktier har hele året haltet en lille smule bag efter andre aktieindeks. Det skyldes ikke mindst, at de grønne himmelstormere, Vestas og Ørsted, har haft deres egne større udfordringer. 2021 slutter med aktiekurser, som ligger mere end 1/3 under årets højeste niveauer og ender med en kurslussing.
 • Novo Nordisk har gjort sit til, at 2021 skulle blive et godt dansk aktieår. ”Stor” ”stærk” og ”ingen over og ingen ved siden af” er nogle af de prædikater, som jeg i løbet af året satte på den fremragende udvikling. Selvom Novo Nordisk fredag den 17/12 kom med en meddelelse om, at første halvdel af 2022 vil blive præget af forsyningsproblemer med hensyn til fedmemidlet ”Wegovy”, ændrer det ikke ved, at 2021 har været et “super Novo Nordisk-år”.
 • Andre danske selskaber, som har henrykket er Maersk, DSV og NTG som har redet på den bølge, som blev skabt af forsyningskæder i ubalance. DSV har for vane at overpræstere. Maersk begyndte på det i 2020 og fortsatte ind i 2021.
 • Investorerne i Lundbeck skal for 4. år i træk lægge rygstykker og porteføljer til en massiv nedtur. Patentudløb, for langsom fremdrift i pipelinen og for mange forskningskiksere er en meget trist cocktail. Måske handler det mest/kun om status quo for 69 % ejeren, Lundbeckfonden?
 • De danske forbrugere synes ikke så godt om det, men det gør olieselskaberne dermed. Stigende oliepriser og stigende USD har gjort det langt dyrere at blive transporteret men også sjovere at investor. Olieprisen er fuldt ud tilbage til tiden før Covid-19.
 • Bavarian Nordic fik god fremdrift og statssponsorering med og til sin Covid-19 vaccinestrategi, og det kunne investorerne mærke.
 • Vaccinesuccessen kunne også mærkes hos Biontech/Moderna, hvis aktiekurser indpriser ikke kun flere mutationer, flere bølger, men succes med mange flere vacciner.
 • De seneste år er der blevet børsnoteret en række mindre selskaber i Danmark. Udviklingen i 2021 har været skuffende. (For) høj prisfastsættelse af selskaber som ikke alle viste sig at være børsklar, har givet investorudfordringer.
 • Bitcoin og andre investeringscoins har været et af årets mest omtalte emner og er det stadig. Bevægelserne er ekstreme og vidner om at meningerne stadig er delte om fremtiden.
 • 2021 har været et meget dårligt år for biotekselskaber i generelt. Mange nystartede selskaber og investorer har lagt ryg til investeringsskepsis.
 • Udvalgte større kinesiske aktier er kurskollapset. Alibaba/Bidu er eksempler på selskaber, som er faldet med 30-40 %. Det er nærmest komisk, at de kinesiske myndigheder i starten af året advarede investorerne mod den synlige boble i mange Nasdaqnoterede amerikanske aktier. USA selskaberne er steget yderligere, mens kinesiske politiske stramninger har givet de store selskaber et hårdt knock-out.

Som altid bliver det spændende at følge aktiemarkederne i det nye år, som utvivlsomt vil byde på nye højder, dramaer og begivenheder vi slet ikke har forestillet os endnu.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
10 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-12-21 13:21

Endnu en gang forstår boomerøkonomerne tydeligvis ikke, hvad der er sat i gang. Memeaktierne har i sig selv ikke skuffet memeinvestorerne (måske investorer, der ikke ved hvad der foregår) og selskaberne bag skuffer heller ikke. Men HOOD er ikke i samme memekategori, som AMC, GME, BB, BBBY, KOSS, NOK – i bedste fald er det memehadeaktie. HOOD er skrevet ind i meme af mainstream, som igen er styret af hedgefonde er shorter og forsøger at styre narrativet. Derimod har det frie markede skuffet fælt og alle der er inde i AMC og GME ved at forklaringen er ikke at Redditomtale… Læs mere

Gæst
Gæst
2021-12-20 18:17

GME og AMC er de største short squeeze plays i historien, hvor markedsmanipulation har været uden lige. Så hvad hentydes der til i indlægget? SEC og DOJ er i gang med at rydde op og implementere nye regler og love. Hvor er aktierne? Der er fx godt 500 mio aktier i AMC, men sandsynligvis flere mia syntetiske. Som kunde i Nordnet, vil jeg gerne vide, om Nordnet står inde for at sikre aktionærerne rent faktisk har de aktier, som vi har købt?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-12-20 18:23

Som kunde i Nordnet, vil jeg gerne vide, om Nordnet står inde for at sikre aktionærerne rent faktisk har de aktier, som vi har købt?

Det har jeg, gang på bedt Nordnet om at bekræfte og det tætteste jeg er kommet på et svar er ………. at “vores custodian bank (CityGroup) har dem på vores vegne”……..

Det kan man så udlede af hvad man vil – jeg udledte, at jeg havde brug for at få mit navn på mine ægte aktier, så jeg overførte alle mine til ComputerShare for at DRS’e dem.

Gæst
Gæst
2021-12-20 18:08

En float der er shortet 200% om som tilmed er ved at blive låst gennem DRS af “main street” så man dag for dag fremskynder et squeeze da man til sidst ved stå med lutter syntetiske aktier i omløb, men nej den er ikke rigtig værd at snakke om.

Gæst
Gæst
2021-12-20 17:47

UNDSKYLD… HVAD?!? Når man, som investeringsøkonom, skære hele Gamestop-sagaen over en kam, kan det kun være fordi man ikke har sat sig ind i hvad der foregår i OTC-optionmarkedet her for tiden. Eller tag de utallige ETF’er, som bliver shortet…
Så jeg giver dig the benefit of the doubt Per.
Gå ind på og kig specifikt på Gamestop’s ETF-data, siden 1. nov 2020 og så fortæl mig at det er showet er stoppet!

Gæst
Gæst
2021-12-20 15:31

Det er rimelig tragisk, at en såkaldt “investeringsøkonom” ikke har tilstrækkelig viden om aktiemarkedet, til at kunne forstå, de basiske ting såsom shorting, short interesse, short squeeze. Gamestop stadigvæk har en short interesse på over 100 %, hvilket gør aktien til en kandidat for en short squeeze, hvad der skete i Januar, var ikke en short squeeze, men private investorer som købte gamestop aktier så prisen steg indtil man fjernede købeknappen, derfra har investeringsfonde yderligere shortet gamestop, hvilket kunne betyde at den reelle short interesse er oppe på minimum 300+%, i SEC’s rapport, stod der også at det var private… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-12-20 15:35

Lad os da invitere ham til en AMA på Reddit, så han kan fremlægge argumenterne.

Gæst
Gæst
2021-12-20 15:00

“En meget betydelig del af ”investeringsideerne” viser sig desværre ikke at kunne holde til den forøgede omtale, som kendetegner diverse fora.” 

Har du REELT sat dig ind i sagen eller skriver du blot ud fra den “almene viden” som mange mener at have?

Men lad mig endelig høre: kan du give mig et konkret eksempel på, hvad der skulle tale imod, at GameStop skulle stå foran et short squeeze?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-12-20 15:24

Tillægsspørgsmål:

Kan du prøve at give mig nogle konkrete eksempler på, når du skriver:

En meget betydelig del af ”investeringsideerne” viser sig desværre ikke at kunne holde til den forøgede omtale

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-12-20 15:29

Endnu en “ekspert” som ikke har gjort sit hjemmearbejde. Er der reelt nogen som gider sætte sig ind i tingene i stedet for at copy/paste mainstream media? Nordnet har godt nok skuffet fælt med deres håndtering af GME. Først afviser de at lade folk stemme til valg af bestyrelsen, så nægter de at registere aktier hos computershare og nu har de eksperter til at udtale sig med absolut ingen viden om emnet.