Spring til hovedindhold

Hvad køber investorerne, når markederne styrtdykker?

Sidste uges voldsomme udvikling på aktiemarkederne resulterede i rekordhøj handelsaktivitet blandt investorerne i Nordnet. Vores danske kunder foretog således mere end 61.751 handler fredag i sidste uge – en ny rekord for en enkelt handelsdag. Det samme gjorde sig også gældende på nordisk niveau, hvor det samlede antal handler i Nordnet nåede 395.000 handler.

Når vi dykker ned i tallene, er det tydeligt, at der er nogenlunde lige så mange køb, som der er salg blandt vores kunder. Til gengæld er der også tegn på, at der er en hel del nye investorer, der begynder at få interesse for aktiehandel i takt med de massive kursfald – 44 % af vores kunder købte aktier i sidste uge, mens kun 33 % solgte. Når vi holder det sammen med en rekordhøj tilgang af nye kunder – flere end 350 hver dag bare i marts – er der ikke tvivl om, at en række nye investorer lurer på at komme ind på markedet.

Og hvilke aktier er det så, der tiltrækker sig størst opmærksomhed? I denne uge har investorerne især købt op i tre velkendte aktier – Danske Bank, Novo Nordisk og Nordea. Fælles for dem alle er, at de er defensive aktier, hvis efterspørgsel ikke er direkte påvirket af covid-19, udgangsforbud og nedsat forbrug. Kigger vi på resten af de mest købte aktier denne uge, finder vi Genmab, SAS, Bavarian Nordic, Ørsted, Norwegian og Mærsk.

Top 10 liste over mest købte aktier mandag den 16. marts

  1. Danske Bank
  2. Novo Nordisk B
  3. Nordea Bank Abp Denmark
  4. Genmab
  5. SAS DKK
  6. Bavarian Nordic A/S
  7. Ørsted
  8. Royal Unibrew
  9. Norwegian Air Shuttle
  10. Mærsk B

Bavarian Nordic har haft en nyemission og er formentlig af denne grund højt oppe på listen over aktier, der er blevet købt mest op. Herudover finder vi to luftfartsaktier, der har oplevet stort pres den seneste tid, lukket ned for samtlige flyafgange og sendt store dele af medarbejderstaben hjem. Både SAS og Norwegian har fået store kurstæsk og størst er faldet i Norwegian-aktien, der den seneste måned har mistet mere end 70 procent af sin værdi. Der er formentlig nogle investorer, der sigter efter at samle nogle af de mest faldende aktier op på bunden, hvorfor vi ser mange købere til aktier, der den seneste måned har oplevet ekstremt store kursfald.

Det førende danske indeks, C25, med de 25 største danske selskaber er den seneste måned faldet knap 27 procent, det tyske DAX-indeks tæt på 40 procent og Dow Jones World Index knap 29 procent. Covid-19 har altså påvirket aktiemarkeder over hele verden den seneste tid. Nogle investorer har brugt de faldende kurser til at sælge og andre på at købe op. Men hvad er det rigtige egentlig? Hvordan forholder du dig som privatinvestor bedst til din egen portefølje, når aktieuvejret raser?

Per Hansen har lavet et blogindlæg, hvor han snakker risikojustering og –balancering i porteføljen, det kan du læse her. Du kan også læse blogindlægget fra Jakob Holck, Head of Business Management i Nordnet, der guider dig til hvordan du lettere kan navigere og justere din portefølje gennem uvejret via linket her.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-03-19 08:10

Det ville også være nyttigt med en bredere liste over den hyppigst forekommende adfærd – altså, hvor mange går kontant eller investerer i andet end aktier?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-03-19 10:03

Hej Claus! Vi berører det en smule i blogindlægget, altså hvor mange der køber aktier, og hvor mange der sælger aktier. Tallene viser næsten en ligelig fordeling. Angående andre investeringsprodukter, er det et fint forslag til et nyt blogindlæg. God dag. Venlig hilsen Marie-Louise, Nordnet.